Európai körkép: mindenhol ilyen magas az üzemanyag ára?

Tóth Balázs
Közzétéve:
2021-04-03, 06:22

Magyarországon az utóbbi hetek során alaposan felszökött a benzin és a gázolaj ára, de mi a helyzet Európa többi részén?

A 2021. április 1-jétől érvényes jövedéki adóváltozás jótékonyan érintette a hazai autósok pénztárcáját, hiszen ennek köszönhetően a 95-ös benzin literenkénti átlagára 6, míg a gázolajé 12 forinttal csökkent. Ennek ellenére még mindkét üzemanyagtípus ára vastagon 400 forint felett van a magyarországi kutakon, a 95-ös benzinért átlagosan 421 forintot, míg a gázolajért 422 forintot kell fizetni.

Nézzük, mi a helyzet a környező országokban. Auszriában nagyjából hasonló a helyzet, Szlovákiában azonban kiugróan magas a 95-ös benzin ára, ott 525 forintot kérnek érte literenként, ám a gázolaj nem drágább szignifikánsan. Ukrajnában közel 100 forinttal olcsóbb mindkét üzemanyag típus, Romániában szintén kevesebbet kell fizetni mint itthon, ott a benzinért 23, a gázolajért 31 forinttal kérnek kevesebbet. Horvátországban most a benzinért 75 forinttal, a gázolajért 77 forinttal kell többet fizetni. Szlovéniában a benzin minimálisan drágább, a gázolaj viszont 14 forinttal olcsóbb.

benzinkúti töltőpisztolyok
Üzemanyag árak Európában, forintra átváltva

Európában Hollandiában a legdrágább a 95-ös benzin, ott pillanatnyilag 626 forintba kerül, a gázolaj ára pedig Svédországban a leghúzósabb a maga literenkénti 561 forintjával. A legalacsonyabb üzemanyagáraknak a Törökországban autózók örvendhetnek, a 95-ös benzin ára 264 forint, a gázolajé  pedig mindössze 239 forint.

Téged hogyan érint, hogy ilyen magas Magyarországon az üzemanyagok ára? Változtatott ez az a helyzet azon, hogy mennyit autózol? Mondd el kérdőívünk segítségével!

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

üzemanyag pénz
2019. május 26.
A benzin és a gázolaj is olcsóbb lehet szerdától
töltőpisztoly a benzinkúton
2019. május 27.
Szerdától olcsóbban tankolhatsz a kutakon

További hírek