2018. október 01. | 19:52

A hétvége nagy nyertese a Mercedes volt, míg az egész hétvégén remek formát nyújtó Valtteri Bottas veszített most a legtöbbet

Tavalyi győzelme után Valtteri Bottas nagyon magabiztosan érkezett Szocsiba, hiszen a harmadik szabadedzés után az időmérőn is megszerezte az elsőséget. Ezt leszámítva azonban nem a papírforma szerint alakult az időmérő: hatalmas meglepetés volt számomra, hogy a két Red Bull nem jutott be a top tízbe. A Mercedes vette birtokba az első, a Ferrari a második sort, rajtuk kívül (nem ebben a sorrendben) a két Haas Ferrari, a két Force India és a két Sauber Ferrari ért be a Q3 végén. A rajtrács második fele azonban alaposan átrendeződött a kiosztott büntetések miatt. Verstappen például a 11. helyről hirtelen a 19-en találta magát, ugyanis váltó csere miatt 5 rajthelyes büntetést kapott, és mivel az időmérőn figyelmen kívül hagyta a sárga zászlót, még 3 hellyel hátrébb sorolták.

A verseny rajtját mintha Vettel jobban kapta volna el, mint Hamilton, de megelőzni nem tudta a britet. Hamar véget ért a futam a két Toro Rossónak, Gasly és Hartley ugyanis megpördült, majd kiállni kényszerült. Az ezt követő percekben – a jövőre a Ferrarihoz igazoló – Charles Leclerc bravúros előzést mutatott be, sőt, első oroszországi versenyén közvetlenül az élcsapatok mögé hozta be a Saubert.A futam legjobbja minden bizonnyal a 21. születésnapját ünneplő holland Max Verstappen volt, aki a 8. körben már az 5. helyen autózott, miközben a 19. rajkockáról indult. Ráadásul mindenkinél tovább, 30 körön keresztül vezette a futamot, többek közt a gumitaktikának köszönhetően, míg végül az 5. helyen intette le a kockás zászló.

Bottas volt a hétvége legnagyobb vesztese, akire a 25. körben rászólt a Mercedes csapat, hogy engedje el a mögötte érkező Hamiltont, akihez Vettel már erősen közeledett. Végül ebben a sorrendben is futottak be. Az autóból kiszállva Hamilton láthatóan kellemetlenül érezte magát és hangsúlyozta, hogy nem ő kérte a helycserét. A pódiumon azután Hamilton odanyújtotta a trófeát finn csapattársának, aki azonban nem fogadta el azt. A britnek ez volt idei nyolcadik győzelme, pályafutása során pedig már hetvennél jár, ezzel már közelít Schumacher rekordjához.Bottas igazi úriemberként viselkedett, és a csapat érdekeit tartotta szem előtt, így Hamilton 40 pontra növelte előnyét a Ferrari németjével szemben.

A hétvége pontszerzői közt Leclerc hetedik helye egy kisebb meglepetés, míg a Force India pilótái ezúttal nagyon vigyáztak egymásra, ami miatt be kellett érniük a 9. és a 10. hellyel.

Az Orosz Nagydíj végre nem volt unalmas! Láthattál akciót bőven, és mivel ezek leírva nem tűnnek annyira érdekesnek, nézd meg inkább a verseny összefoglaló videóját.
 
 

A bajnokság állásának élmezőnye öt versennyel a szezon vége előtt:

 1. Hamilton 306 pont
 2. Vettel 256 p
 3. Bottas 189 p
 4. Räikkönen 186 p
 5. Verstappen 158 p
 6. Ricciardo 134 

A konstruktőri állás élmezőnye:

 1. Mercedes 495 pont
 2. Ferrari 442 p
 3. Red Bull 292 p
 • Címkék:
 • F1