2019. március 26. | 10:48

Három nap küzdelem, extrém mély homok, hosszú és megerőltető szakaszok - ez várt az Adrenalin Kupa résztvevőire a tereprali OB/CEZ/I.O.B.C. sorozat bugaci állomásán

A motorosok és a quadosok egy futamot teljesítettek, míg az autós, kamionos és buggys mezőny az OB keretein belül a második felvonást is letudta. Az autós mezőnyben Miroslav Zapletal nem igazán hagyott kétségeket afelől, hogy mik a szándékai 2019-ben.

A cseh versenyző Marek Sykora navigálásával tizenöt perc előnyt kovácsolt össze a Zdenek Porizek - Pavel Vaculík páros előtt, és könnyedén győzött a szezon első futamán. Harmadik helyen Pawel Molgo és Janosz Jandruwicz duója végzett, a legjobb magyar versenyző címet Varga Imre és Toma József gyűjtötte be.

Az OB második, vasárnapi fordulójában Zdenek Porizek és Pavel Vaculík bizonyult a leggyorsabbnak, de a magyarok is derekasan helytálltak: Varga Imréék másodikként végeztek a versenyfutásban. Miroslav Zapletal, az előző két nap erőnyerője és bajnokság toronymagas esélyese egy technikai hiba miatt kénytelen volt feladni a harcot.

A kamionosok versengésében először Fazekas Károly és csapata vitte a prímet, tetemes, több mint kétórás előnyt szedett össze. Ehhez kellett Kovács Miklósék sárga szörnyetegének SS4-ben történt gyengélkedése is, de a második helyet még így is vastagon behúzták Merkovics Viktorék DAF-ja ellenében. A vasárnapi második felvonáson Kovácsékat már senki sem tudta megállítani, Keczán István és Merkovics Viktor előtt meggyőző előnnyel húzták be a futamot.

A hétvége legnagyobb harcát a buggys mezőny szállította, ahol a pénteki éllovas Martin Mullerék szombaton egészen a negyedik helyig zuhantak. Pozíciójukat Miroslav Storecz és Marton Rafal happolta el, és győzött Ivo Sevcik és Ladislav Zavtrálek előtt. Kéry Szilveszter, valamint Bartha Barbara személyében egy magyar páros is felfért a dobogóra.

A buggysok is új versenyre ébredtek vasárnap: Tomasz Bialkowski és Dariusz Baskiewicz párosa bizonyult a leggyorsabbnak, de ezúttal szorosan a nyomukban végzett az első két nap technikai problémáit levetkőző, és felszabadultan autózó Kovács György - Csató Attila duó, Ivo Sevcik és Ladislav Zavtrálek ezúttal csak a harmadik helyre tudott odaérni.

Talán nem túlzás kijelenteni, hogy egész hétvégén a motorosoknak volt a legnehezebb, hiszen az ő küzdelmük három napon át tartott, mellette pedig még az autók és a kamionok által kijárt pálya sem könnyítette meg a dolgukat. A megterhelő hétvégét a 450 cc- osztályú motort hajtó Jan Hudák nyerte, a kategória második, harmadik helyére Horváth Lajos és Klíma Gábor ért oda, míg a 450 cc+ osztályban Martin Dobis győzött, megelőzve Jozef Oprchalt és Holonics Nándort. A szintén három napig versengő quadoknál Heiszer Károly végig megtartotta a kiharcolt előnyét, és magabiztosan megnyerte az első fordulót. Mögötte Sandra Ulrichová és Gombás Attila sorrendben zárult az év első futama.

A tereprali vonat rövid pihenő után május 10-én Magyargencsen, a Riverside Baja-n robog tovább.

Tóth Krisztián Márk / MAMS Tereprali sajtófőnök