2023. március 28. | 11:39

Bevezették a KRESZ-be az elektromos rollereket bekategorizáló szabályozást.

Az elektromos roller egy remek közlekedési eszköz és a mobilitási szolgáltatók flottájában is komoly szerepük van. Kultúránkból kifolyólag viszont mégsem tudjuk őket normálisan használni és most itt nem arról beszélek, amikor egyesek a Dunába hajigálják őket.

A közösségi közlekedésben való részvételük okoz egyre több problémát és súlyos baleseteket. Emiatt pedig szabályozásra volt szükség, de az elavult magyar rendszerbe elég nehéz beilleszteni egy ilyen új dolgot.

Nemrég Révész Máriusz, az aktív Magyarországért felelős államtitkár mégis bejelentette, hogy elkészült a módosítás, beillesztették az elektromos rollereket, Segway-eket, egykerekűeket és minden hasonló eszközt a KRESZ-be.

Az elkészült tervezetnek már csak a Lázár János vezette Építési és Közlekedési Minisztiréiumon kell átmennie, és hatályba is léphet az országban. Ennek megfelelően pedig végre létező kategóriába sorolható eszközök lesznek az elektromos rollerek.

Elektromos roller a Xiaomishoptól

Az új döntés értelmében ugyanis két kategóriára osztják ezeket sebességük alapján. Azt az elektromos rollert, aminek végsebessége átlépi a 25 km/órát, azt segédmotoros kerékpárnak (smkp) minősítik.

Így az smkp-kra érvényes szabályok vonatkoznak ezekre a kategóriájú rollerekre is. Tehát például kötelező rajta bukósisakot viselni és legalább egy AM kategóriás jogosítványt igényel használatuk.

Viszont ha ezeknek a rollereknek a végsebessége nem lépi át a 25 km/órát, abban az esetben kerékpárnak minősülnek, így annak szabályozása vonatkozik rá. Tehát sem a sisak nem kötelező, és jogosítvány meglétét sem igényli.

Ennek azért van jelentősége, mert a járműmegosztó szolgáltatók elektromos rollereinek nagy része mehetne a levesbe, ha jogosítványkötelesek lennének. Emellett a sisakot sem lehetne rajta olyan könnyedén megoldani, mint a robogók csomagterében, így ez is gátolná egyszerű használhatóságukat.

A rengeteg baleset miatt egyébként az Európai Unió már korábban elkezdett kidolgozni egy egységes szabályozást. Ennek a feltételei tovább szigorítanák a rollerek használatát, akár el is vághatnák az embereket a mobilitási szolgáltatóktól.

Depositphotos