2022. augusztus 13. | 08:27

Nem csak a beltérben idéz végtelen nyugalmat, kívül sem borzolja a kedélyeket.

Te hány csillaggal értékeled ezt a tesztautót?
szavazat - átlag: (5-ből)
Land Rover Range Rover D350 AWD MHEV 2022
Külső, karosszéria 94
Utastér, kényelem 91
Motor, meghajtás 83
Vezethetőség, futás 88
Előnyök
karakán, de nem bántó forma
minőségi, kellemes anyagok a beltérben
jó fedélzeti rendszer
kellemes, puha futómű
jó vezethetőség
Hátrányok
helyenként zörgő műanyagok a beltérben
központi táblagép nem harmonizál a beltérrel
terep-állásban nehéz beszállni
magas ár

Attól nem félek, hogy a nyakukra mászik és égtelen súlyával földre kényszeríti a Range Rover a német konkurenseit, mégis, ha maradt még némi érzelem a kategória potenciális vásárlóiban, fontolják meg a döntést. Vastagon nyújtja azt, amit az ember ebben kategóriában elvár, de ehhez csatol egy olyan finom eleganciát és angolos stílust, ami számomra feljebb helyezi a társainál. Az orrán nem díszeleg se csillag, se propeller, de ez egy karakán modell egy nagy múltú brit gyártótól.

Újradefiniálja a letisztultságot

Bár a fekete és pezsgő-bronz színösszeállítás is finomít rajta, de a Range Rover első ránézésre is a tökéletesre csiszolt gránittömb. Nem csak azért, mert kevesebb rajta az él, mint egy jósgömbön, hanem mert kívülről is látszik a súlya. Sőt, kicsit rá is játszik, ha a légrugós futóművet terep állásban hagyjuk, akkor a monumentalitás érzése fogja el a kedves nézelődőket. Mintha 120 centi magas kisgyerekként tekintenénk egy átlag autóra, olyan félelmetesen tornyosul és csak fölényes megvetéssel tekint le ránk a Range Rover.

range rover teszt alapjárat

Bár lehet ellenszenves, mégsem gondolom agresszívnak vagy tolakodónak, ezért helyezem valamivel a német riválisok elé. Nem égetik ráncosra a tarkónkat hatalmas LED-lámpák és nem szippantják le a rendszámtáblát óriási, ízléstelen légbeömlők. Nincsenek élekkel szétszabdalt formák, csak finomra csiszolt mezők és szépen meghúzott ívek. A Range Roveren egyszerűen minden arányos és a méreteihez illően tahó, de mégis szorult bele némi kedvesség.

Észre sem vesszük, hogy a hatalmas dög alatt 23 colos fekete felnik emelnek ki az utca porából. Olyannyira nem vesszük észre, hogy inkább a fék néz ki komikusan aprónak a 2,5 tonnányi angol eleganciához, pedig azok ott elöl 380 milliméteres féktárcsák. Bár semmi szüksége nem lenne rá a Range Rovernek, de a küszöböket itt is feketére fényezték, ezzel érzésre még magasabban kezdődik az autó, mint amúgy.

A magasság miatt is kényelmes a beszállás, ha a légrugók menetmódjai között azt választjuk ki, terep módban már masszívan mászni kell. Legalább a bevásárlást nem kell magasra emelni, mert az autó csomagtartójának jobb oldalába beépített, ízléses panelen leengedhetjük és akár fel is emelhetjük az autót. További segítség, hogy nem csak a csomagtérajtó nyílik fel elektromosan, az alsó része ugyanígy tesz, csak a másik irányba.

Sofőrként és utasként is elnök

Alpáriság azt mondani, hogy a Range Roverbe csak úgy beül az ember. Ez inkább egy szertartás én nem is csak beemeljük a popsinkat, hanem az autó befogad és gondoskodik rólunk. Elénk tárja hatalmas, kényeztető eszköztárát és engedi, sőt kéri, hogy rendelkezzünk vele. Tekerő kihúz, hőmérséklet leteker, majd benyom és üléshűtés fel, így már nem érint minket az izzó tenyérrel simogató, 38 fokos nyár. Gyorsgombról előjön az ülésmasszás részletes menüje, adunk neki valami jól hangzó módot, hiszen úgyis mindegy melyik kezd el gyurmázni, mind fantasztikus.

Elcsépelt szó a fotel, ezek az ülések valahogy annál is feljebb emelik az utazási komfortot. Az egész beltér puha és finom, alig vannak kemény felületek, még az érintőkijelzőhöz érve sem a rideg üvegfelületek tapintása ugrik be. Az sem zavarja meg a harmóniát, hogy a központi táblagép csúnyán áll ki az amúgy szépen hangolt beltéri dizájnból és én ezt sajnálom, mert a Land Rover tud ennél jobbat. A Range Rover Velar beltere ha más is, de mégis sokkal jobb az összhang, mert nem kiáll a táblagép, hanem beleolvad környezetébe.

Sokat találkozunk azzal a nagy érintőfelülettel, mert rengeteg az almenü, legyen szó komfortelektronikáról, a futómű hangolásáról, esetleg az autó terepviszonyokhoz állításáról. Tanulni kell a rendszert, sok az almenü, bár a gyorsgombok könnyedén megmenthetik a bajbajutott felhasználót. Ezzel szemben a home page remekül lett megoldva, három nagy sávban jeleníti meg az oda beállított almenüket, jobbra húzva pedig még több ilyenünk lehet.

Az óracsoport hasonlóan lehet labirintus, főleg ha a forgalomban matatunk benne, érdemes egy parkolóban vagy otthon a garázsban állva betanulni azokat a dolgokat, amiket szeretnénk hamar előhívni. Bár olyan sokat úgysem kutat benne az ember, csak lássa a sebességet, esetleg a még megtehető kilométert vagy az odavetített funkciókat, például a navigációt.

A Range Rovert sokféleképpen lehet szeretni, hiszen ott van benne a mindent eltaposó batár, a tahó péniszhosszabító, az öltönyös és jólnevelt godzilla vagy a steril és külvilágtól elszigetelt utazó. Én utóbbit pártolom, ehhez mérten élveztem minden percét, bár nem tagadom, hogy az első arca is magával tud húzni, ha nem figyelünk. Mindenképpen jó érzés a Range Roverben utazni, még a rezgő és zörgő hátsó kárpitokat is megbocsátottam neki. Egye franc, veszek egyet 68 millióért és kitömöm 1500 forintos, sünis gyurmával, há’ most mi van abba?

Ma már minden elektromos, főleg a felsőkategóriában, legyen szó házról, bicikliről vagy autóról. Bár a jelen Range Rover egy jó kis hörgő dízel volt, itt inkább a beltérre gondolok, amikor azt mondom, hogy minden elektromos. A hátsó ülések közé szervomotorokkal leereszkedő könyöklő még csak a jéghegy csúcsa. Ebben a könyöklőben van egy kijelző, amiről vezérelhetjük a hátsó utasok kényelmét, és hogy milyen szinten? Az megvan, hogy a pohártartót is kis villanymotorok tolják ki? Kell még tovább mondanom? Persze, hogy kell, azért vagy itt.

A jobb hátsó ülésben van egy extra a többi négyhez képest. Ha senki sem ül a jobb elsőn, akkor a táblagépen a megfelelő gombot megnyomva az ülés napozóágy-szerűen hátra dől, kinyújtja a lábtámaszt, ehhez pedig előre tolja és dönti az anyósülést. Ezek után nagyjából a mindennek külön állíthatunk pici asztalkát, olyan szinten személyre szabható, de tényleg minden. Egy gyors kérés a sofőr felé, hogy legyen szíves előrántani a megfelelő whiskyt a hűtőből - ami nem csak egy klimatizált tároló, tényleg hűtő - és nekünk tényleg a teljes gondtalanság jut a hátsó sorba.

Egy laptop és egy HDMI kábel, ezekkel megspékelve az utazást akár egy filmmel is gazdagíthatjuk az első ülés fejtámlájára rögzített kijelzővel, de a kedves pihenni vágyóknak egy gombnyomásra felhúzódik az összes sötétítő roló, ilyen kényelemben nem nehéz elbóbiskolni. A műkedvelőknek a 34 hangszórós, 1600W teljesítményű Meridian hangrendszer szolgáltatja a zenét, emellett pedig a külvilág ellen veszi fel a harcot az aktív zajszűrő rendszerével. Fenomenális a nyugalom a Range Rover bármely ülésén, de azért csak jobb hátul utaznánk a legtöbben.

Gázolajba áztatott zöldség

Egy ilyen autó ma már nem kell, hogy a fékevesztett hedonizmusról szóljon. A cél, hogy minden bent ülő a lehető legnagyobb kényelemben, az utca mocskától elhatárolódva jusson el A-ból B-e és közbe semmivel se kelljen törődnie. Utóbbit intézi a nyolcfokozatú automata váltó, a haladás szolgálatában viszont egy ma már megvetett műfaj áll. Ne nézz rám, nem részemrő. Megint szabadkoznom kell, mert a villanyautókat sem akarom bántani, csak tudjuk helyén kezelni a dolgokat.

Az van, hogy a Range Rover karakteréhez a legtökéletesebb társ egy nagylöketű turbódízel, de hogy a bolygó is megmeneküljön, valami kis villanymotor is erőlködik a rengeteg burkolat alatt. Annyira finom az egész rendszer működése, hogy ha az ember nem foglalkozik a fordulatszámmérővel, talán a dízel karakter sem jön ki annyira.

A hatalmas test kényelmesen suhan akár 130 felett is, miközben erőteljesebb kigyorsításoknál is csak némi mormogás tör fel a forró motorháztető alól. Mélyről tol a háromliteres sorhatos dízel, persze ebben szerepe van két turbónak és állítólag egy lágy hibrid rendszernek is.

Bár ez nem az a műfaj, ahol ez szempont, de érdekes, hogy a Range tudott száz kilométerenként hét liter körül is fogyasztani országúton, míg városba simán tíz fölé kúszott a mérő. Bár lehetőségem valószínűleg sohasem lesz rá, de nagyon kipróbálnám ezt a rendszer a hibrid rásegítést nélkül, mert annyira semmi nyomát nem éreztem a működésben, hogy nem tudom, nyernénk-e deciket a fogyasztásban. Vagy 350 lóerő és 700 Nm nyomaték mellett ez már teljesen mindegy? Egy 5,9 másodperces nulla-százat programoztak neki, ezt tudva én a mindegyre szavaznék.

Kell még bele egyáltalán Land Roverség, vagy lehet simán Range Rover?

Bármilyen szögből közelítettem az autót, egy apró zöld logó csak-csak előbújt valahonnan. Az állt rajta: Land Rover. Ez pedig eszembe juttatott néhány ikonikus autót a múltból, amik messze nem az autópálya királyaként vonultak be a történelembe. Ehelyett, mint a szavannák, a sártócsák és a háborítatlan tajga megállíthatatlan terepjárói, de mi maradt ebből 2022-re? Vagy felteszem a kérdést máshogy, kellett maradnia bárminek is 2022-re?

A válasz mindkét kérdésre egy nem, hiszen az infrastruktúra kiépítettsége és a közlekedési szokásaink változása miatt nagyon ritka, hogy egy átlagos felhasználó murvás szakasznál nehezebb terepre merészkedik. Arról nem is beszélve, hogy az emberek manapság csak terepjáró-szerű autókat akarnak, de nem terepjárókat, hisz azok borzasztóak közúton.

Nem tudom elítélni azt a gyártót, aki ezt felismeri és alkalmazkodik, ahogy például a Land Rover tette a Range Roverrel. Persze ott a tekerő, meg a menetmódok és a diffizár, de itt már mindent csak kis elektronikai toldozás-foltozás segít, ami nem meglepő, egy ilyen autó ritkán megy terepre. Ehhez tervezték és hangolták a futóművet is, sokkal kényelmesebb a többlengőkaros független felfüggesztés közúton, ha pedig párosítják egy aktív szintszabályozóval spékelt rugózással, akkor kapjuk meg az igazi kényelmet, amit ebben a kategóriában elvárunk.

 

De milyen is lenne egy ekkora luxusautó. Bentről minden vajpuhán történik, a kormányt is csak lehelgetni kell. A gázt nyomva tol a rengeteg nyomaték, de ez olyan ritkán esik meg, ha az ember átveszi a Range Rover feelinget. Azt a kényelmes lebegést a tahó letolás és hosszas sorelőzések helyett. Ez nem a belső sávban villogók autója lesz, mint egy GLS vagy egy SQ8-as Audi. Ezzel annyira kizárjuk a külvilágot, hogy lebegünk bele a tájba és eszembe sem jut idegeskedni.

A Range Rover hatalmas, bő 5,2 méter hosszú szörny, de kapott egy aktív összkerékkormányzást, amivel kisautós íven fordul. Persze van még egy mindent látó szem, egy olyan kamerarendszer, amivel a szomszédban parkoló autó is könnyebben tolat ki, így ez a kettő nem csak megkönnyíti, szinte kiveszi a kezünkből a parkolást, mint megoldandó problémát.

Ár és összegzés

A Range Rover kevés hibájával együtt a csúcsot jelenti számomra. Lehet ezzel vitatkozni, mégis így érzem, akármennyire is ültem az új S-osztályban, sőt az EQS-ben is. Talán van feljebb is, talán ki kéne próbálnom egy Rolls-Royce-t vagy egy Bentley-t, ám azok már tényleg más dimenzióban léteznek. De mit is beszélek, hiszen a bő 53 milliós induló árú Range Rover sem az én ligám, a tesztautó 68 milliós árcédulájára pedig már csak legyintek. Van még V8, meg lesz plug-in hibrid még drágábban, de akik ilyet vesznek, azok nem azon a pár millió diffin stresszelnek majd.

Land Rover Range Rover D350 AWD Automatic MHEV (2022)

 • Lökettérfogat: 2997 cm3
 • Hengerek/szelepek: 6/24
 • Max. teljesítmény: 351 LE
 • Max. forgatónyomaték: 700 Nm
 • Hossz./szél./mag.: 5252/2047/1870 mm
 • Tengelytáv: 3197 mm
 • Saját tömeg: 2494 kg
 • Gyári fogyasztás: 7,6 - 8,3 l /100 km
 • Tesztfogyasztás: 8 - 10 l /100 km
 • CO2-kibocsátás: 200 - 218 g /km
 • Végsebesség: 234 km/h
 • 0-100: 6,3 s