2018. április 08. | 01:30

A Pininfarina olasz tervező cég piacra dob egy teljesen elektromos hiperautót, melynek teljesítménye a Bugatti Chironnal is felveheti a versenyt.

Társszerző: Hajdu Balázs

Az új modell csak egyike lesz egy teljes elektromos vonulatnak, mellyel a Pininfarina önálló gyártóként jelentkezik. A kezdőlökést az indiai anyavállalat, a Mahindra 100 millió dolláros befektetése jelentette. A bejelentésre váró Pininfarina autógyárat az Audi India korábbi főnöke, Michael Perschke vezeti. A cél pedig nem más, mint négy különböző autót építeni öt év alatt. A hírek szerint a jelenleg Montana-projekt névre hallgató ötlet Pininfarina Automobili néven fut majd.

A zászlóshajónak tekinthető modell a PF-Zero kódnevet viseli, melyhez három SUV csatlakozik, hogy teljessé tegye a kínálatot. A legnagyobb, a PF-One a Lamborghini Urus-szal, a másik kettő pedig valószínűleg a Porsche Cayennel és a Porsche Macannal versenyezhet majd. Az autókon lesznek olyan elemek, melyeket a horvát elektromos szuperautókat gyártó Rimac és a Mahindra Formula E versenyistálló közösen fejlesztenek ki. A Pininfarina hiperautójáról nem sok részletet lehet tudni, az Autocar információi olyan teljesítményről szólnak, mely felveheti a kesztűt a Chiron 1479 lóerejével. A Rimac nemrégiben bemutatott C_Two modellje 1887 lóerőt csal elő négy elektromos motorból, mely alapján következtethetünk a Pininfarina teljesítményében rejlő nagyszerű lehetőségekre. A leggyorsabb SUV 940 lóerős lehet, kevesebb mint 3 másodperces 0-100 gyorsulással. A kisebb SUV testvér valószínűleg kisebb teljesítményű hajtóegységet is kap, ám a számok így sem lesznek éppen alacsonyak.

A Mahindra összesen több mint 500 millió dollárt kíván a Montana-projektbe fektetni egy öt éves ciklus időtartama alatt. Az autó fejlesztése már idén megkezdődik, a bemutatóra várhatóan 2020-ban kerülhet sor. Az új Pininfarina autógyár Európában, az anyavállalat elektromos divíziójától függetlenül fog működni. Az elmúlt néhány hónapban már lehetett olvasni a Pininfarina autógyárrá válási szándékairól. Paolo Pininfarina, az elnök-vezérigazgató a Genfi Autószalonon elmondta, hogy szeretné valóraváltani nagyapja, a cégalapító, Battista Farina álmait, méghozzá a “nem túl távoli jövőben”. Az Autocar azóta egy belső forrástól megtudta a következőket:
“A Pininfarina mindig is különleges autókat gyártott, különleges emberek számára. Amikor a saját autóinkat piacra dobtuk, mint például a Pininfarina Sergio (melyből összesen hat darab készült 2015-ben, és egyenként 3 millió dollárért kelt el), akkor is fantasztikus munkát végeztünk. Jól látható, hogy mi lesz a következő lépés. Az autóink gyönyörűek és exkluzívak lesznek.”
A Pininfarina várhatóan a Formula E római versenyén, április 14-én jelenti be terveit a nagy nyilvánosság előtt. Forrás: