2023. május 04. | 13:59

Apró változások lesznek, de a túlbonyolított magyar jogrendet még ez is megkavarhatja.

Egy törvényjavaslat keretein belül módosítani fogják a gépjármű-felelősségbiztosításról és a biztosítási kötelezettség ellenőrzéséről szóló 2009/103/EK irányelvet. Nincs itt másról szó, mint egy EU-s jogharmonizációról.

Hiszen az EU 2021/2118 európai parlamenti és tanácsi irányelv magyar rendszerhez való közelítése során lépnek életbe enyhébb módosítások. Ennek köszönhetően pedig változnak majd fontos fogalmak.

Például eltűnik a gépjármű üzemeltetésének a fogalma, hiszen innentől használni fogjuk, nem üzemeltetni. Így az új hivatalos fogalom a gépjármű használata lesz.

Ennek a gyakorlatban is lesz hatása. Hiszen az adott biztosítási kötelezettség - és a fogalom - innentől majd a járművek minden célú felhasználására kiterjed majd. Legyen az hagyományos személyautós vagy akár tehergépjárműves felhasználás.

Ahogy az sem fog számítani egy baleset kapcsán, hogy az adott időpontban milyen terepen használtuk a járművet, vagy hogy éppen állt vagy haladt. Viszont nem csak ezen a téren lesz fogalmi változás.

Bár az autósportokat és a versenyautókat még mindig nem terheli majd semmilyen formában kötelező biztosítás, de egyéb biztosítások miatt a fogalmuk itt is megjelenik. Innentől az ilyen felhasználás mellett keletkezett károkat, amikhez a biztosítónak köze van, a gépjármű-sportrendezvény fogalma alá terelik.

Változni fog a biztosításokkal kapcsolatban a zöldkártya is, hiszen innentől akár elektronikus formában is előállíthatóvá válik. Emellett pedig egyszerűsíteni fognak a forgalomból való ideiglenes kivonás rendszerén is.

Depositphotos