2023. december 26. | 17:05

Ahogyan az idei év, úgy 2024 is tele lesz razziákkal.

Itthon rengeteg gyorshajtásos és más, KRESZ-szabálysértéses esetet regisztrál a rendőrség havonta, emiatt pedig a rendőrségi akciók és razziák száma is igen magas. Nem csak Budapesten, de az egész országban is szerveznek méréseket a hatóságok, amelyek van, hogy még a határokon is túlnyúlnak.

A legnagyobb ilyen szervezésű razziák a ROADPOL-hoz (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) köthetőek, akik európai szinten szerveznek rendőrségi akciókat a közutakon történő balesetek megelőzése miatt. Legutóbb december 11-17. között zajlott az „Alcohol & Drugs” elnevezésű kampány, amely során az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére fókuszáltak a rendőrök.

A ROADPOL az egész 2023-as évben szervezett akciókat, majdnem minden hónapban egyet, amelyek eltérő szabályszegésekre koncentráltak. Volt olyan rendőrségi akció, amely a gyorshajtást célozta meg, egy másik a telefonhasználatot, egy harmadik során pedig az alkoholos befolyásoltságot mérték.

Nemrégiben megjelent a szervezet jövő évi, 2024-es naptára is, amelyben jó előre bejelentik, melyik héten lesznek mérések, sőt, azt is leírják, mit fognak ellenőrizni. Lássuk, milyen razziákat szervez a ROADPOL 2024-re!

Truck & Bus tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés - 2024. február 19-25.

Mint ahogy idén is, úgy 2024-ben is meghagyják a januárt, mivel ilyenkor mindenki az új évet igyekszik kipihenni, ezért ebben a hónapban semmilyen intézkedést nem tervez a szervezet. Ellentétben februárral, amikor a hónap közepén lesz a ROADPOL első razziája, egy Truck & Bus akció.

Ebben a razziában a kamionok és buszok lesznek a rendőrség célpontjai, a hivatásos sofőröket kötő szabályok betartását fogják ellenőrizni a hatóságok. Így például fokozottan ügyelnek majd arra, hogy a vezetők betartják az előírt pihenőidőt, a veszélyes áruk szállítására vonatkozó szabályozásokat, valamint a beutazás, továbbá a belföldön tartózkodás jogszerűségét is ellenőrizni fogják.

Persze a razzia nem azt jelenti, hogy csak a nehéz gépjárművekre figyelnek oda a hatóságok, az autósoknak is ugyanúgy oda kell majd figyelniük, hogy ne kövessenek el szabályszegést, mert őket is ugyanúgy kikaphatják a sorból.

Seatbelt biztonsági öv-ellenőrzés - 2024. március 11-17.

Márciusban nem járműtípushoz kapcsolódó ellenőrzéssorozat lesz, hanem alkatrészek alapján lesz razzia. Pontosabban a biztonsági öveket fogják figyelni a rendőrök, és persze azt is, ki az, aki nem megfelelően használja őket. A helyes felszereléshasználat mellett a rendőrök akkor is büntethetnek, ha a biztonsági öv esetleg nem működik, beragadt, vagy törött.

Itthon sajnos rengeteg olyan baleset történik, amelynek során az áldozatok amiatt szenvednek súlyosabb sérüléseket, mert nem rendesen, vagy egyáltalán nem is használják a biztonsági övet. Sok ilyen esetben még a túllépett sebességhatár is komoly tényező, de a tény, hogy a biztonsági övet nem rendeltetésszerűen használták, fontos részlet. A ROADPOL is azért indítja el minden évben ezt az akciót, hogy hangsúlyozzák ennek az egyszerű autós alkatrésznek a fontosságát.

Speed sebességellenőrzés - 2024. április 15-21. (közben 19-én 24 órás SpeedMarathon ellenőrzés)

A Speed nevű razziasorozat szintén fontos része a ROADPOL éves tervezetének, mivel a gyorshajtás az idei év első felének baleseti statisztikáiban ismét nagy szerephez jutott. Továbbra is rengetegen lépik át a megengedett sebességhatárt, sőt, szinte minden autós van, hogy 1-2 km/órával többel hajt, mint szeretne.

A sebességellenőrzési hét már megszokott része a SpeedMarathon, amely ennek az akciósorozatnak a közepén szokott elhelyezkedni és ahogy neve is mutatja, maratoni razziát jelent. Ennek során a rendőrség 24 órán keresztül méri a gyorshajtókat. 2024-ben ez 19-én lesz, szerdán.

Truck & Bus tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés - 2024. május 13-19.

Ahogy már feljebb is írtuk, a kamionok és buszok ellenőrzése a ROADPOL egyik legkiemeltebb razziája, ezért ezt az akciót évente többször is beidőzítik, február után májusban is lesz egy ilyen akció. Rengeteg alkalommal történik olyan baleset, amelynek során kamionos vagy éppen buszos volt a vétkes. Persze a razziának nem az a lényege, hogy mindenképpen az ilyen járművek sofőreit büntesse, csupán, méretük miatt ezeket a gépeket különösképpen kell figyelni és minden szabályt betartani velük kapcsolatban, mert igen veszélyesek tudnak lenni.

Alcohol & Drugs az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére - 2024. június 17-23. (közben 21-én 24 órás A&D Maraton ellenőrzés)

A gyorshajtás mellett a legnagyobb és leggyakoribb probléma a közúton a befolyásoltság alatt álló sofőrök, amely legtöbbször alkohol, de vannak esetek, amikor drog is van a vétkes vezetők szervezetében. A ROADPOL ezért kiemelten foglalkozik a problémával és hasonlóan a SpeedMarathonhoz, itt is van egy nap, amikor éjféltől éjfélig mérni fognak, azonban ezen alkalommal nem sebességet, hanem alkoholszázalékot.

Speed sebességellenőrzés - 2024. augusztus 5-11.

A ROADPOL júliusra sem tervezett semmit, azonban augusztusban visszatérnek az egyik legégetőbb problémához. Ismét a gyorshajtókat fogják szűrni Európa-szerte.

„Roadpol Safety Days” Biztonsági Napok - 2024. szeptember 16-22.

Idén az Európai Mobilitási Héttel egy időben rendezték a Biztonsági Napokat, jövőre is így lesz. A Biztonsági Napok lényege, hogy a biztonságos közlekedésre hívják fel a figyelmet. Ekkor is vannak mérések, de a ROADPOL előadásokat és reklámokat is tart ebben az időben, hogy a közlekedésben résztvevőknek tudtára adják, hogyan lehet biztonságosabban közlekedni.

Focus on the Road ellenőrzés a figyelmetlenségre visszavezethető balesetek megelőzésére - 2024. október 7-13.

A Focus on The Road során a rendőrök az autósok figyelmét mérik, hogy mennyire jó a reakcióképességük és, hogy nem ültek-e úgy volán mögé, hogy fáradtak vagy szétszórtak lennének. Mivel rengeteg baleset figyelmetlenség miatt alakul ki, ennek a razziának is fontos szerepe van a ROADPOL naptárában. Sokszor a figyelmetlenség nem is a fáradtság miatt van, hanem mert nem az utat nézzük, telefonozunk, vagy egyszerűen csak elbambulunk.

Truck & Bus tehergépjármű és autóbusz ellenőrzés - 2024. november 11-17.

A ROADPOL novemberben is hirdet egy kamionosokat és buszosokat érintő razziát, amely a harmadik ilyen alkalom lesz.

Alcohol & Drugs az ittasan, bódult állapotban vezetők kiszűrésére - 2024. december 16-22.

Szintén megszokott már, hogy a ROADPOL utolsó, decemberi razziája az ittas sofőröket célozza meg, mivel az ég vége felé és az ünnepek közeledtével sokan elfeledik, hogy nem szabad autóba ülni még egy pohár karácsonyi csokilikőr után sem. 2024-ben ez lesz a második Alcohol & Drugs razzia.

ROADPOL

Police.hu