szombat - 2023. szeptember 23.
16.5 °C
erős felhőzet
alapjarat.hu logo
95 660 Ft
100 711 Ft
D 681 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Ime a legjobb praktikák a lefagyott szélvédő ellen

2022. november 20. | 09:05

Számomra váratlan volt, hogy mennyi megoldás van arra az esetre, ha reggel egy befagyott szélvédő miatt nem lehet elindulni az autóval.

Szép lassan, de eljutottunk a hideg, télies időjárásig, Ez azt jelenti, hogy hajnalban akár nulla fok alá is mehet a hőmérséklet, ami az utcán parkoló autósoknak okozhat reggeli kellemetlenséget. Ilyen például, amikor lefagy a szélvédő és nem látni ki az autóból.

Érdemes kettéválasztani a szélvédőre fagyott jeget. Van, amikor csak a levegő páratartalma ül rá és fagy meg, ez egy igen vékony réteg, ami ellen könnyebb küzdeni. Sokkal macerásabb, amikor kissé megolvadt hó, valamilyen víz vagy akár az ónos eső fagy rá a szélvédőre, itt már könnyebb károkat okozni meggondolatlanságból.

A jég lekaparása a szélvédőről

A legkézenfekvőbb megoldás egy jégkaparó. Ez technikailag egy műanyag lap élekkel, de ebből is rengeteg féle van és jellemzően a lehető legjobb megoldás. Nem sérti fel az üveget, de elég erős ahhoz, hogy eltávolítsa a havat vagy a jeget.

Ez egy filléres tétel, amit autósboltokban, néha egyszerű áruházakban és benzinkutakon is be lehet szerezni. Sőt, vannak gyártók, amelyek eleve adnak autóikhoz. Van, ahol a felszerelés részeként a csomagtartóban van egy tasakban, de például a Skodáknál a tanksapkába szokták rejteni.

Ha nincs ilyen eszköz kéznél, megpróbálhatjuk helyettesíteni hasonló tárgyakkal. Erre a legnépszerűbb eszköz a bankkártya, ami ugyan jó megoldás, de nem árt óvatosnak lenni vele. Ha a bankkártyában a chippet vagy a mágnescsíkot megsértjük, akár használhatatlanná is válhat. Éppen ezért egy kevésbé értékes plasztikkártyát javaslok használni a pénztárcából, például egy kondibérletet vagy hasonlót.

A jég lekaparására a legjobb eszköz még mindig a műanyag jégkaparó (Forrás: Depositphotos)

Vannak olyan kevésbé finom megoldások, mint a pénzérme, a spatula vagy a spakli, de ezek közül egyiket sem ajánlom. Ezek merev fémek, amik erőltetés során akár fel is sérthetik a szélvédőt. Az üveget polírozni többnyire nem lehet, ezért onnantól vagy együtt élünk ezekkel a karcokkal, vagy szélvédőt cseréltetünk sok pénzért.

Olvasszuk le a jeget a szélvédőről

Itt kézenfekvő első gondolat lehet, hogy leöntöm forró vízzel, viszont ez veszélyes marhaság. Még véletlenül sem szabad ezt tenni, mert a hirtelen hőmérsékletváltozástól elpattanhat a szélvédő. Másrészt a víz pillanatok alatt visszafagy az üvegre. Langyos víznél kisebb az esélye, de itt sem lehetetlen, a hideg víznek meg nincs sok értelme.

Sokkal jobb megoldás, ha egy spricnis flakonba sós vizet teszünk és azzal finoman befújjuk a szélvédőre fagyott jégréteget. Ennek az egyik hátulütője, hogy a só mindent megesz, így sokkal hatékonyabb a jégoldó spré. Ahhoz hasonló megoldás az erős alkoholok vagy kézfertőtlenítő használata, de lehet az autó saját ablakmosója is megfejtés.

Ilyenkor érdemes felnyitni az ablaktörlő lapátokat, mert azoknak a gumi felületét a jég felsértheti és tönkreteheti. Spricceljük fel az ablakmosót a szélvédőre, hagyjuk, hogy a téli adalék végezze a dolgát és oldja a jeget. Közben segíthetünk neki egy belső intenzív szélvédőfűtéssel is, vagy vehetünk elő hajszárítót, ha meg tudjuk oldani az áramellátást.

Forrás: Depositphotos

A szélvédőfűtés egyébként önmagában is megoldás lehet, de ahhoz egyhelyben kell járatni a motort, ami amellett, hogy nem gazdaságos és indokolatlan kopást okozhat a motorban, még környezetszennyező is. Akár 10 percig is eltarthat, mire a hűtőfolyadék felmelegszik annyira, hogy a fűtés érdemeben le tudja melegíteni a szélvédőre fagyott vizet.

Ebben segíthetnek állófűtési rendszerek, vagy külső áramcsatlakozású előfűtések. Sőt, bizonyos gyártóknál az első szélvédőben is találhatóak fűtőszálak, mondanom sem kell, hogy nekik nyert ügyük van.

Lehet még kapni a szélvédőre belülről felcuppantható takarót, ami a szivargyújtó csatlakozójáról áramot szedve felmelegíti az üveget, ezzel leolvasztja a jeget. Ezzel az az egyetlen probléma, hogy magas az áramfelvétele, így vagy az akksit eszi meg, vagy ugyanúgy járatni kell hozzá az autót. A másik probléma, hogy a szivargyújtó nem feltétlen magas áramerősség átadására készült, a jéggel együtt akár el is olvadhat, vagy még rosszabb.

Meg is előzhetjük a széldvédő jegesedését

Egyértelmű, hogy itt a legjobb megoldás egy garázs, de ez sokaknak nem opció. Még bérelni és venni sem egyszerű, de hosszabb távon kifizetődő befektetés lehet, ha komolyan vigyázni akarunk autónkra. Ha annyira nem érdekel vagy egyáltalán nincs rá lehetőségünk, akkor van pár praktika is.

Van, aki letakarja valamivel a szélvédőjét, így a pára sem tud feltétlen ráülni és a havazás, ónos eső sem fog gondot okozni. Itt egyébként a vizet nem áteresztő anyagok lesznek a leghatékonyabbak, mert egy átázott pokrócot még nehezebb lehet leszedni, ah ráfagy a szélvédőnkre.

Vannak kifejezetten erre a célra szánt szélvédőtakarók. Ezekből vannak speciálisan téli darabok és létezik olyan, ami télen a fagyás ellen, nyáron a napsütés ellen véd, tehát nem szezonális eszköz. Párezer forintos tételről van szó, így akár rövid tél vagy fagyos időszak miatt is megérheti megvenni.

A legvégére hagytam a kedvencemet, ez tetszik a legjobban még akkor is, ha kicsit városi legenda szaga van. A megoldás úgy szól, hogy fogj egy jól szituált krumplit, vágd félbe és a húsos felével dörzsöld be a szélvédődet. Az elmélet szerint magas glicerin tartalma miatt meggátolja a fagyást és egy ilyen rituálé után autónknak is megadja ezt a védelmet.

Ez a megoldás nekem annyira megtetszett, hogy ha adódik alkalom, akkor mindenképpen kipróbálom. Kissé szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy utána a szélvédő nem lesz-e dzsuvás, de majd a kísérlet mindent bebizonyít.

Forrás: Pexels

Tehát már látjuk, hogy milyen széles fegyvertárunk van a téli szélvédőjegesedéssel szemben. Akármit is enged meg a pénztárcánk mindenhol vannak jó megoldások.

Depositphotos
Corsa OPC-t vennék használtan, milyen buktatói lehetnek? Ezt kell tenned, ha befagyott a kilincs, de nincs nálad jégoldó spray

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!