F1: 5 megdöbbentő pillanat a Brit Nagydíjak történetéből

Frissítve:
2019-07-27, 22:38

Silverstoneban általában akciódús versenyeket rendeznek, emlékezetes, amikor egy ember berohant a pályára egy táblával a kezében.

Társszerző: Hajdu Balázs

A következő összeállításban 5 olyan momentumot eleveníthetsz fel, mely emlékezetes marad a Brit Nagydíjak történetéből.

Vetélytársak ütközése

Az 1995-ös Forma-1-es világbajnokságban második helyen álló Damon Hill indulhatott az első rajtkockából a Brit Nagydíjon. A hazai szurkolók kedvence hatalmas csatát vívott Michael Schumacherrel. Hill kétkiállásos taktikán volt, Schumacher viszont csak egyszer cserélt kereket, így a német a brit elé került a versenyben. Hill a 46. körben előzni próbált, a manőver viszont rosszul sült el, és mindketten feladni kényszerültek a viadalt. A futamon Johnny Herbert karrierje első győzelmét aratta.

Hoppácska, egy ember a pályán!

A 2003-as Brit Nagydíj 12. körében egy skótszoknyás őrült keveredett a pályára. Kezében egy táblát tartva, a pálya leggyorsabb pontján, az ideális íven próbálta a Biblia olvasására buzdítani a pilótákat. Az eset miatt pályára kellett küldeni a biztonsági autót. A futamot végül a Ferrari pilótája, Rubens Barrichello nyerte.

A Ferrari kettős katasztrófája

A 2017-es Brit Nagydíjon két körrel a vége előtt mindkét Ferrari defektet kapott. Kimi Räikkönen végül 3., Sebastian Vettel pedig csak a 7. helyen ért célba. A versenyt Lewis Hamilton nyerte, aki ezzel akkor 1 pontra csökkentette hátrányát a világbajnoki pontversenyben.

Hatalmas tömegbaleset

A következő történet 1973-ban játszódott le. A Brit Nagydíj első köre hatalmas balesetet hozott, az eseménysorozat Jody Scheckter kipördülésével kezdődött. A holland pilóta mindkét kezével integetve próbálta jelezni a többieknek, hogy nem tudja folytatni a versenyt, ám ekkor már késő volt. Scheckter autójába többen is belecsapódtak, Andrea de Adamich, a Brabham pilótája bokatörést szenvedett, mely véget vetett F1-es pályafutásának. A versenyt a McLaren-Ford színeiben versenyző Peter Revson nyerte.

Győzelem a boxutcában

Az 1998-as Brit Nagydíjon Michael Schumacher egy 10 másodperces stop/go büntetést kapott, melyet az utolsó körben töltött le. Mivel a boxutcában áthaladt a rajt/cél vonalon, övé lett a futamgyőzelem. A felügyelek végül tévesnek ítélték a büntetést, így a Ferrari német pilótája megtarthatta az első helyet.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. július 12.
A Ferrari egyik kamionjára valahol néhány illegális bevándorló is feljutott, egy biztos: nem a versenyre voltak kíváncsiak.
Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.

További hírek