Nagy változás jön a töltőállomásokon!

Frissítve:
2018-10-17, 09:59

Megváltoztatják a tervek szerint az üzemanyag-jelöléseket a benzinkutakon október 12-től.

Október 12-től alaposan szemügyre kell venni a töltőpisztolyokat tankoláskor, mert ha ezután is reflexből nyúlsz a tömlőért, akkor érhetnek meglepetések. Egy Európai Uniós intézkedés miatt ugyanis új jelöléseket vezetnek be a benzines, a gázolajos és az alternatív üzemanyagok kódolására. Ezt részben azzal indokolják, hogy a zöld-sárga piktogramok a színtévesztőknek nem elég egyértelműek, bár a magyar felhasználóknak az új rendszer sem lesz annyira jó.

Tankoló autó a benzinkúton

A benzint egy „E” betű és egy szám jelöli majd egy körben ábrázolva, ami még nem akkora probléma. Ami azonban furcsább, hogy a gázolajat egy „B” betű és egy szám mutatja majd egy négyzetbe foglalva. A jelek fekete-fehérek lesznek, ezzel egységesítve a rendszert. Az alternatív üzemanyagok, mint például a gázfélék nevei pedig rombusz alakú keretbe kerülnek.

A benzinhez a következő jelöléseket használják: a „mezei 95-ös” benzint az E5 kódnéven találod majd. Ez egyébként a maximum 5 százalék etanolt tartalmazó 95-ös és 98-as oktánszámú benzineket mutatja. Az E10 kódjel azokat a 95-ös és 98-as benzineket jelöli, melyekben legfeljebb 10 százalék etanol található. Az E85 pedig a 85 százalékos etanolt mutatja, az ilyen típusú üzemanyaggal működő járművekhez.

A benzin és a gázolaj újfajta jelölése

A „mezei gázolaj” jelölése a B7 lesz. A többi üzemanyag, mely a piacon kapható és nagyobb számban tartalmaz szerves összetevőket, a B10, B30 stb. jelöléseket kapják. Ez azért érdekes, mert nem csak hazánkban hívják benzinnek a benzint, így a gázolaj új jelölése megtévesztő lehet.

Az alternatív üzemanyagok újfajta jelölése

Nem csak Magyarországon, az EU teljes területén bevezetik ezt a rendszert. Izlandon, Norvégiában, Lichtensteinben, Macedóniában, Szerbiában, Svájcban és Törökországban is alkalmazni fogják. Az újonnan gyártott autók gépkönyvébe, a töltőnyílás közelébe és az autószalonokba is kihelyezik a tájékoztatókat a jelölésekről a benzinkutakon kívül.

Szerencsére egyelőre a régi jelölések is fent maradnak a töltőpisztolyokon, azt azonban nem tudni, ezt technikailag hogyan fogják megvalósítani. Vajon a régi vagy az új piktrogramok lesznek jobban láthatóak, ez rövidesen kiderül. Addig is észnél kell lenni, mert könnyen kellemetlen helyzetbe kerülhet az ember. Az ötlet nem rossz, hogy egységesíteni akarják a kódolást, a megvalósítás azonban kicsit érdekesre sikerült.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

dróntámadás
2019. május 20.
Bombákkal felszerelt drónok olajfúró kutakat támadtak, ráadásul a forint is gyengült a dollárral szemben
Autó kipufogófüst
2018. december 03.
A spanyol főváros komoly szankciókat vezetett be, melyek rengeteg autós életét nehezítik meg

További hírek