péntek - 2022. december 09.
2 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 640 Ft
100 683 Ft
D 700 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ezek most a legnépszerűbb használt autók Magyarországon

2022. július 27. | 15:53

Utánajártunk annak, ami a legtöbb autópiaci statisztikákról szóló cikkből nem derül ki.

Eltelt az első félév 2022-ből, így több helyen is megjelent, hogyan teljesített a magyar használtautó-piac az első hat hónapban. Az MTI a JóAutók.hu és a DataHouse előzetes adatai alapján egy héttel ezelőtt azt közölte, hogy közel 432 ezer személyautó cserélt gazdát a vizsgált időszakban, ami 7,4 százalékos növekedést jelent 2021 első félévéhez képest. A magyar személyautó-állomány egyébként már több mint 4 milliós.

A DataHouse azonban megosztott velünk egy olyan adatsort is, ahol a „kereskedőktől megtisztított” számok szerepelnek. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők által vásárolt autókat kivették ebből a statisztikából, hogy tisztább képet mutasson arról, milyen használt autókból mennyit vettek a magánszemélyek (vagy cégek) felhasználás céljából, nem pedig rövid időn belüli továbbértékesítési célból. Ebből az derül ki, hogy az a 432 tulajdonosváltás ezer inkább 317 ezer környékén van, így ez 10,1 százalékos növekedés az egy évvel korábbiakhoz képest.

Azt is szerepelt az MTI közleményében, hogy a legnépszerűbb modellek például az alsó-középkategóriában sorrendben az Opel Astra, majd a Ford Focus és a Volkswagen Golf volt. Oké, de melyik? H Astra, kettes Focus, ötös Golf?

A statisztikákból ki lehet nyerni ezt az információt is, csak egy kicsit macerásabb. A megfelelő tulajdonosváltási adatok összegzésével kiderült, hogy az Astrák közt a G széria volta legnépszerűbb, nagyságrendileg több mint 7700 példány cserélt gazdát 2022 első félévében. Ezután az F-ek következtek, több mint 3800 darabbal. Nem nagy meglepetésre a H, majd a J és a K széria következett a sorban.

Opel Astra
Összesen 17 533 Astra tulajdonosváltás történt, a legkelendőőbb a G-széria volt (Kép: Opel)

Ami a Ford Focust illeti, itt az első széria a legkelendőbb továbbra is. Nagyságrendileg több mint 3100 példány cserélt gazdát, a második generációból pedig valamivel több mint 2800. Ezt követte az erősorrendben a harmadik és a negyedik széria.

Ford Focus
Összesen 8519 Focus tulajdonosváltás történt, a legkelendőőbb az első széria volt (Kép: Ford)

A Volkswagen Golfnál  (összesen 8972 tulajdonosváltás) a legtöbbeknél még mindig a negyedik generáció a befutó, több mint 3800 tulajdonosváltást regisztráltak esetében, a hármasból pedig kicsivel több mint kétezret. Ezután jócskán leszakadva jön az ötös, majd a hatos Golf, aztán a hetes, majd a kettes, az egyes és a végül nyolcas.

Volkswagen Golf
Összesen 8972 Golf tulajdonosváltás történt, a legkelendőőbb a negyedik széria volt (Kép: Volkswagen)

A kisautóknál, és egyébként az egész magyar piacon a „Mi autónk” Swift pörgött a legjobban, az első magyarországi Swiftből (papíron az már a harmadik generáció, hiszen 1983-1988-ig tartott az első) közel 11 ezer cserélt gazdát hat hónap alatt. Ezután a 2004-től jelen levő „vasaló” Swift következik nagyjából 2700-zal, a többi generációból pedig elenyésző számú ezekhez képest.

Suzuki Swift
Összesen 14 596 Swift mozgott a magyar piacon fél év alatt (Kép: Depositphotos)

A VW Passatnál a B5-ös és 5.5 a legnépszerűbb nagyjából 3700-as mutatóval, ezután a B6, a B8, a B7, a B4, a B3 és a B2 jön az erősorrendben. Szintén a top keresések közt van a 3-as BMW (összesen 7560 tulajdonosváltás), itt az E46 volt a „győztes” több mint 3100 példánnyal.

Volkswagen Passsat
Összesen 8443 Passat tulajdonosváltás történt, a legkelendőőbb B5 és B5.5 volt (Kép: Volkswagen)

A magyar használtautó-piacot persze az importált autók is befolyásolják, ebben a félévben közel 10 százalékkal többet hoztak be, mint egy évvel korábban. A Belügyminisztérium adatai szerint az EGT tagállamok, valamint Svájc és Nagy-Britannia viszonylatában összesen 83 629 import használt autót helyeztek forgalomba idehaza az első hat hónapban.

Mol: vizsgálják felül az árstopot, fogyóban a készletek Egy nap alatt két gyorshajtót is fogtak Nógrádban, 190 km/óra környékén

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!