Csehországban 2021. január 1-től e-matricák lépnek az eddig használt papíralapú matricák helyére, amelyek használatával a 3,5 tonna össztömeg alatti járművek igazolhatták az útdíjfizetést. A 3,5 tonna feletti járművek használatarányos díjfizetésében is lesznek változások az ország területén belül.

A nehéz-tehergépjárművek esetében 2021-től a zajkibocsátás és a károsanyag-kibocsátás mértékét is figyelembe kell venni a kilométerarányos díjrendszerben a tarifák meghatározásakor. A matricás rendszerben a 10 napos, havi és éves matricák díjai változatlanok maradnak a 3,5 tonnánál könnyebb járművek esetében. Azok a sofőrök, akik földgázzal vagy biometán üzemanyaggal működő járművet vezetnek, kedvezményben részesülnek, nekik csak a díjtétel felét kell megfizetniük.

Autópályán közlekedő járművek

A csehországi e-matricák várható díjai a következők lesznek 2021-ben:

  • Éves: 1500 cseh korona,
  • Havi: 440 cseh korona,
  • 10 napos: 310 cseh korona.

Már Belgium is közzétette a 2021. január 1-jétől irányadó úthasználati kilométerdíjakat. A mostani évhez képest csak az ország déli részén fekvő Vallon régióban lesz változás a következő esztendőben. A belgák négy évvel ezelőtt kiléptek az Eurovignette-társországok csoportjából, és önálló rendszerben használatarányos útdíjrendszert vezettek be. Az útdíjat az ország területén a Viapass útdíjrendszeren keresztül kell megtéríteni.

2021-től érvényes belga útdíjtarifák (az első oszlopban láthatók a Vallon régióra vonatkozó számok):


Forrás: Trans.INFO