Társszerző: Hajdu Balázs

Lewis Hamilton a vasárnapi Brazil Nagydíj után elmondta, hogy ezen a versenyen a fiatal tehetségek megmutatták valós erejüket. A hatszoros világbajnok britnek küzdenie kell, hogy lépést tudjon tartani Max Verstappennel és társaival.

Az Interlagosban rendezett verseny kiváló küzdelmeket és rengeteg izgalmat hozott. Keményen összecsapott egymással Hamilton és Verstappen, összeakadt a két Ferrari, a késői biztonsági autós fázis után Hamilton nekiment Albonnak, majd Gaslyt üldözte a leintésig a második helyért. A brit világbajnok végül elvesztette ezt a csatát, majd a harmadik helyet is. Az öt másodperces büntetést érő ütközésért teljes mértékben vállalta a felelősséget.

„Nagyszerű verseny volt, nagyon élveztem. Kicsit csalódott vagyok a végjáték miatt. Soha nem akartam ütközni senkivel, túl sok kockázatot vállaltam. Sajnos ezen a futamon nem volt elég jó a tempónk, és gyorsabban akartam menni, mint kellett volna. A Red Bull egyértelműen megérdemli a győzelmet, remek munkát végeztek” - mondta Hamilton a Sky F1 stábjának.


Gasly, Verstappen és Hamilton végzett a dobogón Brazíliában, bár a britet utólag hátrébb sorolták

Hamilton büntetését követően összejött a Forma-1 történetének legfiatalabb dobogója. A győztes Verstappen 22, a második Gasly 23, a harmadik helyezett Sainz pedig 25 éves. Lewis Hamilton eközben a maga 35 évével mezőny második legidősebb pilótája, a 40 éves Kimi Räikkönen mögött. A brit pilóta izgatottan várja a fiatalok elleni további küzdelmeket.

„Természetes jelenség, hogy a fiatalok egy idő után beérnek. Mindig van egy ifjú tehetségekből álló hullám, aki eljut a Forma-1-be. A Száguldó Cirkusznak jót tesz a vérfrissítés. Én egy picit idősebb vagyok náluk, de még érzek magamban annyi erőt, hogy megküzdjek velük. Remek csatákra van kilátás. A Brazil Nagydíj is nagyon izgalmas volt, örülök, hogy egyre több fiatal mutat ígéretes teljesítményt” - mondta a hatszoros bajnok.


Bár Sainz nem állhatott fel a dobogóra Brazíliában, Hamilton utólagos büntetésével mégis harmadik helyen végzett

Hamilton Albont és Gaslyt dicsérte

Hamilton többször beszélt már Verstappenről, mint a 2020-as bajnoki cím egyik várományosáról, az ő legfőbb kihívójáról. A brit bajnok a vasárnapi küzdelmet követően elismerően szólt Alex Albon és Pierre Gasly teljesítményét illetően. A 23 éves Albon elképesztő újoncidényt fut. Szezon közben előléptették a Toro Rossótól a Red Bullhoz. Brazíliában jó esélye lett volna a dobogóra, ám ettől éppen Hamilton fosztotta meg.

„Amint mondtam, soha nem szeretek másokkal ütközni. Alex fantasztikusan teljesített. Nyilván nem egyszerű Max Verstappen csapattársának lenni, ám ő derék módon állja a sarat. Semmi szándékosság nem volt a baleset során, elnézést is kértem Albontól” - szólt elismerően Hamilton.

Az említett ütközést követően Hamilton egészen a célvonalig versenyzett Pierre Gaslyval. A csatából végül a francia jött ki győztesen, a különbség végül 0,062 másodperc volt. Ez volt Gasly pályafutásának legjobb eredménye.

„Azok után, amiken keresztülment ebben az évben, igazán megérdemli ezt az eredményt. Egyik csapatból a másikba rakosgatták, Gasly azonban nem adta fel. Remek munkát végzett. Hiába üldöztem, nagyszerűen védekezett, sportszerű volt, és egyáltalán nem hibázott. Megemelem a kalapomat előtte. A Honda hatalmas lépett előre. Jó látni, hogy van olyan motorszállító, aki bele tud szólni a versenybe. Remélem, hogy jövőre egy izgalmas, három, vagy akár négy szereplős csatában lesz részünk” - zárta gondolatait Lewis Hamilton.