2024. június 13. | 04:29

Egyesek számára komoly stresszt és pénzügyi kiadást jelenthet a műszaki vizsgára való felkészülés, különösképpen a használtautó-tulajdonosok számára. Utánajártunk, mik azok a dolgok, amiktől valóban érdemes tartani.

A használtautó-piacon érdemes úgy gépkocsit vásárolni, hogy ne csak a gépkocsi műszaki állapota legyen megfelelő, hanem minél később járjon le a forgalmi engedélye az adott négykerekűnek. Minél később jár le ugyanis az okmány, annál nagyobb esélyed van kijavítani az autó esztétikai és technikai hibáit.

A magyar hatóságok három hibakategóriát különböztetnek meg:

  • Kisebb hibák: olyan hiányosságok, amik nem, vagy alig befolyásolják a gépkocsi környezetterhelését, biztonságát. Az ilyen autókat általában átengedik a vizsgán. Ilyen hiba lehet egy minimális karc vagy egy eldeformálódott ablaktörlő lapát. A Vezess.hu szerint a vizsgabiztos gyakran nem ebbe a kategóriába sorolja azokat a problémákat, amiket a jármű üzemeltetője könnyedén megjavíthat, megjavíttathat.
  • Komoly hibák: olyan nagyobb eltérések, amik jelentősen befolyásolják autónk biztonságát, környezetterhelését. Az autó emiatt megbukik, és két hónapon belül újra kell vizsgáztatni. Ilyen probléma lehet a lyukas kipufogó vagy az elállítódott felfüggesztés.
  • Veszélyes hibák: olyan hiányosságok, amik vagy nagymértékben terhelik a környezetet, ugyanakkor olyan mértékben térnek el az előírásoktól, hogy a jármű nem vehet részt a forgalomban. A forgalmi engedélyt ilyenkor kötelező érvényteleníteni, majd értesíteni erről a Nemzeti Közlekedési Hatóságot.

A magyar jogszabályok jelenleg 831 sorban rögzítik, mi mindennek kell a vizsgázandó autónak megfelelnie. Ebbe minden beletartozik a rendszertábláktól kezdve a folyadékszivárgásig.

Ha a vizsgabiztos felír valamit, az instant bukást eredményez. A KSH adatai szerint az autók átlagos életkora 15,8 év volt 2023-ban, így a vizsgabiztos akár néhány kisebb hibával akár át is engedheti a gépkocsidat.

Ha éppen jó napja van a szakembernek, a vizsgát követően szóban tájékoztathat a kicserélendő dolgokról. Ennek ellenére javíts ki minden hibát még a vizsga előtt, amit tudsz! A hibákat eltussolni sem szép dolog, ugyanakkor minden általad bevallott hiányosság is bukást eredményezhet.

Íme néhány példa, mire érdemes odafigyelni műszaki vizsga előtt.

Első számú főellenség: a rozsdásodás

Az öregedő járműpar miatt egyre gyakrabban kerül előtérbe a téma. Az Autó-Motor szerint tízéves üzemidő után válik a korrózió egyre gyakoribbá, ugyanakkor szakszerűtlen szervizelés vagy gyártási hiba következtében is kialakulhat.

Az ablakkeretek és ajtók alsó élei könnyebben megvizsgálhatók szabad szemmel is, ugyanakkor a műanyag borítóval ellátott elemekkel nehezebb a dolgunk. A rozsdáról ott a komponens szélénél megjelenő pörsenés, illetve az azokból kifolyó eső- vagy autómosó víz adhat jelet az oxidálódott fém meglétéről.

Ez van, ha úgy kerül hozzád egy használt autó, hogy évekig nem néztek be a dobbetét mögé. Szabályosan virágot lehetett volna ültetni a bent rekedt földből. | Fotó: Alapjárat / Vigh Frodó Gergely

Azonban van egy dolog, amiről rengeteg autótulajdonos megfeledkezik: a dobbetétről. Az évek alatt rengeteg mocsok halmozódhat fel alattuk, így érdemes minden esztendőben benézned mögéjük és kitisztítanod őket.

Kisebb mennyiségű rozsdával még át szokták engedni a verdákat. Ha a kasztni lyukas vagy kis erőfeszítéssel károsítható a rozsda által, mehetsz a bontóba pótelemeket venni.

Lyukas vagy füstölgő kipufogó

A menő hangért egyesek többszázezret is képesek lennének fizetni, pedig egy elrohadt kipufogóval is hasonló eredményeket érhetsz el. Ja, hogy ezek közül egyikkel sem engedik át autódat a műszakin!

A kipufogó is a rozsdásodásnak közönheti életciklusának végét, mint rengeteg másik komponens. Először a kipufogódob falának „borítását” eszi a korrózió, végül a keletkező lyukon is távozhatnak a gázok.

Rohad, de még nem ereszt… ugyanakkor fogadjunk, a vizsgabiztos harapna egy ilyen kipufogó miatt! | Fotó: Alapjárat / Vigh Frodó Gergely

Ha fehér „bárányfelhőket”, kék vagy fekete füstöt látsz, akkor a fura kipufogófüst is okozhat némi aggályt. Előbbi esetében a hengerfejtömítés adja meg magát, s a hűtőfolyadék bekerül az égéstérbe. Kék füst esetén az olajra érdemes ránézned, míg feketénél a légszűrőre vagy benzines autók esetében például az üzemanyagrendszerre.

Kopott vagy helytelen abroncsok

A kerekek állapotáról se feledkezz meg a vizsga előtt! Bukás ugyanis akkor is jár, ha egy tengelyen nem ugyanolyan típusú kerekek találhatóak. A különbség okozója lehet a nyári és téli, esetleg a diagonál és radiál gumik keverése.

Érdemes figyelni, ha egyenlőtlenül kopik a gumi. A légnyomás ellenőrzése mellett fontos, hogy a futómű megfelelően legyen beállítva. | Fotó: Depositphotos

Ugyanakkor gyakrabban megesik, hogy az idő múlásával a kerekek nekiállnak kopni. A jogszabályok a nyári gumik bordázatának legkisebb megengedett mélységét 1,6 milliméterben, a téli abroncsokét 4,4 mm-ben határozzák meg. Amennyiben a mintázat magassága ennél kisebb, az sikertelen vizsgával zárul. Ezért nem érdemes sima falúra (slickre) csiszolni a gumikat.

Elhasznált fékek

Azonnal bukásban részesül az a jármű, amelyiknek az egyik tengelyén nem megfelelően működnek a fékek. Ez kideríthető abból, ha lenyomjuk a fékpedált. Ha a megszokotthoz képest máshol keményedik, akkor gyanakodhatunk a problémára. A probléma pedig azonnal orvosolandó, ha fékezés közben az autó nekiáll nyikorgó hangokat kiadni.

A fékbetéteket és a féktárcsát egyszerre kell kicserélni, különben gyorsan bekopik az egyik a másikhoz. | Fotó: Depositphotos

A biztonságérzetedet csökkenteni fogja az is, ha az autód félrehúz. Ilyenkor az egyik tengelyen valamelyik fékpedál késve vagy gyengébb hatásfokkal lép működésbe.
Megállásnál pedig hiába rakod egyesbe vagy rükvercbe az autódat, ha a kézifék állapotát is ellenőrzik a műszaki vizsgán. Rendellenes működés esetén nagy valószínűséggel megbuktatják az autót, és annak javítását haladéktalanul meg kell oldanod.

A „kacsintós” autó legendája, avagy a fényszórók állapota

Autótulajdonosként biztos megesett (vagy meg fog esni) veled, amikor kiég az egyik fényszóró. Régebbi autókban egy egyszerű csavarhúzó segítségével általában könnyen hozzáférhetsz néhány izzóhoz, bár ez függ a motortér kialakításától. Közvetlen környezetemben egyszer például egy Fiat Stilo bal oldali tompított fényszóróját kellett kicserélni, csak az akkumulátornak kialakított hely miatt a „hadművelet” felért egy kihívással. Eközben egy első generációs Škoda Fabiában pitty-putty meg lehetett oldani ugyanezt.

Néha érdemes lepolírozni a fényszórókat, amiknél fontos az is, hogy mindkét oldal ugyanolyan színben világítsanak. | Fotó: Alapjárat / Vigh Frodó Gergely

A lámpák működését csak úgy tudod ellenőrizni, hogy indulás előtt „körbejárod” az autódat. Kivételt az indexlámpák képezhetnek, amik hibás működés esetén másfélszer annyi alkalommal pislákolnak percenként. A legtöbb autóban kattogás rendellenes gyorsaságából is feltűnhet a probléma, ha éppen a volán mögött ülnél.

Ami nélkül nincs műszaki vizsga sem

A szándékodat a tervezett időpont előtt 10-14 nappal érdemes bejelenteni. Ezt követően pedig készítsd elő az irataidat, hogy a vizsga napján ne ütközz semmilyen problémába! A vizsgabiztos folyamat megkezdése előtt az alábbi iratokat kéri el magánszemélyek esetében:

  • személyigazolvány, 
  • lakcímkártya,
  • meghatalmazás (ha nem a tulajdonos viszi vizsgáztatni),
  • forgalmi engedély,
  • érvényes kötelező biztosítás.

Jogi személyek esetén műszakira a cégkivonatot, az aláírási címpéldányt, valamint a meghatalmazást is vinni szükséges az autóval kapcsolatos dokumentációk mellett.
Amennyiben a fentebb említett okiratok valamelyikét a vizsgára nem viszed magaddal, nagy valószínűséggel sikertelenül távozhatsz.

Alapjárat / Vigh Frodó Gergely, Unsplash, Depositphotos