szombat - 2023. szeptember 23.
16.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Az EU egységesen szigorítana az elektromos rollerek használatán

2023. március 01. | 16:03

Egyre több baleset történik ezekkel a járművekkel, ezért egységes szabályozással védené meg az embereket az Európai Unió.

Egységes szabályokat javasolna a tagállamoknak az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács az elektromos rollerek kapcsán. Ennek oka, hogy az utóbbi időben drasztikusan megemelkedett az olyan közlekedési balesetek száma, amelyben roller is érintett volt. Ezzel együtt pedig a halálos balesetek száma is kezd aggasztó magaslatokba törni.

UPDATE: Magyarországon a KRESZ-be bekerült az elektromos roller szabályozása is, már csak jóváhagyás szükséges. 

A szabályozás első körben a járművek specifikációival érne el nagyobb biztonságot. Szabályoznák ezek maximális sebességét 20 km/órában, és a rollereket csak nagyobb kerekekkel engednék forgalmazni, olyanokkal, amelyek átmérője legalább 30,5 centiméter.

Az új tervezet másik felében az emberek irányából is szabályozásokkal tennék biztonságosabbá a közlekedés ezen formáját. Ez azt jelenti, hogy kötelezővé tennék a sisakhasználatot, a közúti forgalomban pedig csak 16. életévüket betöltöttek vehetnének részt elektromos rollerrel.

Elektromos roller a Xiaomishoptól

Emellett a járdán való használatukat is szabályoznák amellett, hogy a bódult állapotban történő vezetésükre vonatkozó büntetést is szigorítanák. Az új tervezet nem csak az elektormos rollerek terjedése miatt született, hanem főleg a velük történő balesetek miatt.

Az enyhébb esések száma is probléma, de sok a súlyos sérüléssel végződő rollerbalesetek száma. Nem is beszélve arról, hogy 2022-ben Európa szerte 11 halálos baleset történt elektromos rollerek miatt.

A baleseti statisztikák is kellően kiábrándítóak, mert 2020-ban még csak 2100 elektromos rolleres közlekedési balesetetben sérültet regisztráltak. Ez a szám 2021-re már 5500-ra emelkedett, majd 2022-re már több, mint 7600 ember sérült meg ilyen balesetekben.

Az elektromos rollerekre vonatkozó szabályozások minden országban eltérőek, az EU ezért szeretne egy közös szabályozást. Az Európai Közlekedésbiztonsági Tanács elnöke, Antonio Avenoso azt mondta:

„Az elektromos rollerek ma már mindennaposak az európai városokban, de a kórházakban is egyre több a járművel súlyos balesetet szenvedettek száma, ezért észszerű, egységesített intézkedéseket kell bevezetni a közlekedők biztonsága érdekében.”

Depositphotos
Megfizethető és egyszerű tippek a vállalkozások karbantartásának javítására Elkapták Kósa Lajost, mert egy zebrán parkolt le Budapesten

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!