2023. december 06. | 22:39

A rossz gumi könnyen balesethez vezethet, ezért sok országban még büntetés is jár helytelen gumik használata miatt.

Magyarországon nincs jogszabályi előírás a téli gumi használatára, de nem célszerű nyári gumival közlekedni a hóban. Fontos, hogy a lehető legjobb téli gumikat tegyük autónkra, mert ez csak segíthet egy baleset megelőzésében és az utazás biztonságosabbá tételében.

Európában ellenben igenis vannak olyan országok, amelyek kötelezik állampolgáraikat, hogy feltegyék a téli gumit, aminek időpontját dátumhoz kötik. Ezek az országok komoly bírságokat is kiszabhatnak azok ellen, akik nem tartják be a szabályozást. Lássuk, melyik európai államok ezek!

Ausztria

Nyugati szomszédunknál inkább az lenne meglepő, ha nem lenne kötelező a téli gumi, mivel az ország az Alpokban helyezkedik el, így a havazás és a jég megszokott dolog a téli hónapokban. November elsejétől egészen április 15-ig kötelező a téli gumi használata, amelynek a profilmélysége a kerekek teljes felületén elérje vagy meghaladja a 4 millimétert. Emellett kötelező egy szett hóláncot is az autóban tartani.

A szabályozást elmulasztók bírsága 5000 euró, amely jelenleg 1,9 millió forintot jelent.

Balti-államok

A három Balti-államban némileg eltérő a téli gumik használatának szabályozása. Az azonban közös, hogy mindhárom országban kötelező a téli gumi, Észtországban és Lettországban december és március között, Litvániában pedig november 10-e és április elseje között kötelező a használatuk.

Emellett, ha az útviszonyok megkövetelik, akkor a szöges gumik használata is engedélyezett. Észtországban 2022. december elseje óta kötelező, hogy a gumikon megjelenjen egy hópehely jelzés. Lettországban a profilmélység nem lehet kisebb 4 milliméternél, míg Litvániában – ahol a motorkerékpárokra is kötelező téli gumi – az elvárt barázdamélység legalább 3 mm.

Benelux-államok

Ha már volt három Balti-állam, nézzünk három nyugat-európait. Belgiumban nem kötelező a téli gumi, bár erősen javasolt, amennyiben ezt az időjárás és az útviszonyok indokolják. 1,6 milliméteres barázdamélység kötelező, de 4,0 az ajánlott. Hóláncot szabad használni, de csak akkor, ha az nem roncsolja az utakat.

Hollandiában sem kötelező a téli gumi, a hólánc és a szöges gumi viszont kifejezetten tiltott, ugyanabból az okból, mint a belgáknál.

Luxemburgban kötelező a téli gumi, de 2012 október elseje óta nincs időszakhoz kötve. Télies útviszonyok mellett azonban minden autósnak előírás a téli évszaknak megfelelő abroncs felszerelése. 74 euró (28 ezer forint) a bírság, ha ez nem teljesül és 145 euró (55 ezer forint) a bünti, ha a barázdamélység kisebb, mint 1,6 milliméternél kisebb.

Bulgária

Bulgáriában meglepő módon szokott esni a hó, olyannyira, hogy a bolgár kormány kötelezi is a lakosságot a téli gumi használatára. November 15. és március 1. között szükséges a használatuk. Azt is hozzáteszik, hogy a gumik profilmélysége ne legyen kevesebb 4 milliméternél. Náluk csupán csak ajánlott a hólánc, de ha az időjárási körülmények megkövetelik, akkor viszont kötelező felszerelni. A szabályszegést azonban nem büntetik annyira szigorúan, mint az osztrákok.

Akinél nincs téli gumi, 25 eurós, azaz kevesebb, mint 10 ezer forintos büntetésre számíthat.

Csehország

A csehek csak akkor kötelezik az autósokat téli gumi használatára, ha az útviszonyok indokolják. November elseje és március 31-e között kell használni a téli gumikat, ha havas vagy jeges az út, vagy ha lehet számítani arra, hogy ilyen útviszonyok lesznek.

A barázdamélység minimum 4 mm kell, hogy legyen, de a 3,5 tonnát meghaladó járműveknél a minimum a 6 mm. Ha valaki nem ennek megfelelően jár el, a bírság 55 és 92 euró között, vagyis nagyjából 21-35 ezer forint között lehet.

Franciaország

A franciák 2021 novemberében hoztak új szabályozást a téli gumikat illetően, azóta két különböző terület alapján dől el, kell-e téli gumi vagy sem. 34 ilyen útszakasz van az országban, melyeket az alábbi táblák jelölnek. Ezeken a szakaszokon a november 1. és március 31. közötti időszakban kötelező a téli gumi vagy hólánc használata.

A szabályt megszegő autósokat 135 euróra, nagyjából 51 ezer forintra büntethetik a rendőrök.

A téli gumi használatát jelző táblák Franciaországban. (Forrás: Centre Européen des Consommateurs France)

Horvátország

A horvátoknál is kötelező a téli gumi használata, sőt, déli szomszédaink egy teljes felszerelés használatát írják elő. Ez azt jelenti, hogy legalább 4 mm barázdamélységű M+S jelölésű abroncsokat kell felszerelni, de engedélyezik a minimum 4 mm mély futófelülettel rendelkező nyári gumik használata is, ha van hólánc a kocsiban. Az időszak pedig november 15-e és április 15-e között van.

Ha valaki nem felel meg az előírtaknak, nagyjából 40 ezer forintos büntetésre számíthat.

Lengyelország

A téli gumi nem kötelező Lengyelországban, de az állam erősen ajánlja a téli időjárásnak megfelelő felszerelés használatát. Azt is hozzáteszik, hogy baleset esetén a lengyel biztosítók mulasztásnak minősítik, ha a balesetes autón nincs téli gumi, pedig az időjárási viszonyok megkövetelik. Hasonlóan a hólánc sem kötelező, de útviszonytól függően ajánlott. Sőt, vannak olyan táblákkal jelzett útszakaszok, ahol kötelező.

Németország

Németországban kötelező a téli gumik használata, de ezt nem határozzák időszakot, vagy hőmérséklet alapján. A szabályozás szerint az aktuális út- és időjárási viszonyok a mérvadóak. Tehát ha havasak, jegesek az utak, vagy a hőmérséklet fagypont alatt van, akkor kizárólag téli gumival szabad közlekedni. A szabályzat azt is megmondja, hogy a futófelület ne legyen kevesebb, mint 1,6 mm.

A szabályszegők 60-tól 100 euróig terjedő büntetésre számíthatnak (23-38 ezer forint), de ha a sofőr nem egyben az autó tulajdonosa is, akkor a tulaj külön számíthat egy 75 eurós (28 ezer forintos) csekkre.

Olaszország

Az olaszoknál nem kötelező a téli gumi, de vannak kivételes útszakaszok, ahol tábla jelzi, hogy vagy téli gumi vagy éppen hólánc használata szükséges. A táblákon az is rajta van, az év melyik szakában releváns a jelzés, ez általában november 15-től április 15-ig szokott tartani. Kivétel a 3000 négyzetkilométeres hegyvidéki Aosta-völgy, ahol október 15. és április 15. között kötelező a téli gumik használata.

Mivel nem kötelező a téli gumi, ezért nem is lehet büntetni a nemléte miatt, de az olasz szabályok szerint, ha egy autó nem az útviszonyoknak megfelelő állapotban van, bírság szabható ki rá, amely 80 és 138 euró között lehet. Ez 30 ezertől 121 ezer forintig terjedő csekket jelent.

Románia

Romániában kötelező a téli gumi használata, de nem időponthoz kötik, hanem útviszonyokhoz. Amennyiben havasak vagy jegesek az utak, kötelező a téli gumiszett, amely vagy M+S vagy M&S jelölésű. A szegecses gumi is megengedett, de hivatalos szervnek kell jóváhagynia és csak hóval vagy jéggel borított utakon lehet használni.

Skandináv országok és Finnország

Dániában nem kötelező a téli gumi, de havazáskor ajánlott. Szöges abroncsokat is lehet használni, november 1. és április 15. között megengedettek, de kizárólag havas és jeges útviszonyok között és minden kerékre fel kell tenni.

Finnországban november elsejétől március 31-ig kell használni téli gumit, ha az útviszonyok indokolják. 3 mm a minimum barázdamélység, a szöges gumikat pedig engedélyezik náluk, de csak ha jeges az útfelület.

Norvégia sem kötelezi a lakosságot a téli gumi használatára, kivéve, ha téli, jeges-havas az idő. Mivel északon ez könnyen előfordulhat, többször van olyan eset, hogy fel kell tenni a téli gumit, mint, hogy nem. A szabályokat be nem tartók 1000 norvég koronás (nagyjából 32 ezer forintos) büntetésre számíthatnak, kerekenként.

A svédeknél is kötelező a téli gumi használata december elsejétől március 31-ig. A hólánc használatát is elvárják, ha a körülményeknek az a legmegfelelőbb felszerelés. Azonban ha nincsenek téli útviszonyok, szabad használni nyári gumit. Ha nem megfelelő gumi van az autónkon, a büntetés nagyjából 40 ezer forintos nagyságrendű lehet.

Svájc

Bár Svájcban nincs külön szabályozás a téli gumik használatára, a Svéd Közúti Törvény szerint minden járműnek az útviszonyoknak megfelelő állapotban kell lennie, ez alapján téli időjárás esetén a téli gumi az ideális felszerelés. Baleset esetén a sofőr felelősségre vonható, ha az ütközés az autó nem megfelelő műszaki állapota miatt volt.

Szlovákia

Szlovákiában akkor kötelező a téli gumi használata, ha az utakat összefüggő hótakaró vagy jég borítja, vagy számítani lehet ilyesmire. Kamionoknak, buszoknak és 3,5 tonna össztömegnél nagyobb járműveknek november 15. és március 31. között kötelező a téli gumi, aminek hiányáért 60 eurós, azaz 23 ezer forintos büntetésre számíthatnak.

Szlovénia

Dél-nyugati szomszédunk is kötelezi a területén autózókat a téli gumi használatára. November 15-e és március 15-e között kötelező a téli gumi, de van olyan lehetőség is, hogy az első kerekeken nyári gumi van, hólánccal. A minimum barázdamélység 3 mm.

A szlovén rendőrség 40 eurós, azaz 15 ezer forintos büntetést szabhat ki azokra, akik nem követik a szabályozást.

Nyitókép: Depositphotos