2019. március 09. | 07:00

50-féle abroncsot teszteltek a német AutoBild munkatársai

Társszerző: Hajdu Balázs

Az ADAC után az AutoBild is sort kerített nagy nyári gumitesztjére, több mint 50-féle abroncsot próbáltak ki. Voltak köztük drágább, prémium abroncsok, valamint kevésbé ismert gyártók termékei egyaránt.

A legfontosabb szempontként a féktávolság hosszát vizsgálták, nedves és száraz körülmények között. Ilyenkor minden egyes centiméter számít. Ebben a körben mindössze 20 abroncs maradt fenn a listán, és jutott tovább egy dinamikai vizsgálatra, valamint egy ár alapú összehasonlításra. A prémium gyártók termékei gond nélkül bejutottak az első tízbe, ez nem is jelent különösebb meglepetést. Érdemes azonban megjegyezni, hogy az indiai Apollo, és a tajvani Maxxis gyártó gumija is bekerült a legjobbak közé.

Komoly meglepetést okozott az összesített táblázat 19. helyét elfoglaló gumimárka, melyről azelőtt nem nagyon lehetett hallani, ez pedig az Emera A1 KR 41, a tajvani Kenda gumija. A tesztek során, nedves útviszonyok között olyan megbízhatóan viselkedett, akár egy Continental vagy Dunlop abroncs. A tajvani gyártmány természetesen olcsóbb a nevesebb riválisoknál, ám sajnos közel sem olyan tartós, ezáltal nem is nagyon éri meg ezt választani.

*Azonos értékelés esetén az ABC sorrendet vették figyelembe.
**Az osztályzatok sorrendben a következőkre vonatkoznak: „nedves körülmények”, „száraz körülmények”, „ár”. 2- osztályzattal már nem lehetett mintaszerű ítéletet adni.