2023. május 24. | 14:20

Az idén remekül szereplő brit istálló új partneri megállapodást kötött.

Az olasz Gazzetta dello Sport napilap már a napokban írt az Aston Martin Forma-1-es csapat és a Honda lehetséges együttműködéséről. A mai napon hivatalossá vált, hogy 2026-tól a japán vállalat lesz az idén kiválóan teljesítő brit istálló új motorbeszállítója.

Fernando Alonso és Lance Stroll jelenleg Mercedes erőforrásokkal gyűjtögeti a pontokat. 3 éve múlva jelentősen megváltoznak a motorhasználati szabályok az F1-ben. 2026-ban gyári csapattal érkezik az Audi, a fejlesztési lehetőségekből pedig mindenki részesülni szeretne.

A Honda hivatalosan 2021 végén, Max Verstappen ellentmondásos körülmények között megnyert első világbajnoki címét követően hivatalosan kiszállt a Forma-1-ből, ezzel együtt továbbra is szoros kapcsolatban áll a Red Bull csapatával. A japán gyártó neve ott virít az osztrák istálló autóin, a motorfejlesztést pedig a Honda és Red Bull szakemberei közösen felügyelik.

2026-tól a Red Bull és az AlphaTauri Ford erőforrásokkal szállnak versenybe a világbajnoki pontokért, így a Honda partneri megállapodás nélkül maradt.

Állítólag a Williamsnél és a McLarennél is kopogtattak, végül az Aston Martin oldalán találták meg az együttműködés feltételeit. Sajtóhírek szerint a megállapodás 2026-tól 2030 végéig szól.

„A Forma-1 az autóversenyzés királykategóriájaként a fenntarthatóságra törekszik, ez kulcsszerepet játszott a döntésünk meghozatala során. Az elképzelések összhangban vannak a Honda filozófiájával a karbonsemlegességet illetően. Vállalatunk neve az évek során összeforrott az autóversenyzés különböző kategóriáiban győztes projektekkel. A 2026-os szabályváltozásoknak köszönhetően új kihívások várnak ránk, az ebből származó technológia tudást a sorozatgyártásban is tudjuk majd alkalmazni” – nyilatkozta Mibe Tosihiro, a Honda vezérigazgatója.

Watanabe Kodzsi, a Honda Racing Corporation elnöke hozzátette, az autóversenyzésben való részvétel ideális platformot biztosít a japán vállalat fenntarthatósági célkitűzéseinek teljesítéséhez. Lawrence Stroll, az Aston Martin tulajdonosa úgy véli, a Honda és az Aston Martin ugyanazért célért küzd, mindent megtesznek majd a gyümölcsöző együttműködés érdekében a versenypályán.

Depositphotos