2024. február 16. | 17:48

A What Car? összegyűjtötte az elmúlt év legmegbízhatóbb kisautóit. Vajon melyik használt városi mini a legjobb választás?

Következő

A megbízható autó kulcsfontosságú a sokat utazók körében is. Az agglomerációban, települések között sokszor, de inkább csak rövidebb távokon, esetleg szinte kizárólag egyedül autózók esetében ez kritikus kérdés, hisz senki nem szeretne órákat várni egy „Sárga Angyalra”, miközben már munkahelyén kellene tevékenykednie, a gyereknek meg oviban vagy suliban lenne a helye.

Legutóbb a családi kombikat felváltó hobbiterepjárókat rangsoroltuk megbízhatóság alapján, amelyhez a What Car? magazin információit használtuk fel. Ezúttal szintén egy fontos kategóriát, a városi kisautók népszerű táborát néztük meg az oldal felhasználóinak véleményei alapján.

Ahogy az SUV-knál, úgy ezúttal is a magyar szemmel pimaszul fiatal, maximum öt éves használt modellekről kérte ki a What Car? a felhasználók véleményét és szerviztapasztalatait. Mivel ezek a négykerekűek lényegesen olcsóbbak, mint crossover társaik, így nagyobb az esély, hogy valaki megengedhet magának egyet közülük – pláne, ha a tizen- vagy akár huszonéves luxus helyett a megbízhatóság és a hatékonyság a lényeg.

A lista elkészítésekor fontos szempont volt a hiba típusa, vagyis, hogy egy adott probléma mennyi időre küldte földre a járművet, és ez mekkora költséget vont maga után. A probléma előfordulásának gyakorisága – pl. típushiba lehet-e akár – is sokat nyomott a latba.

Amennyiben költségvonzata nem volt a problémának, vagyis garanciális javítás történt, az jó pontot ért, de nem tette semmissé a hiba tényét – pláne, ha akár egy hétnél hosszabb ideig kellett kiállnia a forgalomból az autónak. A felmérés több ezer brit autótulaj tapasztalatainak segítségével készült, méghozzá az elmúlt két év meghibásodásai és szervizlátogatásai alapján.

Az előző vizsgálatkor még „csak” 92,1%-os megbízhatósági ráta jött ki ebben a szegmensben, ezúttal azonban 95,1%-ra emelkedett az érték, ami komoly javulás. Összesen 32 márka 178 modellje közül kerültek ki a legjobbak, amelyek a következő oldalakon láthatók.

Következő
Borítókép: Toyota