2023. június 16. | 09:29

A férfi egy kesze-kusza céghálózatott hozott létre, amelyben csak úgy eltűntek a bírságok, így nem kellett befizetnie.

Most sikerült eredményre jutnia az ügyészségnek annak a férfinak az ügyében, akit még 2020-ban fogtak el a rendőrök. Hiszen nem kis tételben csalt el úthasználati díjat az elmúlt években, ezzel kárt okozott a magyar állami költségvetésnek.

A vádirat szerint a férfi még 2011-ben kezdett fuvarozásba önállóan, majd jött 2013, amikor bevezették az úthasználati díjfizetési kötelezettséget. Ezt a férfi azonban nem akarta befizetni, így kihasználva a magyar jogrend hibáit, trükközésbe kezdett.

Egy olyan rendszert tudott létrehozni, amellyel a 2020-as elfogásáig egyáltalán nem fizetett semmilyen úthasználati díjat és munkavállalóknak kifizetett munkabért terhelő adókat, illetve járulékokat.

Ezt úgy csinálta, hogy folyamatosan újabb és újabb cégeket hozott létre, amelyek papíron nem hozzá tartoztak, de valójában ő irányította mindet. Ezeket a cégeket jegyezte be a fuvarozó teherautók üzembentartójaként.

Amikor a teherautó használt egy díjköteles utat és nem fizette meg az úthasználati díjat, az üzembentartónak - tehát a kamu cégnek - kiküldték a bírságot. Mivel ezek nem rendelkeztek önálló vagyonnal, ezért a bírságot rendszeresen nem fizették ki.

Azért, hogy ne legyen gyanús a férfi tevékenysége, folyamatosan újabb és újabb cégeket alapított. Hiszen ha egynél nagyon sok bírság halmozódik fel, akkor az gyanús lett volna a hatóságoknak.

Amikor elkezdett nagyon szerteágazni a céghálózat, akkor a teherautók tulajdonosa és üzembentartója gyakran másik és másik cég volt. Emellett pedig a fuvarozási tevékenységgel kapcsolatban a számlákat egy harmadik vállalkozás állította ki.

Azzal, hogy létrehozott egy fuvarozó egységhez - tehát egy teherautóhoz - három különböző céget (tulajdonos, üzembentartó, számlázó), így lehetetlenné vált a bírságok behajtása a valós üzemeltetőn. Így sem az útdíjat, sem egyéb közterheket nem tudtak behajtani a férfin, aki valójában az egész mögött állt.

7 éves működése alatt több mint 1,1 milliárdos kárt okozott az államkasszának. Emiatt az ügyészség a férfival szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint 90 rendbeli közokirat-hamisítás bűntette miatt emelt vádat.

Ebben a vádlottra pénzbüntetést és börtönbüntetést szabnának ki, illetve 250 millió forint erejéig több cégére is vagyonelkobzást rendelnének el. A többi kis cég tulajdonosaival szemben külön büntetőeljárást folytatnak a hatóságok.

Depositphotos