2019. november 05. | 23:52

Már csak egy VB-címre van a brit Michael Schumacher rekordjától.

Társszerző: Hajdu Balázs

Lewis Hamilton vasárnap, az Amerikai Nagydíjon elért 2. helyével bebiztosította 6. világbajnoki címét. A brit pilóta még azóta sem tudta igazán feldolgozni a történteket.

„Szürreális dolognak tartom, hogy megnyertem a hatodik világbajnoki címemet. Nem tudom, hogy kellene éreznem magam” - mondta Hamilton.

Hamilton ezzel már csak egyetlen VB-címre van a legendás Michael Schumacher megdönthetetlennek hitt rekordjától. Vitathatatlanul a sportág legnagyobbjai között van, valamint egyike a legnagyszerűbb brit sportolóknak.

„Emlékszem, amikor gyerekként TV-n követtem a versenyeket. Különös érzés most a másik oldalon lenni, és olyan sikereket elérni, mint Senna vagy Schumacher. Ami az érzelmeimet illeti, jelenleg a fellegekben járok. Itt van velem a családom, a szüleim és a mostohaszüleim talán most először vannak jelen egy világbajnoki futamon. Boldog vagyok, hogy megoszthatom velük ezeket a fantasztikus pillanatokat. Ők mindig ott voltak mögöttem, feláldozták az életüket, hogy én megkaphassam a lehetőséget” - árulta el a 34 esztendős brit világbajnok.

A riválisok gratuláltak a világbajnoknak

„Egyetlen világbajnoki címet nyerni is hatalmas siker. Ha valaki hatszor tud győzni, az egészen hihetetlen. Fantasztikus szezonja volt, teljesen megérdemelten nyert. Hatalmas gratuláció neki” - mondta Charles Leclerc, a Ferrari versenyzője.

„Itt az idő, hogy csupa jót írjanak róla, hiszen ez kijár egy hatszoros bajnoknak. Ezt mondtam neki a díjátadó előtt. Nagyon örülök a sikerének. Annak nem, hogy nem igazán tudtuk őt megszorongatni. Az idei szezonban nyújtott teljesítményéért elismerés illeti, az egész csapat rendkívül erős volt” - tette hozzá a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel.

„Nyilvánvalóan hatalmas gratuláció jár Lewisnak. Én nem tudtam teljesíteni a kitűzött céljaimat, ő viszont elképesztő szezont fut. Megérdemelten lett világbajnok” - mondta a csapattárs, Valtteri Bottas.

Schumacher rekordját nagyon nehéz lesz megdönteni

„Ilyen, amikor a tehetség találkozik az állandó fejlődési vággyal. Ez a kombináció teszi őt különlegessé és kiemelkedővé ebben a generációban. Ő mindig azt mondja, hogy van hová fejlődnie. Erre a mentalitásra van szükség. Számomra Lewis elképesztően magas szintet képvisel, de soha nem adnék senkinek 10/10 osztályzatot, mert az túlságosan kényelmessé teheti a versenyzőt” - árulta el Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke.

Szerinte Hamilton legalább utoléri Michael Schumacher rekordját, aki a Benetton és a Ferrari csapataival összesen 7 világbajnoki címet nyert.

„Schumacher rekordja nem véletlenül áll fenn régóta, nagyon nehéz eljutni erre a szintre. Ha sikerül továbbra is jó autót adni a pilótáinknak és sikerül a hibákat a minimumra szorítani, akkor minden esélye megvan arra, hogy harcba szálljon a hetedik bajnoki címért” - tette hozzá Wolff.

„Én mindig azt mondtam, hogy Michael rekordja soha nem szerepelt a céljaim között. Nem igazán élek a rekordok bűvöletében. Amit Schumacher elért, az mindig olyan távolinak és lehetetlennek látszott. Most hihetetlenül közel kerültem hozzá, szinte fel sem tudom ezt fogni. Úgy gondolom, hogy mindig van tér a fejlődésre, nekem és a csapatnak is vannak céljaink a Forma-1-ben. Személyes célom, hogy fitt és egészséges legyek, és élvezzem azt a csodálatos utazást, melyet életnek hívnak” -mesélt érzéseiről Hamilton.

Érzelmi hullámvasút

Hamilton az eddig megrendezett 19 versenyből 10-et tudott megnyerni – ez elképesztő teljesítmény. Mégis úgy fogalmazott, hogy „ez volt a csapat eddigi legnehezebb éve.” Főleg a csapat mellett tanácsadóként dolgozó, háromszoros világbajnok Niki Lauda elvesztésére utalt ezzel. Lauda halála mellett megemlékezett arról a Forma-2-es balesetről is, mely a 22 éves belga Anthoine Hubert életét követelte.

„Elveszítettük Nikit idén. Ő a csapatunk meghatározó alakja volt. Számos versenyt nyertünk, ami nyilván pozitív, de Niki nélkül az egész csak egy érzelmi hullámvasút. Amikor nem versenyzünk, akkor is koncentráltnak kell maradnunk. Csak a legmagasabb szinten sportolók tudják átérezni ezt. Mindenki küzd valami problémával, nekem is vannak belső démonjaim. A lényeg, hogy folyamatosan fejlődjünk emberként. Nem hittem volna, hogy Niki elvesztése ennyire megvisel. Ott van a Spában történt baleset is, azt a TV-n láttam. Amikor ilyen szörnyű tragédia történik, akkor felmerül bennünk a kérdés, vajon érdemes-e folytatni a versenyzést?! Hiszen annyi dolgunk van még utána. Én is szeretnék sok időt tölteni a családommal, sőt, saját családot is szeretnék alapítani. Egyelőre azonban élvezem a versenyzést, és eszem ágában sincs abbahagyni. Ez az idény tele volt kihívásokkal. Főleg a szezon második felében kellett nagyot küzdenünk a Ferrarival és a Red Bull csapatával” - osztotta meg gondolatait Lewis Hamilton.

  • Címkék:
  • F1