Kesjár Csaba Zuglóban kap örök mementót

Frissítve:
2018-09-18, 21:59

Emlékművet kap a néhai kiváló magyar sportember, Kesjár Csaba.

Kesjár Csaba halálának harmincadik évfordulója alkalmából Zugló önkormányzata emlékművet állítattott fel. 1988. június 24-én tragikusan fiatalon, 26 évesen veszítette életét a fiatal magyar autóversenyző, aki most ünnepelhetné 56. születésnapját.

Az ünnepi ceremónia nyilvános lesz, így bárki leróhatja tiszteletét a tehetséges sportoló előtt, legyen az barát, korábbi vetélytárs, rajongó vagy autósport kedvelő. Az ünnepség 2018. június 24-én vasárnap 10:00-kor veszi kezdetét Budapesten, a XVI. kerületben, a Thököly út és a Róna út sarkán.

A Thököly út és a Róna utca sarka

Kesjár Csaba egy Norisringen zajló Forma-3-as edzés utolsó körében nagy sebességgel a szalagkorlátnak csapódott, és életét vesztette. Vasárnap lesz harminc éve, hogy a magyar autóversenyzés egyik legnagyobb alakja távozott, de az emléke változatlanul jelen van. Most a zuglói önkormányzatnak és helyi sportbarátoknak köszönhetően örök mementót is kap. Ifjabb Kesjár János (Kesó), Csaba unokaöccse adott exkluzív interjút Tóth Krisztián Márk újságírónak.

Kesjár Csaba pályán terelgeti a Forma autót

Kesjár János elmondta, hogy a család számára óriási megtiszteltetés ez a gesztus az önkormányzat részéről, hogy nem engedik a feledés homályába merülni Csaba pályán nyújtott teljesítményét. Még ő maga sem látta teljes életnagyságban a szobrot, csak a kicsinyített mását, így izgatottan várja János is a leleplezést.

A kezdeményezés egy autósport baráti kör tagjainak köszönhető, akiknek felvetésére a zuglói önkormányzat tette meg a szükséges lépéseket, hogy sor kerülhessen erre az eseményre.

Kesjár Csaba unokaöccse az interjúban kitért arra is, hogy bár továbbra is érzik azt az űrt, amit halála után maga mögött hagyott, ám igyekeznek megbirkózni a gyásszal és a tudattal, hogy Csaba nem lehet már közöttünk. Nem lehet tudni, mire vihette volna, ígéretes pályafutás állt előtte, és sok szép sikert érhetett volna még el. Sajnos azonban aki az autó- és motorsportot választja, mind a mai napig az életét is kockáztatja ezzel egyúttal.

Az örök zsivány Kesjár Csaba

Arra a krédésre, hogy milyen volt Kesjár Csabával a kapcsolata, János így felelt:

"Sajnos keveset találkoztunk, a balesete előtt másfél évvel kerültünk igazán közeli kapcsolatba. Ő egy valódi életvidám kölyök volt, aki nagyon szerette azt, amit csinál, és mindent alárendelt ennek. Bármilyen csibészségben benne volt, a céljaiban pedig nem ismert lehetetlent. Ilyen ember volt Kesjár Csaba."

Vajon lesz-e még újabb Kesjár, aki öregbíti a magyarok hírnevét, s példakép lehet a fiatalok számára? János úgy látja, erre meglehetősen kicsi a sansz, de nem teljességgel elképzelhetetlen. Csaba nagy hatással volt Jánosra is, ő inspirálta, hogy versenyzővé váljon, a döntést fél évvel a sportember halála után hozta meg. Bár édesapja és nagyapja sem volt túl lelkes az ötlettől, ami az események fényében nem meglepő, mégsem tántorodott el céljaitól. Pályafutását magyar bajnoki címmel zárta egyfajta bizonyítékaként, hogy a versenyzés a Kesjár-család vérében van.

Forrás:

Képek:

  • Kesjár család

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Hétvégi versenyek: Szoros F1-es befutó, helycsere a Moto GP összetettben
2017. augusztus 28.
A Forma-1-es Belga Nagydíj kiélezett csatát hozott Vettel és Hamilton között. A Moto GP Silverstone-ban megrendezett futama után helycsere történt az összetettben.
A ralikrossz gyártók haladékot kaptak az elektromos átállásra
2018. augusztus 26.
A ralikrossz-világbajnokságban elhalasztották az elektromos autók bevezetését 2021-ig.

További hírek