Útdíjfizetési változásokra kell számítani Európában január 1-től

Kiss Márton újságíró
Közzétéve:
2020-11-26, 10:33

Most már biztos, hogy Belgium díjakat emel az újév első napján.

Csehországban 2021. január 1-től e-matricák lépnek az eddig használt papíralapú matricák helyére, amelyek használatával a 3,5 tonna össztömeg alatti járművek igazolhatták az útdíjfizetést. A 3,5 tonna feletti járművek használatarányos díjfizetésében is lesznek változások az ország területén belül.

A nehéz-tehergépjárművek esetében 2021-től a zajkibocsátás és a károsanyag-kibocsátás mértékét is figyelembe kell venni a kilométerarányos díjrendszerben a tarifák meghatározásakor. A matricás rendszerben a 10 napos, havi és éves matricák díjai változatlanok maradnak a 3,5 tonnánál könnyebb járművek esetében. Azok a sofőrök, akik földgázzal vagy biometán üzemanyaggal működő járművet vezetnek, kedvezményben részesülnek, nekik csak a díjtétel felét kell megfizetniük.

Autópályán közlekedő járművek

A csehországi e-matricák várható díjai a következők lesznek 2021-ben:

  • Éves: 1500 cseh korona,
  • Havi: 440 cseh korona,
  • 10 napos: 310 cseh korona.

Már Belgium is közzétette a 2021. január 1-jétől irányadó úthasználati kilométerdíjakat. A mostani évhez képest csak az ország déli részén fekvő Vallon régióban lesz változás a következő esztendőben. A belgák négy évvel ezelőtt kiléptek az Eurovignette-társországok csoportjából, és önálló rendszerben használatarányos útdíjrendszert vezettek be. Az útdíjat az ország területén a Viapass útdíjrendszeren keresztül kell megtéríteni.

2021-től érvényes belga útdíjtarifák (az első oszlopban láthatók a Vallon régióra vonatkozó számok):


Forrás: Trans.INFO

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Kipufogógázzal környezetbe juttatott káros anyagok
2019. október 07.
Több támogatója is van a skandinávoknak.
Jaguar I-Pace elektromos autó fehér színben
2020. január 15.
Javaslatok érkeztek a brit kormánynak, hogy a Brexit után szüntessék meg az elektromos autók adóját, hogy azok megfizethetőbbé válhassanak.

További hírek