2024. március 02. | 03:41

Felfigyeltél már arra, hogy milyen furcsa hangokat képesek kiadni az e-autók, miközben töltőn vannak? Bizonyos esetekben ez normális, de adott helyzetben komoly hibára is utalhat ez a jelenség.

Annak ellenére, hogy viszonylag nehezen férhetők hozzá az elektromos autók a magas fogyasztói árak miatt, idénre az Európai Unió piacain 1,4%-kal nagyobb a részesedésük, mint a dízeles társaiknak. Ezen felül Magyarországon tavaly 23,4%-kal több autó kapott zöld rendszámot, mint 2022-ben. De te belegondoltál abba, miért ad néhány villanyautó töltés közben sípoló vagy egyéb fura hangokat?

Kezdjük a legszerencsésebb esettel, amikor a töltő a ludas. Ha otthon, fali csatlakozóról töltjük gépkocsinkat, kicsit fura hangokra figyelhetünk fel, köszönhetően a gyengébb hangszigetelő technológiának, valamint az alacsonyabb áramerősségnek.

A Mode 2-es háztartási és a Mode 3-as közterületi töltők használata közben ideális esetben autónk „csendben marad”. Ugyanakkor zúgó hanggal járhat, ha a csatlakozó érintkezőjébe por kerül. Ez a töltés folyamatát nem akadályozza, ráadásul a villanyautóban sem okoz hosszabb távon kárt, ha csak egy minimális szennyeződés van benne. Helytelen használat esetében viszont fennáll a komoly károk veszélye.

Még egy lehetőségként az is felmerülhet, hogy a töltőrendszer hasonló hűtőberendezéssel rendelkezik, mint az elektromos autó. Töltés következtében elektromos áram hatására kémiai reakciók mennek végbe, amiknek köszönhetően a belső térben megemelkedne a hőmérséklet.

Erre reagál az e-autó ventilátora is, ami az akkumulátort és a folyamathoz fontos alkatrészeket hűti le, ezzel növelve a töltés hatékonyságát. A belső égésű motoros autókkal ellentétben a hűtőberendezés feltűnőbb hanggal bír, mivel nem szigeteli el annyi dolog a motortérben.

Nagyobb a probléma, amikor a gépkocsi akkumulátora a hang forrása. Persze, amikor elektromosság éri az akkut, a minimális zajok gyártótól függően figyelmen kívül hagyhatók. A baj akkor kezdődik, ha megemelkedik a hőmérséklet, netalán szikrázna. Gyakori példa lehet erre a cellafeszültségek közötti kiegyensúlyozatlanság, ami cellazárlatra adhat okot.

Összefoglalva a leírtakat, bizonyos keretek között természetesnek vehető, ha autónk sípoló hangot ad ki töltés közben. Azonban, ha hibás a kábelezés vagy lazák a csatlakozások, esetleg rendellenesen működik a töltő, érdemes betartani a megfelelő óvintézkedéseket, valamint rendszeresen karbantartani az autót. Ezáltal nemcsak magunkat és pénztárcánkat menthetjük meg, hanem nyerhetünk néhány extra kilométert is utunkon.

Unsplash