Kártörténeti elemzés 3 990 Ft-ért
hétfő - 2023. december 04.
-1 °C
tiszta égbolt
alapjarat.hu logo
95 579 Ft
100 635 Ft
D 607 Ft
fuel prices icon fuel prices icon

Parkolási bírságot kaptam, de alattomos volt a táblakombináció. Nincs ennél egyértelműbb jelzés?

Olvasónk figyelmetlensége miatt kerékbilincset kapott, de van benne némi lehúzásérzés. A szakértő válaszol a kérdésre.

„Tisztelt Alapjárat!

Néhány napja kerékbilincset kaptam szabálytalan parkolásért. Figyelmetlen voltam, de szerintem elég alattomos táblakombináció van kihelyezve itt az l. kerületben, a Mészáros utcában. Tényleg nincs jobb tábla annak a jelzésére, hogy csak buszok parkolhatnak a padkával párhuzamosan? Csak egy autó tábla kihelyezésével lehet ezt megoldani? Tudom, hogy van táblaértelmezési sorrend, de szerintem ez akkor is félrevezető.

Köszönöm a választ.

Sándor"

Olvasói fotó

Megkértük Pataki Melinda szakoktatót, a Tanulókalauz és Sofőrkalauz könyvek szerzőjét, hogy válaszoljon a parkolási bírsággal kapcsolatos kérdésre.


„Tisztelt Sándor!

A járművek számára kék alapszínű, fehér P betűt mutató jelzőtáblával jelzi a KRESZ a várakozásra kijelölt területet. Kiegészítő táblát alkalmaznak akkor, ha bizonyos járművek (itt autóbusz) részére van várakozóhely.

Ebben az esetben a szóban forgó jármű ábrája látható fehér alapon fekete vonalakkal megrajzolva. Feltüntethetnek motorkerékpár vagy kerékpár ábráját is, továbbá a mozgáskorlátozott kerekes széket is. Ezek a piktogramok mindig oldalnézetből ábrázolják az adott járművet, aki részére ki van jelölve a várakozóhely.

Másik típusú kiegészítő tábla jelezheti a várakozóhelyen való elhelyezkedés módját, pl. jobb oldali kerekekkel a járdára, vagy akár teljes terjedelemmel a járdára engedélyezett, illetve kötelező a megállás, várakozás. Ez a jelkép egy hátulnézetből rajzolt személygépkocsi, ami vagy kiemelt szegélyre féloldalasan ferdén van elhelyezve, vagy akár teljesen a kiemelt szegélyen fent tartózkodik. Ennek jelölésére nincs más mód a szabályozásunkban.

Az Ön által megadott (kép szerinti) szóban forgó helyen az első kiegészítő tábla jelzi, hogy milyen járművek körére vonatkozik az alaptábla (itt a Várakozóhely), ami alatt a kiegészítő táblát elhelyezték. A második kiegészítő tábla pedig a várakozóhelyen való elhelyezkedés módját jelöli meg (azon járművek számára, akikre az alaptábla vonatkozik). Így az autóbuszok a jobb oldali kerekekkel a járdára állva helyezhetők el szabályosan.

Az útburkolati jelek pedig kijelölik egyrészt az egy jármű számára megadott helyet, másrészt a járdán való részleges, illetve teljes terjedelmű megálláskor a járdán történő elhelyezkedés határát.

Aki a jogszabályi hátteret is megtekintené, az alábbi helyeken teheti:
KRESZ: 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet:
1. számú Függelék: A rendeletben használt egyes fogalmak – III. A közúti forgalommal kapcsolatos fogalmak: d) Megállás, e) Várakozás.
40. § Megállás (1) és (8) bekezdés
41. § Várakozás (1) bekezdés
17. § (1) e) Tájékoztatást adó jelzőtáblák – Várakozóhely
59. § A járművek eltávolítása (1) bekezdés
Kerékbilincs alkalmazásához kötődő jogszabályok:
1999. évi LXIII. törvény,
143/1995. (XI. 30.) Korm. rendelet,
55/2009. (X.16.) IRM

Bírságmentes autózást kíván:

Pataki Melinda
szakoktató, a Tanulókalauz és Sofőrkalauz könyvek szerzője"


Kiknek ajánljuk a Tanulókalauz könyveket?

Azoknak, akik szeretnének a lehető legalaposabban felkészülni az első vezetési órájukra és a forgalmi vizsgára. A Tanulókalauz sorozat első részéből minden elsajátítható, ami az első vezetési óra előtt a jármű technikai kezeléséhez szükséges, a második részben pedig számos fényképpel illusztrált forgalmi helyzet található, amelyek áttanulmányozása hatékonyan segíti a forgalmi vizsgára történő felkészülést.

Dízel Skoda Octavia 3-ast vennék, mi baj lehet? Költöztetés árak – mennyi az annyi 2023-ban?

Mások ezt olvassák

Kérek még hírt!