2023. augusztus 21. | 08:05

Az ellenőrzés során nem csak az autópályát, de két nagyobb várost is figyeltek drónnal.

Fokozott közlekedésbiztonsági ellenőrzést tartott a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság. Nem csak nagyobb városaikat, mint Kiskunhalast és Kiskőröst, de az M5-ös autópálya érintett szakaszát és megfigyelték.

Ebben pedig a Közterületi Támogató Alosztály emberei is részt vettek, akik egy drónnal szálltak be az ellenőrzésbe. Fentről figyelték a forgalmat, és amikor szabálytalanságot észleltek, akkor szóltak a járőrkocsis kollegáiknak.

Az akció célja a közlekedésbiztonság javítása volt az autópályán. Így főleg itt vadásztak szabálytalanul előző teherautókra, megfelelő követési távolságot be nem tartókra és a leállósávot szabálytalanul használókra.

Ezek mellett ellenőrizték a passzív biztonsági rendszerek - biztonsági öv, gyerekülés, stb. - megfelelő használatát, hiszen sokan erre még mindig nem képesek. Pedig statisztikák is kimutatták, hogy sokkal több esélye van egy autósnak túlélni vagy komolyabb sérülés nélkül megúszni egy balesetet, ha beköti magát.

Az ellenőrzés során az autópályán 8 kamionossal szemben kellett intézkednie a hatóságoknak. Ők a drón felvételei alapján szabálytalanul előztek, ezért a hatóságok összesen 130 ezer forintnyi bírsággal díjazták a manővereket.

Nem csak az autópályát figyelték a rendőrök, hanem Kiskunhalason és Kiskőrösön is tartottak ellenőrzést a nap folyamán. Ezt szintén drónnal végezték, és kifejezetten a tilos jelzésen áthaladókra vadásztak a levegőből.

Az akció során az egyik városban öt, a másikban összesen nyolc autóst fogtak, akik áthajtottak a piroson, őket szintén a földi egység állította meg. Mivel nem fogynak a szabálytalan sofőrök, a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság továbbra is tervez hasonló ellenőrzéseket.

Police.hu