2023. július 05. | 17:55

Sokan nem tudják, hogy bizonyos autók kesztyűtartójában van egy extra funkció, ami sokat dobhat a komforton a nagy hőségben.

Nemrég terjedni kezdett egy videó TikTokon, amiben egy szuperlelkes ázsiai srác automata fordítóval beszél az autójában. Éppen megdöbbenést kiváltóan magyarázza, hogy sok autóba elrejtettek egy titkos hűtőszekrényt és szinte biztos, hogy te erről nem is tudsz.

Borzasztó gagyi az egész, de csak halad a történetfolyam és kiderül, hogy így 2023-ban felfedezte a klímával is hűthető kesztyűtartót. Ez a felfedezés pedig több százezer, sőt millió embert megdöbbentett, ami arra enged következtetni, hogy sokaknak fogalmuk sincs a saját autójuk funkcióiról.

De persze értékelni kell az élet apró örömeit is, én ezt elismerem, úgyhogy nézzük meg, hogy miről is van szó. Nincs itt semmiféle hűtőszekrény, ilyeneket legfeljebb luxusautókba raknak pezsgőhűtő gyanánt, illetve a Range Roverben a könyöklő alatt is találkoztam már ilyennel.

Itt viszont csupán annyiról van szó, hogy a kesztyűtartóban van egy állítótárcsa. Egyszerű szerkezet, vagy fúj át rajta levegő, vagy nem, a kettő között pedig valamelyest szabályozható a befújt mennyiség.

Amikor az autóba megy a klíma és hideg levegőt nyom, akkor ezen a kis nyíláson is átfújja a levegőt, ha nyitva hagyjuk. Ettől pedig a kesztyűtartóban is hideg lesz és ha hagyunk benne csokit vagy üdítőt, akkor azokat hidegen tartja.

Persze messze nem dolgozik olyan hatásfokkal, mint egy hűtőszekrény, az autó korától és típusától függ, hogy milyen hideget tud csinálni benne anélkül, hogy közben már a kabinban is fáznának az emberek.

Autótípusa válogatja, hogy hol találkozhatunk ilyen kis nyílással, az én 2008-as városi kis Peugeot-mban például van ilyen funkció, míg a videóban egy újabb Skodán hüledeznek a modern technológiától. Sőt, még édesanyám 2011-es Honda Civicjében is megtalálható ez a technika és most kapaszkodj, mind a három autóba majdnem pontosan ugyanolyan a forgótárcsa, tehát ez a technológia nem kifejezetten változott az évek alatt.

Ha balra fordítom a tárcsát, akkor elzárja a hideg levegő útját, ha jobbra akkor pedig megnyitja azt
Sturcz Bertalan/ Alapjárat