A 10 legjobb balkanyar a motorsportban

Közzétéve:
2019-08-13, 06:16

Minden év augusztus 13-a a balkezesek világnapja – ünnepeld te is ezzel a 10 nagyszerű balossal.

Társszerző: Hajdu Balázs

A következő összeállításban a világ versenypályáinak kiváló balkanyarjaival ismerkedhetsz meg közelebbről. Egy kivételtől eltekintve a listán nem szerepelnek lassítóban, vagy hosszabb kanyarsorozatban szereplő balosok, így kimaradt a Maggots-Becketts Silverstone-ból, valamint a Corkscrew Laguna Secából. Jó szórakozást!

Spoon, Suzuka

A suzukai versenypályán számos csodálatos kanyar található – először talán a 130R jut az eszedbe. Egy Forma-1-es autóval ma már nem jelent akkora kihívást az a kanyar, így a listára a dupla csúcsponttal rendelkező Spoon-kanyar került fel.

8-as kanyar, Isztambul

Nem elég két kanyarcsúcspont? Mit szólnál négyhez? Az Istanbul Park 8-as számú kanyarja elég jól ismert a Forma-1-es rajongók körében. Egy hosszú, nagyrészt padlógázas, valódi gumigyilkos balosról van szó. Remélem, egyszer visszatér a Száguldó Cirkusz Törökországba, és úgy sejtem ezzel nem vagyok egyedül.

McPhillamy Park, Mount Panorama

A Bathurstben lévő pálya nem maradhatott ki a gyűjteményből. A legendás Elbow, vagy a Conrod-egyenes végén lévő The Chase is bekerülhetett volna, végül a McPhillamy Parkra esett a választás. Egy időmérős tempóban történő száguldás ebben a kanyarban mindig emlékeztetni fog arra, hogy miért szereted a motorsportot.

Loews hajtűkanyar, Monaco

A Loews nem a leggyorsabb és nem is a legnehezebb kanyar Monacóban. Az összeállításba a látvány miatt került be: érkeznek a versenyzők a Mirabeau felől, lassan megközelítik a Forma-1-ben lévő leglassabb kanyart, majd száguldanak tovább a Portier felé. Bűn lett volna kihagyni.

Loews hajtű, Monaco

1-es kanyar, Indianapolis Motor Speedway

Az ovális pálya tulajdonképpen egy nagy balkanyar – mi lehet benne a különleges? Az Indianapolisban található aszfaltcsík 1-es kanyarja annyi legendás ütközetet látott, hogy nem lehetett kihagyni.

Indianapolis, Le Mans

Indianapolis, Le Mans

Igen, ismét Indianapolis, ám ezúttal a Circuit de la Sarthe éles balosáról van szó. Talán Le Mans legnehezebb kanyarja ez, hiszen a versenyzők 320-as sebességgel érkeznek meg a kombinációhoz – az Indianapolis előtt még egy kemény jobbossal is meg kell küzdeniük, mielőtt belelépnek a fékbe.

Curva do Sol, Interlagos

Curva do Sol, Interlagos

Az interlagosi pálya egy régimódi, az óramutató járásával ellentétes pálya, tele kiváló balkanyarral. Ezek közül a 3-as kanyart, a Curva do Solt választottam. Gyakran halad egymás melelett két autó ebben a kanyarban, hiszen a következő Senna S kitűnő előzési lehetőséget nyújt, amit ebben a balosban készítenek elő a versenyzők. Esőben különös élvezetet nyújt. Emlékszel még Max Verstappen zseniális előzésére Nico Rosberg ellen?

3-as kanyar, Szocsi

Szocsi talán nem a Forma-1 legjobb pályája, az is lehet, hogy nem itt rendezik a legizgalmasabb futamokat – az viszont biztos, hogy a 3-as kanyar sok érdekességet tartogat. Ezt a balost több ideális íven is lehet teljesíteni, ezáltal van lehetőség akcióra.

3-as kanyar, Szocsi

Karussell, Nordschleife

Ha egy pályán több mint 100 kanyar van, hogyan lehet kiválasztani a legjobbat? A válasz: nagyon nehezen. Ha mégis kellene mondani egy kiemelkedőt, akkor a Karussellre szavaznék.

Karussell, Nordschleife

A kanyar híres szegélye eredetileg vízelvezetésre készült, ám az 1930-as évek versenyzői felfedezték, hogy betonelemekre ráhajtva lehet a leggyorsabban teljesíteni a fordulót. Azóta is ez számít az ideális ívnek.

Eau Rouge, Spa-Francorchamps

Hogyan is maradhatott volna ki az Eau Rouge a felsorolásból? Az igazat megvallva, a domb aljánál lévő rövid balosról beszélek – a folytatást ugyanis Raidillonnak hívják – mégis helye van az összeállításban, mivel talán az autóversenyzés leghíresebb kanyarkombinációjának részéről beszélünk.

Szerinted melyik a legelképesztőbb balkanyar a világon? Neked melyik a kedvenc balkanyarod?

Forrás:

További autós hírek

A telegraph írt róla, hogy angliai farmerek vetették fel az ötletet, mivel a földjeik közelében lévő gyorséttermek szemete valósággal elárasztja…

Napjainkban a leggyakrabban felmerülő téma az autózásban az elektromos autózás. Előnyei és hátrányai egyarán vannak, mert tény, hogy egyelőre még…

Gyalogátkelőhelyen gázolt el egy idős asszonyt egy negyvenöt éves Nógrád megyei nő. Mivel a baleset körülményei miatt elrendelt pályaalkalmassági vizsgán…

A HVG egyik olvasóját nem kicsi meglepetés érte ma. Egy kapuvári parkolóban, fizető övezetben hagyta autóját, miután parkolójegyet vett és…

Már a rendszámnál akadtak gondok a fejben: Alfagirl!??? Nyilván akár lehetett valami “izomagy reklám” megrendezett videó, amit sejtet a rendszám,…

Kapcsolódó írások

Heti autós képgyűjtemény
2017. február 09.
Blogunkon új, könnyed heti rovat indul szórakoztató és informatív képekkel, kötetlen témákban. Érdekességek, humor, motorsport, fotográfia, egyszóval bármi, ami autó.
Hétvégi versenyek: Szoros F1-es befutó, helycsere a Moto GP összetettben
2017. augusztus 28.
A Forma-1-es Belga Nagydíj kiélezett csatát hozott Vettel és Hamilton között. A Moto GP Silverstone-ban megrendezett futama után helycsere történt az összetettben.
Top 8 tuning felni, amik nélkül értelmetlen az élet
2018. január 22.
Egy autót nem öltöztet jobban semmi, mint azok kerekei. Az öltöztetés királyainak listája pedig igencsak hosszas, de leszűrtem nektek nyolc márkát, amik a legelismertebbek a piacon akár történelmükkel, akár innovációikkal.
2018. november 02.
A Sztráda Rádió motorsport magazinjában a Rallylegend mellett a Formula 1 jelenlegi helyzetéről is szó esett