Felhajtás az autópályára: megelőzhetem a gyorsítósávon a külső sávban 50-60-nal tötymörgőt vagy sem?

Óriási vitát generált az a cikkünk, amely azt a kérdést taglalja, hogy ha a gyorsítósávból nem tud az ember besorolni az autópályán, akkor tovább lehet-e menni kicsit a leállósávon? Bár a szabály elég egyértelmű, mégis sokan azzal ellentétes véleményeket fogalmaztak meg.

Voltak azonban szerencsére konstruktív hozzászólások is. Egyik olvasónk, Emese pedig egy kérdést is feltett a cikk kapcsán.

"Szituáció: hajtunk fel az autópályára előttem egy autó. Ráfordulunk a gyorsítósávra, előttem menő 50-60-nal bevág azonnal a külső sávba, és ott tötymörög tovább.

Kérdés: megelőzhetem-e a gyorsítósávon, szabályosan intenzív gyorsítással becsatlakozva a forgalom ritmusába, vagy kénytelen vagyok mögé besorolni 50-nel, majd egyel beljebb sorolni és úgy megelőzni?"

Megkértük Pataki Melinda szakoktatót, a Tanulókalauz és Sofőrkalauz könyvek szerzőjét, hogy válaszoljon a fenti kérdésre.


Tisztelt Emese!

Örömteli, hogy az Olvasók a biztonságos autózásra törekednek úgy, hogy a szabályokat is meg akarják tartani.

Az autópályákra felhajtásnál valóban veszélyes a becsatlakozás. Törekedni kell a pálya külső sávján haladók tempóját felvenni a gyorsítósávon. Így kevésbé történhet utoléréses baleset. Az említett helyzetben az 50-60 km/h-val bekapcsolódni a nagy járművek közé nem kifejezetten életbiztosítás. Ön, a gyorsítósávon hátulról érkező járművezetőként nem hajthat el jobbról mellette, hogy így csatlakozzon be a „tötymörgő” jármű elé. Türelemmel és figyelmes időzítéssel úgy kapcsolódjon be mögé, hogy ne történhessen ráfutás az Ön járművére. Ha kis forgalmú a pálya, akkor besorol mögé, majd a második/ belső sávon előzi meg. Amennyiben sűrű forgalom miatt veszélyes lenne a sávváltás, akkor maradjon a gyorsítósávon, hogy ott tudjon még később tempót emelni.

A nagyobb tudással rendelkező Partnereknek kell vigyázni az esendőbbekre.

Mint itt is látható, egy-egy közlekedési helyzetnek többféle megoldása van. Az adott helyzetben a vezetőnek kell mérlegelnie a szituációhoz alkalmazkodóan. A fejében a helyszínre vitt tudást, megoldási lehetőségeket össze kell hasonlítani az aktuális szituációval, s az alapján kiválasztani az oda illő legjobb megoldást.

Ehhez kíván jó felkészültséget:

Pataki Melinda
szakoktató, a Tanulókalauz és Sofőrkalauz könyvek szerzője


Kiknek ajánljuk a Tanulókalauz könyveket?

Azoknak, akik szeretnének a lehető legalaposabban felkészülni az első vezetési órájukra és a forgalmi vizsgára. A Tanulókalauz sorozat első részéből minden elsajátítható, ami az első vezetési óra előtt a jármű technikai kezeléséhez szükséges, a második részben pedig számos fényképpel illusztrált forgalmi helyzet található, amelyek áttanulmányozása hatékonyan segíti a forgalmi vizsgára történő felkészülést.

Google Maps