2020. szeptember 07. | 16:15

Az Alpha Tauri pilótája pályafutása első F1-es futamgyőzelmét ünnepelhette.

Az Alpha Tauri francia versenyzője, Pierre Gasly nyerte a vasárnap megrendezett Forma-1-es Olasz Nagydíjat, ezzel első futamgyőzelmének örülhetett a Száguldó Cirkuszban. Gasly számára még mindig felfoghatatlan az eredmény, idő kell, amíg egy ekkora sikert fel tud dolgozni.

Gasly a 10. helyről vágott neki a futamnak – ekkor még nem sejthette, hogy lesz még egy állórajt, ahol ennél előkelőbb pozícióból indulhat. Kevin Magnussen alatt megállt a Haas, az esetnél a pályára küldték a biztonsági autót, Lewis Hamilton pedig akkor állt ki kereket cserélni, amikor a boxutca zárva volt, amiért kapott egy 10 másodperces stop/go büntetést.

Az Olasz Nagydíjat ezt követően Charles Leclerc hatalmas balesete miatt piros zászlóval félbeszakították. Gasly az újraindításnál a harmadik helyen állt, megelőzte Strollt, amikor Hamilton kiment a büntetését letölteni, megörökölte az első helyet. A francia versenyzőt a McLaren spanyol pilótája, Carlos Sainz helyezte komoly nyomás alá, Gasly azonban állta a sarat, ezzel megszerezte pályafutása első F1-es futamgyőzelmét.

„Hihetetlen, fel sem fogtam, mi történt. Ez egy őrült futam volt, sikerült kihasználnunk a piros zászlós megszakítást. Az autó nagyon gyors volt, remek volt vezetni. Az elmúlt másfél évben nagyon sok mindenen mentem keresztül. Tavaly meglett az első dobogóm, az Alpha Taurival az is hatalmas teljesítmény volt. Most összejött az első Forma-1-es győzelmem, nagyon nehéz ezt elhinni” - mondta Gasly a futamot követően.

Az Alpha Tauri csapata korábban Toro Rosso néven szerepelt, a mostani volt az istálló második F1-es futamgyőzelme. Az elsőt még Sebastian Vettel szerezte, méghozzá a 2008-as Olasz Nagydíjon. Gasly a csapat teljesítményéről is elismerően nyilatkozott.

„Nem találok szavakat. Nagyon sokat köszönhetek ennek a csapatnak. Itt kaptam először lehetőséget a Forma-1-ben, itt szereztem az első dobogós helyezést, és most megvan az első győzelem is. Hihetetlen ez az egész. Nagyon boldog vagyok, nem is tudom, hogyan köszönhetném meg az Alpha Taurinak és a Hondának. Ez egy igazi erőpálya, mi pedig magunk mögé utasítottuk a Mercedest, a Ferrarit és a Renault is. Elképesztő nap ez számunkra” - fogalmazott a friss futamgyőztes francia.

Olivier Panis 1996-os, Monacói Nagydíjon aratott győzelme óta Pierre Gasly a Forma-1 első francia futamgyőztese. A 2020-as F1-es világbajnokság a következő hétvégén a Toszkán Nagydíjjal folytatódik.

  • Címkék:
  • F1