A 2020-as Forma-1-es idény a koronavírus-járvány miatt elég későn, csak júliusban vette kezdetét. Több szempontból is emlékezetes év vége fele közeledünk. Az idei szezon is Lewis Hamiltonról és a Mercedesről szól. A brit versenyző előbb Michael Schumacher 91 futamgyőzelmes csúcsát adta át a múltnak, majd a Török Nagydíjon bebiztosította hetedik világbajnoki címét, mellyel utolérte a német legendát az örökranglistán.

Hamilton nem csak ebben a két mutatóban került az élre. Tarts velem, ha érdekel, milyen rekordokat tart még a Forma-1-ben.

Versenyekre vonatkozó rekordok

Hamilton 264 F1-es futamon állt eddig rajthoz, ebből 94 alkalommal őt intették le elsőként. Ez 35,6%-os győzelmi rátának felel meg. A brit pilótáé a leghosszabb sorozat, ami a rajtokat illeti: a 2007-es Ausztrál Nagydíj óta minden Forma-1-es nagydíjon részt vett. A 2018-as Brit Nagydíj óta zsinórban 47 futamon célba is ért, ez is egyedülálló rekord. Hamilton összesen 28 különböző elnevezésű nagydíjon, illetve 29 különböző pályán tudott nyerni, ennél többet senki nem tud felmutatni. A brit pilóta hétszer győzött Silverstone-ban, ezzel övé a legtöbb hazai pályán aratott siker rekordja is. Hamilton összesen 161 versenyen állt az élen legalább egy kör erejéig, ebben a mutatóban is csúcstartónak számít. A 2014-es Magyar Nagydíj és a 2015-ös Brit Nagydíj között 18 ilyen futamot teljesített, ez a leghosszabb ilyen sorozat a Forma-1-ben.


Hamilton saját hazájában is diadalmaskodott idén

Hamiltoné a legtöbb pole pozíció és futamgyőzelem ugyanarról a hétvégéről, ezt a teljesítményt összesen 57 alkalommal tudta véghez vinni. A hétszeres világbajnok 22 versenyen vezetett minden körben, összesen pedig 25,597 kilométeren át nézte az F1-es mezőny az ő hátát.

Hihetetlen, de Lewis Hamiltoné a legtöbb futamgyőzelem egy olyan szezonban, melynek végén nem nyerte meg a világbajnoki címet. Nico Rosberg fantasztikus teljesítményéről mindent elmond, hogy Hamilton 10 versenyt nyert meg, ez mégsem volt elég az összesített elsőséghez.

Hamilton az idei Magyar Nagydíjon aratott győzelmével beállította Michael Schumacher rekordját, ami a legtöbb egy helyszínen aratott sikert illeti. Schumacher a Francia Nagydíjat tudta 8 alkalommal megnyerni.


Lewis Hamilton a Magyar Nagydíjat is megnyerte

Hamilton teljesítette a legtöbb versenyt ugyanazzal a motorbeszállítóval, ugyanis a McLarennél is Mercedes erőforrásokkal versenyzett. A gyári Mercedes volánja mögött már 73 győzelemnél tart, ez a legtöbb, amit valaha egy konstruktőr színeiben bárki elért.  

Pole pozíciókra vonatkozó rekordok

Hamilton 97 rajtelsőségével tartja a Forma-1-es rekordot. 264 futamból ez 36,7%-os arányt jelent. A brit versenyző Ayrton Sennával és Michael Schumacherrel együtt tartja a legtöbb egy helyszínen begyűjtött pole pozíció rekordját. Hamilton nyolc alkalommal indulhatott az élről Ausztráliában, Senna pedig San Marinóban, Schumacher Japánban vitte véghez ugyanezt a teljesítményt.

Bemutatkozó szezonjától kezdve Hamilton minden idényben megnyert legalább egy időmérő edzést. A Mercedes hétszeres világbajnoka 26 különböző nagydíjon, valamint 28 különböző pályán indulhatott az első rajtkockából. Hamilton büszkélkedhet a legsikeresebb újoncidénnyel a pole pozíciók tekintetében, 2007-ben összesen hat rajtelsőséget zsebelt be.


Lewis Hamilton a Pirelli Pole Pozíciós díjával az Orosz Nagydíjon

Dobogós helyezésekre vonatkozó rekordok

163 dobogós helyezésével Lewis Hamilton ebben a mutatóban is csúcstartónak számít. A 264 futamot figyelembe véve ez 61,7%-os arányt jelent. Az egy idényben megszerzett dobogók tekintetében Michael Schumacherrel és Sebastian Vettellel együtt tartja Hamilton a rekordot, mindannyian 17-17 versenyen érték el ezt a teljesítményt. A brit pilóta ezt 2015-ben, 2016-ban, 2018-ban és 2019-ben is véghez vitte.


Lewis Hamilton és Sebastian Vettel ketten együtt 11 világbajnoki címnél járnak

Hamiltonnak van a legtöbb debütálástól számított zsinórban megszerzett dobogós helyezése, a 2007-es Ausztrál Nagydíj és Brit Nagydíj között kilenc alkalommal állhatott fel a pódiumra.  

Megszerzett pontokra vonatkozó rekordok

Hamilton eddigi pályafutása során 3738 pontot szerzett a Forma-1-ben. Ez az eredmény annak tekintetében nem mondható kiemelkedőnek, hogy az FIA pontozási rendszere rengeteget változott az évek során, így a régi idők nagyjai nem szállhattak versenybe a brit világbajnok teljesítményével. Lewis Hamilton 227 futamon ért célba pontszerző pozícióban, ez azonban kétségkívül megsüvegelendő teljesítmény.  

A friss hétszeres világbajnok nevéhez fűződik a leghosszabb – és a második leghosszabb – pontszerzési sorozat az F1-ben. Hamilton a 2018-as Brit Nagydíj és a 2020-as Török Nagydíj között felépített szériában összesen 937 világbajnoki egységet gyűjtött be.  


Lewis Hamilton a dobogó tetején Imolában

Hamilton rendelkezik a legmagasabb pont/verseny átlaggal, ami konkrétan 14,16 átlagos egységet jelent versenyenként. A brit pilóta a futamok 85,98%-án végzett pontszerző helyen, ezzel egy olyan örökranglistát vezet, melyen csak a legalább 15 versenyen rajthoz álló versenyzők szerepelnek. 2019-ben Hamilton 413 ponttal lett világbajnok, ennél többet soha senki nem gyűjtött egy idényen belül.  

Világbajnoki címekre vonatkozó rekordok

Lewis Hamilton hetedik világbajnoki címével beállította Michael Schumacher ide vonatkozó rekordját. Az első és legutóbbi VB-sikere között 4396 nap telt el, ezzel ebben a mutatóban is a brit áll az örökranglista élén. Hamilton volt a legfiatalabb, aki a bajnoki pontvadászat élén állhatott, a 2007-es Spanyol Nagydíjat követően 22 évesen és 126 naposan került az első helyre.  

Talán kevesen hinnék, de Hamilton Jacques Villeneuve-vel közösen is tart F1-es rekordokat. Mindketten második Forma-1-es idényükben nyertek világbajnoki címet, illetve mindketten második helyen végeztek bemutatkozó szezonjukban.


91. futamgyőzelme alkalmából Hamilton megkapta Michael Schumacher sisakját