Jön a kátyúszezon – a kártérítés szinte lehetetlen

Szabó Balázs újságíró
Közzétéve:
2021-01-18, 13:05

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint az útkezelő nem áll jól a helyzethez.

A jelenlegi, meglehetősen zord téli időjárási körülmények nem kedveznek az utaknak, így azok folyamatosan amortizálódnak. Ilyen esetekben nagyon fontos, hogy odafigyeljünk arra, hogy hogyan vezetünk hóban és jégen. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége szerint a kátyúkárok kétharmadát az első negyedévben jelentik az autósok.

Kátyú egy útszakaszon oldalról

A legtöbb ilyenkor keletkező kár az abroncsokat és a futóművet szokta érinteni, azaz a legtöbb ilyenkor defektet okoz, néhol pedig még a felni is sérülhet. Kátyúbiztosítás hiányában a járműtulajdonosoknak az illetékes útkezelőnél kell bejelenteniük a kárt. Ez lakott területen kívül a Magyar Közút Zrt., míg lakott területen pedig az adott önkormányzat megfelelő szervezete.

Azonban a nem megfelelően dokumentált káresetekért utáni kártérítési igényeket elutasítják. Ha nincs lefotózva az eset, vagy olyan szakaszon történt, ahol rossz útra figyelmeztető tábla volt kihelyezve, ott kicsi az esély a kártérítésre. A legtöbbször kedvezőbb, ha az ember inkább kátyúbiztosítást köt, amelynek előnyei között szerepel az is, hogy még a figyelmeztető táblával jelölt útszakaszokra is fedezetet nyújtanak.

Az alábbi cikkből pedig megtudhatod, hogy mit kell tenned kátyúkár esetén.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Biztonsági gyerekülések
2018. december 14.
Gréti és Atti körbenéztek, milyenek a modern gyerekülések és ki is próbáltak párat
Vadveszélyre figyelmeztető tábla
2020. december 06.
Remélhetőleg veled ilyen nem fog történni, viszont jó, ha tisztában vagy a lehetőségekkel. 

További hírek