2024. január 02. | 09:32

Az elektromos autók nagymértékben különböznek a belső égésű motorokkal rendelkező járművektől. Pont ezért többféle elemre és alkatrészre is szükség van a hatékonyság érdekében.

A gumiabroncsok az elektromos autók esetében is kimagaslóan fontos szerepet játszanak, mivel képviselik a jármű érintkezési pontját az aszfalttal. Ráadásul alkalmazkodniuk kell azokhoz a jellemzőkhöz, amik csak az elektromos járműveknél figyelhetőek meg. A hibridek továbbá a motor mellett még egy elektromos motorral is rendelkeznek, amelyekhez még hozzá kell számolni egy benzintankot, és egy nagy teljesítményű akkumulátort is.

Továbbá a hatótáv minden eddiginél lényegesebb adattá vált. A gumiabroncs pedig mindezen területeken fontos szerepet játszik, óriási hatással van rájuk. Hogy miért? A megemelkedett súlyt ugyanis a gumiabroncs karosszéria megnövelt teherbíró képessége ellensúlyozza.

Az elektromos autók nagymértékben különböznek a belső égésű motorokkal rendelkező járművektől. Pont ezért többféle elemre és alkatrészre is szükség van a hatékonyság érdekében. A gumiabroncsok az elektromos autók esetében is kimagaslóan fontos szerepet játszanak, mivel képviselik a jármű érintkezési pontját az aszfalttal. Ráadásul alkalmazkodniuk kell azokhoz a jellemzőkhöz, amik csak az elektromos járműveknél figyelhetőek meg. Az akkucellák sokaságával ellátott elektromos autók több lényeges paraméterben is különböznek a hagyományos autóktól: nehezebbek, zajtalanok és jóval nagyobb nyomatékot adnak át az aszfaltnak induláskor. A hibridek továbbá a motor mellett még egy elektromos motorral is rendelkeznek, amelyekhez még hozzá kell számolni egy benzintankot, és egy nagy teljesítményű akkumulátort is.

Továbbá a hatótáv minden eddiginél lényegesebb adattá vált. A gumiabroncs pedig mindezen területeken fontos szerepet játszik, óriási hatással van rájuk. Hogy miért? A megemelkedett súlyt ugyanis a gumiabroncs karosszéria megnövelt teherbíró képessége ellensúlyozza.

Melyek azok a fontos tényezők és területek, amelyek miatt az elektromos- és villanyautókra más típusú gumiabroncs szükséges, mint a belső égésű motorral ellátott társaikra?

  • Optimalizálni kell az autonómiát:Az elektromos autó különlegessége, hogy sok mindentől függ a vásárlásuk, általában az akkumulátor kapacitását is figyelembe vesszük, ezt pedig többféle tényező optimalizálásával lehet még tovább növeszteni. A gumiabroncsok nélkülözhetetlenek az alacsonyabb szakítószilárdság eléréséhez, aminek köszönhetően az autonómia növekszik. A méretet tekintve ezek az abroncsok szűkebbek, így csökken a talajjal való érintkezési felület, kevesebb a súrlódás, kevesebb az ellenállás, nagyobb az autonómia. Az aerodinamikai tartomány kiemelkedő fontosságú, ezért a gumikat úgy tervezik, hogy az aero ellenállása alacsony legyen. Szinte hasítania kell a levegőt. Szélessége legyen a lehető legvékonyabb, magas abroncsmérettel („olgoic”). Hatékony megoldásnak kell lenniük, hogy biztosítják a vezetéshez szükséges villamosenergia mennyiség spórolását, miközben nem veszíthetnek a tapadásból és az ellenállásból sem.
  • Az elektromos gépjármű gumiabroncsoknak képesnek kell lenniük arra, hogy kevesebb súrlódást biztosítanak, ugyanakkor hatékonyan tartsák a jármű súlyát.Ehhez jön hozzá, hogy egy elektromos autó a benne található akkumulátor miatt nehezebb lehet, mint egy hagyományos kocsi. Így a gumiabroncsok gyorsabban kopnak, és a gyártásnál ezt is figyelembe kell venni. Ha egy hétköznapi példát veszünk alapul, a hasonló adottságokkal rendelkező VW Golf és VW ID3 között 3-400 kg különbség van, ezt pedig kompenzálni kell, méghozzá az abroncsok teherbírásával. A hagyományos gumiabroncsok nem hatékonyak az elektromos járműveknél, ezért mindig keressük az egyes jármű típusokhoz a legmegfelelőbb abroncsokat.
  • Egy elektromos autó esetén folyamatosan visszatérő adat a hatótáv.Sőt, vannak, akik kifejezetten ez alapján vásárolnak vagy épp nem vásárolnak elektromos autót. Nos, a gumiabroncsok az autó energiafogyasztásának akár 30 százalékáért is felelősek lehetnek. Ráadásul ez az egyetlen olyan gyári alkatrész, melynek lecserélésével utólag is nagy mértékben változtathatunk az autó gördülési ellenállásán. Az elektromos autókra kifejlesztett abroncsok éppen ezért 10-15%-kal kevesebbet “fogyasztanak”, ami egy-egy autó esetén, akár 3-5% hatótáv növekedést is jelenthet. Ez pedig már könnyen eldöntheti a kérdést, hogy a nyaralás során, a szállodáig vezető úton megálljunk-e még egyszer tölteni vagy sem.

A megfelelő gumikeverék használata nagyon fontos mérföldkő a felsorolt problémák megoldására.Egy precízen megalkotott keverékkel, és egy minden szempontból remek mintázattal nagy mértékben csökkenthető az abroncsok zajértéke, növelhető a hatótáv, illetve redukálható a meginduláskor fellépő hatalmas nyomaték okozta kopás mértéke.

Annak érdekében, hogy a nagyobb nyomaték indulásnál ne okozzon komolyabb kopást, módosításokat kell véghez vinni a futófelület mintázatának kialakításán és a keverékének összetételén is.

Ismert, népszerű mintázatok hibrid és elektromos autókra: Hankook K127E, Michelin Pilot Sport EV, Michelin e.Primacy, Continental EcoContact 6 Q

Miben különböznek az EV abroncsok a simáktól?- Videó

Ahogy az cikkünkből is kiderül, az akkumulátorral felszerelt járművekhez készült gumiabroncsok közel sem egy marketinges csapat jól hangzó ötleteinek eredményei, hanem meghatározó fizikai érvek és rengeteg valós felhasználói előny áll mögöttük, illetve mellettük. Hovatovább, piaci mértékkel nézve a fejlesztések még csak most kezdődnek igazán!