Unod az olvasást? Ezt a cikket az alábbi lejátszóval meg is hallgathatod!

A ködben való vezetéstől sok autós tart, teljes joggal, hiszen a pocsék látási viszonyok miatt sokszorosára növekszik a balesetveszély. Az ORFK által megosztott oktató videót érdemes végignézni, mert hemzsegnek benne a hasznos tanácsok.

A videóban hallható narrátor hang rögtön azzal indít, hogy ha egy mód van rá, akkor nagy ködben ne indulj útnak az autóddal. Ha ez nem megoldható, akkor alkalmazkodnod kell a silány körülményekhez, és meg kell  tanulnod a ködben való biztonságos vezetés ökölszabályait.

Ködbe burkolózó útszakasz
Forrás: YouTube

A ködnek van egy rossz szokása, mégpedig az, hogy mindig az utak mélyebb részein ül meg, ami azért kellemetlen, mert a völgybe való lefutáskor gyorsulsz fel, hogy lendületet gyűjts a következő emelkedő megmászásához. Ezért mindig figyelj a sebességedre, nehogy valakit felöklelj hátulról azért, mert már későn veszed észre a semmiből kibontakozó akadályt.

Látni és látszani – ennél fontosabb nincs, miközben ködben vezetsz. Mindig a tompított fényszórót használj, és ilyenkor nyilván kapóra jön a ködlámpa is. A tejfehér köd amúgy is csökkenti a látótávolságot, amin tovább ronthat a piszkos szélvédő és a belső párásodás. Ilyenkor bizony félre kell állnod egy biztonságos helyen (az országút széle nem számít annak!), utána pedig jöhet a szélvédő és a lámpatestek megtisztítása. Ilyenkor ne nézegesd az órát, az életed (meg persze mások élete is) sokkal fontosabb annál, mint hogy mikor érsz oda a célállomáshoz.

Felkapcsolt ködlámpa

Ködben úgy kell megválasztanod a követési távolságot, hogy az előttünk haladó jármű megtorpanásakor se kelljen vészfékezned, mert akkor a mögötted érkező beléd rongyolhat. 10 méteres látótávolság esetén nem szégyen 25-tel poroszkálni az úton, mivel az a sebesség jelenti önmagad és mások biztonságát. Ja, és persze ködben a féktávolság is megnövekszik a csúszós felület miatt.

Akkor se idegeskedj, ha elmegy melletted egy motoros vagy egy bringás, mert nekik nincs bepárásodó szélvédőjük, és a figyelmük is élénkebb. Talán azt mondani sem kell, hogy ködben csak akkor vállalj be egy előzést, ha már minden kötél szakad, balra, nagy ívben fordulásnál pedig nyugodtan engedd le az ablakodat, mert akkor hallhatod a közeledő járműveket. Mielőtt kanyarodnál, a reflektor megvillantásával és egy kis dudálással hívd fel magadra a figyelmet.

Végül, de nem utolsó sorban: ködben való vezetés közben ne nézz hosszabb ideig egy képzeletbeli távoli pontra, mert az hipnotikus hatásokat válthat ki belőled.