F1-es bevételek: A Ferrari többet tehet zsebre, mint a világbajnok Mercedes

Közzétéve:
2019-03-11, 05:00

Közel egy milliárd dolláros nyereséget osztanak szét a Forma-1-es csapatok között a 2018-as évre vonatkozóan. Kiderült, melyik istálló milyen arányban részesül belőle

Társszerző: Hajdu Balázs

Ferrari

A Scuderia 205 millió amerikai dollár juttatásban részesül, ez hat százalékkal magasabb, mint az előző évben. A legtöbb pénzt a konstruktőri és egyéni bajnokságban elért második hely hozza a konyhára, ám a Ferrari sikeres történelme miatt komoly bónuszkifizetésben is részesül. Ennek összege 114 millió dollár.

Ferrari

Mercedes

2018 konstruktőri világbajnoka a második helyre szorult ebben az összevetésben, ők 177 milliós utalásra számíthatnak. Ez négy százalékkal magasabb érték, mint az előző évi volt. A bónuszkifizetés mértéke 76 millió dollár.

Mercedes

Red Bull

A világbajnoki harmadik helyezett Red Bull 152 millió dollárral lesz gazdagabb. A Mercedeshez hasonlóan ők is négy százalékkal kapnak többet. Az osztrák csapat is részesül bónuszban, ez 71 millió dollárt jelent számukra.

Red Bull

McLaren

Gyengébb eredményeik ellenére a sikeres történelemmel rendelkező McLaren F1-es csapata is szép summát kap: 100 millió dollár érkezik a wokingi istálló számlájára. Őket is megilleti a bónusz, mely 33 millió eurós (sic!) összeget jelent.

McLaren

Renault

Az első csapat, mely nem kap bónuszt. Az ő juttatásuk 73 millió dollár, ami 18 százalékkal magasabb, mint az előző évi kifizetés.

Renault

Haas

Az amerikai istálló 32 százalékkal kap többet, ez 70 millió dollárt jelent számukra.

Haas

Williams

A patinás brit csapat a tavalyi év nagy vesztese, ők 21 százalékkal kevesebbet kapnak idén. Mivel ők végeztek a táblázat utolsó helyén, ezért csak 60 millió dollár juttatásban részesülnek.

Williams

Racing Point

Miután Lawrence Stroll felvásárolta a csapatot, a Force India az összes VB-pontját elvesztette. Az újjáalakult istálló remek hajrával felkapaszkodott az összetett hetedik helyére, így 59 millió dollárt kapnak. Ez ugyan mínusz 15 százalékot jelent, de legalább a semminél több.

Racing Point

Alfa Romeo

A korábbi Sauber csapat 22 százalékkal kap kevesebbet, ez 56 millió dollárt jelent számukra.

Alfa Romeo

Toro Rosso

A pénzdíjak tekintetében a Toro Rosso zárja a listát. 7 százalékkal kapnak kevesebbet idén, a VB 9. helye 52 millió dollárt ér.

Toro Rosso

Forrás:

Kapcsolódó írások

2019. március 06.
A világ egyik legnagyobb Autószalonjára több gyártó is kihozta a jelenlegi Formula 1-es versenyautóját
Hegedűs Andor a Red Bull Racing épülete előtt, szemből fotózva
2018. november 21.
Andor egy olyan karriert futott be eddig, amire sok benzinvérű társammal együtt ámulattal tekintünk . Az alábbi interjúból kiderül, hogyan került a Formula 1 egyik legelitebb csapatába tervezőmérnökként!
2018. december 16.
11 kérdés a szezon második feléről olyan kérdésekkel, hogy min sértődött meg Bottas Magyarországon, mennyi ideig nem nevetne Oconnal Verstappen, és milyen állathoz hasonlította magát vajon Hülkenberg?
2019. február 10.
2019-től a McLaren kiszáll a díjkiosztásból