Olvasónkat már az autópálya gyorsítósávjában ledominálják a türelmetlen autósok, a szakoktató elmondja, mi ezzel a gond.

„Kedves Alapjárat!

Megelőzhet-e engem a gyorsítósávon a mögöttem haladó jármű, miközben sávot váltanék az autópálya külső sávjába a gyorsítósávról? A probléma az, hogy eközben a mögöttem haladó - engem megelőző - és közben mellém érő autó miatt nem tudok sávot váltani a gyorsítósávról az autópálya külső sávjába, viszont mindeközben véget ér a gyorsítósáv és leállósáv lesz belőle.

Vagyis a mögöttem haladó engem történő előzése miatt vagy szabálytalanul a leállósávra kényszerülök, és onnan tudok csak besorolni a külső sávba, vagy annyira le kell lassítanom miatta, hogy a sebességkülönbség miatt nem tudok biztonságosan besorolni a gyorsítósávból a külső sávba.

Köszönöm a  választ!

János"

Megkértük Pataki Melinda szakoktatót, a Tanulókalauz és Sofőrkalauz könyvek szerzőjét, hogy válaszoljon a fenti kérdésre.


Tisztelt Kérdező!

Szerencsére szép számmal vannak szabálykövető és biztonságra törekvő közlekedők, mint Ön. A figyelmesség, a körültekintő, előrelátó gondolkodás és magatartás nagy előnyt jelent a megfelelő célba éréshez. Ugyanakkor mindig vannak tolakodó, agresszív sofőrök is.

A defenzív közlekedési magatartásban fontos, hogy „lásd meg a veszélyt, érts a védekezéshez és cselekedj időben!” Folyamatos forgalomfigyeléssel és helyes időzítéssel megelőzhető a konfliktusok jelentős része. Törekedjünk távolságot tartani, illetve eltávolodni a türelmetlenebb társaink környezetéből.

Az Ön által vázolt helyzet egyik partneri megoldása az lehetne, hogy a hátulról érkező türelmesen kivárja az Ön sávváltását, mondhatni érkezési, felhajtási sorrendben csatlakoznak be az autópálya forgalmába. Másik lehetőségként az igyekvő sofőr még tovább, a belső forgalmi sávra – két sáv váltásával – segíti az Ön bekapcsolódását, ha már olyan sürgős neki, illetve olyan nagy teljesítménykülönbség van a járműveik közt a hátulról becsatlakozó javára (persze, amennyiben a belső sávon nincs forgalom).

A közlekedésben a hangsúly mindig az együttműködésen, a partnerségen kell legyen. Tehát nem szabálykövető magatartás a másik háta mögül kivágva úgy előzni, hogy ne tudjon becsatlakozni a gyorsítósávról az autópálya forgalmába.

További felelősségteljes autózást kíván:

Pataki Melinda


Kiknek ajánljuk a Tanulókalauz könyveket?

Azoknak, akik szeretnének a lehető legalaposabban felkészülni az első vezetési órájukra és a forgalmi vizsgára. A Tanulókalauz sorozat első részéből minden elsajátítható, ami az első vezetési óra előtt a jármű technikai kezeléséhez szükséges, a második részben pedig számos fényképpel illusztrált forgalmi helyzet található, amelyek áttanulmányozása hatékonyan segíti a forgalmi vizsgára történő felkészülést.

Google Maps