F1: 5 megdöbbentő pillanat a Brit Nagydíjak történetéből

Közzétéve:
2019-07-10, 14:01

Silverstoneban általában akciódús versenyeket rendeznek, emlékezetes, amikor egy ember berohant a pályára egy táblával a kezében.

Társszerző: Hajdu Balázs

A következő összeállításban 5 olyan momentumot eleveníthetsz fel, mely emlékezetes marad a Brit Nagydíjak történetéből.

Vetélytársak ütközése

Az 1995-ös Forma-1-es világbajnokságban második helyen álló Damon Hill indulhatott az első rajtkockából a Brit Nagydíjon. A hazai szurkolók kedvence hatalmas csatát vívott Michael Schumacherrel. Hill kétkiállásos taktikán volt, Schumacher viszont csak egyszer cserélt kereket, így a német a brit elé került a versenyben. Hill a 46. körben előzni próbált, a manőver viszont rosszul sült el, és mindketten feladni kényszerültek a viadalt. A futamon Johnny Herbert karrierje első győzelmét aratta.

Hoppácska, egy ember a pályán!

A 2003-as Brit Nagydíj 12. körében egy skótszoknyás őrült keveredett a pályára. Kezében egy táblát tartva, a pálya leggyorsabb pontján, az ideális íven próbálta a Biblia olvasására buzdítani a pilótákat. Az eset miatt pályára kellett küldeni a biztonsági autót. A futamot végül a Ferrari pilótája, Rubens Barrichello nyerte.

Az eset Palik László kommentárjával:

A Ferrari kettős katasztrófája

A 2017-es Brit Nagydíjon két körrel a vége előtt mindkét Ferrari defektet kapott. Kimi Räikkönen végül 3., Sebastian Vettel pedig csak a 7. helyen ért célba. A versenyt Lewis Hamilton nyerte, aki ezzel akkor 1 pontra csökkentette hátrányát a világbajnoki pontversenyben.

Hatalmas tömegbaleset

A következő történet 1973-ban játszódott le. A Brit Nagydíj első köre hatalmas balesetet hozott, az eseménysorozat Jody Scheckter kipördülésével kezdődött. A holland pilóta mindkét kezével integetve próbálta jelezni a többieknek, hogy nem tudja folytatni a versenyt, ám ekkor már késő volt. Scheckter autójába többen is belecsapódtak, Andrea de Adamich, a Brabham pilótája bokatörést szenvedett, mely véget vetett F1-es pályafutásának. A versenyt a McLaren-Ford színeiben versenyző Peter Revson nyerte.

Győzelem a boxutcában

Az 1998-as Brit Nagydíjon Michael Schumacher egy 10 másodperces stop/go büntetést kapott, melyet az utolsó körben töltött le. Mivel a boxutcában áthaladt a rajt/cél vonalon, övé lett a futamgyőzelem. A felügyelek végül tévesnek ítélték a büntetést, így a Ferrari német pilótája megtarthatta az első helyet.

F1-es Brit Nagydíj érdekes pillanatai - videó

Forrás:

Kapcsolódó írások

2019. július 12.
A Ferrari egyik kamionjára valahol néhány illegális bevándorló is feljutott, egy biztos: nem a versenyre voltak kíváncsiak.
Hegedűs Andor a Red Bull Racing épülete előtt, szemből fotózva
2018. november 21.
Andor egy olyan karriert futott be eddig, amire sok benzinvérű társammal együtt ámulattal tekintünk . Az alábbi interjúból kiderül, hogyan került a Formula 1 egyik legelitebb csapatába tervezőmérnökként!
McLaren F1 a levegőben
2018. november 30.
A 90-es évek legendája feltöltés nélkül utasította maga mögé a világot, 627 lóerős motorja és pihekönnyű kasztnija lehetővé tette a hihetetlen rekorddöntést!
2018. december 16.
11 kérdés a szezon második feléről olyan kérdésekkel, hogy min sértődött meg Bottas Magyarországon, mennyi ideig nem nevetne Oconnal Verstappen, és milyen állathoz hasonlította magát vajon Hülkenberg?