Eredetvizsga – Erre figyelj, ha pénzt akarsz spórolni

Közzétéve:
2019-05-29, 10:59

Manapság nagyon sok jármű cserél gazdát Magyarországon. Ha gépjárművet adsz el vagy vásárolsz, könnyen véthetsz hibát, vagy félretájékoztatnak a különböző internetes fórumok

Az adás-vételkor kötelező hivatali körök mellett érdemes egyvalamire kiemelten figyelni - ez pedig az eredetvizsga. A kérdés körüljárásában Magyarország legmodernebb vizsgaállomásának tulajdonosa, a váci Laller Car Service és vizsgaállomás ügyvezetője, Horváth Lajos volt segítségemre.

Mit takar az eredetvizsga fogalma, miért van rá szükség?

Ahogy ez a nevében benne is van, a jármű eredetiségét vizsgáljuk, legfőképpen eladás vagy vétel előtt, a gépkocsi tulajdonjog megszerzésénél. Ezt az egyedi azonosítók monitorozásával hajtjuk végre, amiben egy program van a segítségünkre. Elsősorban az alvázszám és a motorszám karakterisztikája szerint dolgozunk, ezek magasságát, szélességét, a számok távolságának megegyezését figyeljük. Ez természetesen járműtípusonként eltér, az eredetvizsgánál a legfőbb feladatunk, hogy az ügyfél autóján található azonosítókat összevessük a gyári állapottal.

Munka a Laller Car Service-ben

Melyek azok a leggyakoribb téveszmék, hiedelmek, amelyekre mindenképp érdemes felhívni a figyelmet?

Az eredetiségvizsgálatot a járművét eladni szándékozó félnek kell fizetni - neki kell igazolni, hogy az autó eredeti, és a vonatkozó jogszabály is így rendelkezik. Én magam azt tapasztalom, hogy ezt kevesen tudják, vagy tartják be, egy kialakult rendszer szerint a legtöbbször vagy a vevőt terheli ez a költség, vagy épp felesben állják a felek. De hivatalosan az eladónak kell igazolnia a gépkocsi eredetiségét! Mindenki úgy beszél az eredetvizsgáról, hogy ez egy kötelező rossz, vagy egy új adóbehajtási forma, de szerintem ez nem állja meg a helyét. Mióta létezik, a töredék részére csökkent a hamisítások és az ellopott autók száma!

Mik azok az extrém esetek, amik még egy hozzád hasonló gyakorlott szakembert is megdolgoztatnak?

Ezzel kapcsolatban a legjobb példát egy továbbképzésről tudom felhozni, ahol Mercedeseket vizsgáltunk. Tudni kell, hogy ennél a típusnál nem létezik két egyforma autó a világon, nekünk pedig három teljesen megegyező alváz és motorszámú gépkocsihoz volt szerencsénk - ez azért elég megdöbbentő! 

Az igazság az, hogy Magyarországon a bűnözők mindig két-három lépéssel a kor előtt járnak, de mióta bevezették az eredetvizsgálatot, jobb lett a helyzet. Hatványozottam csökkent a hamisítások száma, kis értékű autóknál lényegében meg is szűnt, ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ezt nullára leredukálni semmilyen rendszer sem lesz képes. Amíg autók közlekednek az utakon, addig csalások is lesznek sajnos.

A Laller Car Service előtere

Te hová, kihez vinnéd eredetvizsgára az autód, és miért?

Ahogy szokták mondani, minden szentnek maga felé hajlik a keze, így én mindenképp a Laller Car Service-be vinném eredetvizsgára az autóm. Vácon igényes környezetben, XXI. századi nívón, a legmodernebb technológiával intézzük az eredetvizsgát, plusz felelősséget vállalunk a munkánkért: mivel száz százalékos biztonság nem létezik, ezért kötöttünk egy biztosítást, ami egy tökéletes hamisítvány eredetvizsgán történő átcsúszása esetén kártalanítja az ügyfeleinket. Számomra az eredetvizsgán a legfontosabb a szakmai hozzáértés, ehhez pedig Vácon a Laller Car Service-nél minden adott.

Várakozó autó a vizsgaállomáson

Kicsit mutasd be a vizsgaállomást: az eredetvizsga mellett mit tud még nyújtani a váci Laller Car Service?

A Laller Car Service-nél maximálisan ügyfélcentrikusan alakítottuk ki a szervizünket, ezt azonnal észreveszi az, aki betér hozzánk. Vendégeink kellemes környezetben várakozhatnak, míg mi dolgozunk a járműveiken: wifit használhatnak, tévét nézhetnek, vagy akár a cserekerékpár programunk keretében a közeli Duna partra is letekerhetnek. Próbálunk egy olyan családias környezetet kialakítani, ahol mindenki jól érzi magát.

Fontos elmondani, hogy nem csupán vizsgaállomás vagyunk, az eredetvizsga és a műszakiztatás a szervizünk plusz szolgáltatása. Ezen kívül foglalkozunk márkafüggetlen, garancián túli és azon belüli javításokkal - az általunk végzett munkát garanciális tevékenységként az autógyárak is elfogadják. Foglalkozunk futómű beállítással, amit a legmodernebb 3D-s technológiával csinálunk, ahogy a többi diagnosztikai eljárás esetében is tesszük. A magasan kvalifikált kollégák szakmai háttere biztosítja, hogy az ügyfelek a járműveiket szakavatott kezekre bízzák: legyen szó autóvillamosságról, vagy akár kisebb karosszériás munkákról.

Szerelőállomás Vácon

Büszkén mondhatom, hogy már flottakezeléssel is foglalkozunk, nagy cégek bizalmát is sikerült elnyernünk. Nálunk az ügyfél az első, a minőségi munkánkkal akarjuk kiérdemelni a hűségük, amit aztán különböző extrákkal jutalmazunk is. Ha egy mondatban kellene leírni magunkat, akkor elsősorban javítás, másodsorban csere. Nyugodtan kijelenthetem, hogy ez a mottónk!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Tóth Krisztián Márk

Fotó: Schumy Csaba

Kapcsolódó írások

Horváth "Laller" Lajos a motorja mellett a Laller Car Service előterében
2019. január 22.
Hat hónap kemény munkája beérni látszik a Laller Car Service háza táján, a Dakart megjárt motoros átnyergel a négykerekűekre
Lerobbant autó
2019. február 12.
Mutatok néhány hasznos oldalt, ahol ellenőrizheted a kiszemelted előéletét

További hírek