2023. november 13. | 12:35

Nem mindennapi eset elszenvedője lett egy idős magyar férfi, aki használt téli gumijai eladásával akart egy kis pénzhez jutni, ám végül ő fizetett hétmillió forintot.

A karácsonyi időszak közeledtével növekszik az online térben hirdetett használt termékek száma, így sajnos a csalási kísérleteké is. Korábban beszámoltunk már használtautó-piacon áldozatokat szedő csalókról, most pedig egy használt gumikat áruló férfi vált a klasszikus átverés szenvedő alanyává.

Egy 74 éves herendi férfi használt autógumikat hirdetett eladásra egy népszerű közösségi médiafelület online piacterén. A rendőrség közlése szerint a jelentkező külföldi vevő az előzetes egyeztetést követően a hirdetőportálon keresztül üzenetet küldött neki, amiben az állt, hogy a vételárat már kifizették, ugyanakkor átutalásához és a szállítás egyeztetéséhez az eladó banki adatai szükségesek.

A későbbi sértett ezután egy közismert futárszolgálat nevében megküldött linkre kattintva a látszólag a céghez tartozó űrlapot kitöltötte a kért bankszámla- és kártyaadatokkal, ami már önmagában gyanús lehetett volna. Ezt követően azonban a felkínált jóváhagyásokat nyugtázta, és megadta a kapott banki visszaigazoló kódokat.

Itt már sajnos megtörtént a bűncselekmény, ugyanis mint kiderült nem a pénz beérkezéséről kapott értesítést, hanem bankjától hívták, hogy utalt-e nagyobb összeget mostanában, mire azt felelte, hogy nem utalt senkinek, hanem éppen ő vár pénzt egy külföldi vevőtől. Ezután tanácsolták neki, hogy tegyen feljelentést, mert számlájáról több mint 7 millió forintot emeltek le.

A feljelentés megtörtént, ám nehéz az ilyen ügyek végére járni, mivel a pórul járt ügyfél megadta az engedélyeket a csaláshoz. A rendőrség az ilyen esetek kiszűrésére azt tanácsolja elsősorban, hogy bankszámla- és kártyaadatainkat semmilyen körülmények között ne adjuk ki idegeneknek.

Belépési jelszavainkat és a bankkártya hátoldalán található CVC-kódot a hivatalos ügyintézés során sosem kérik, ugyanakkor ennek ismeretében illetéktelenek online tranzakciókat tudnak végrehajtani a bankkártya fizikai jelenléte nélkül is. Személyes és pénzügyi adataink nagy értéket képviselnek.

Ha ezekhez illetéktelenek hozzáférnek, komoly anyagi károkat is okozhatnak. A bűnözők megtévesztő telefonhívásokkal, e-mailekkel és közösségi oldalakon keresztül küldött üzenetekkel próbálnak meg hozzájutni a felhasználók adataihoz. Tehát soha ne adjuk meg banki adatainkat egy idegen forrásból származó linkre kattintva!

Sajnos azonban nem csak potenciális vásárlók lehetnek csalók, hanem például eladók vagy a rendőrség és egyéb hivatalos szervek nevében eljáró álszervezetek is – ahogy ezekről korábban már hírt adtunk.

Depositphotos