F1: Minek köszönhető Kimi Räikkönen visszaesése?

Közzétéve:
2019-10-09, 08:41

A finn világbajnok rémálomszerűnek titulálta a legutóbbi négy versenyét.

Társszerző: Hajdu Balázs

Kimi Räikkönen 2019 első négy versenyén kivétel nélkül pontszerző helyen végzett. A Magyar Nagydíj előtt az előkelő 8. helyen állt a pilóták pontversenyében. A közel 40 esztendős versenyző remekül kezdett, úgy tűnt, hogy még mindig élvezi a versenyzést.

A negatív fordulat a nyári szünet után következett be, sorozatban négy alkalommal nem sikerült pontot szereznie Räikkönennek, ezzel visszacsúszott a 14. helyre összetettben. A finn pilóta számára ez ismeretlen terep, ő ugyanis a megbízhatóság mintaképe. Legutóbb 2002-ben fordult vele elő, hogy ilyen sokáig nem tudott pontot szerezni. Akkor hat futamon keresztül kellett üres kézzel távoznia a versenyhétvégékről

Mi történt a nyári szünet óta?

Räikkonen kanyarodik az Alfa Romeóval

Belgium

  • A verseny előtt: 8. hely 31 ponttal, 32 ponttal a 6. mögött
  • A verseny után: 9. hely 31 ponttal, 34 ponttal a 6. mögött

Räikkönent holmi izomhúzódás nem gátolja meg a versenyzésben. Különösen akkor, ha Spában rendezik a futamot, ahol korábban már négy alkalommal győzni tudott.

A finn világbajnok nem számolt Max Verstappen rossz ítélőképességével. A holland pilóta egy kicsit túlbuzgónak bizonyult a La Source kanyarban, az ütközéstől Räikkönen autója felrepült a levegőbe, a padlólemez pedig súlyosan megsérült.

Räikkönen végül a csalódást keltő 16. helyen ért célba.

„Sajnálom, hogy így alakult. Az autó jó volt, de egy ilyen helyzetben mit lehet tenni?” - mondta Räikkönen.

Räikkonen a kavicságyban

Olaszország

  • A verseny után: 12. helyezett 31 ponttal

Nem ez volt Räikkönen legjobb hétvégéje. Először a szabadedzésen, majd az időmérőn csúszott ki. Utóbbinak annyira súlyos következményei lettek, hogy csak a boxutcából vághatott neki a futamnak.

Ha ez nem lett volna elég, akkor a csapat nem megfelelő gumikat szerelt fel az autóra, ami egy 10 másodperces stop/go büntetést eredményezett.

„Ez egy sz*r hétvége volt. Várom Szingapúrt, ennél rosszabb már úgysem lehet” - véleményezte teljesítményüket Räikkönen.

Szingapúr

  • A verseny után: 13. helyezett 31 ponttal

Szingapúrban sem javult a helyzet Räikkonen számára. Nem csak az Alfa Romeo tempója volt csalódást keltő, még a szabadedzésen sem tudtak megfelelő mértékben részt venni az elektromos rendszerük meghibásodása miatt.

Az időmérő edzésen Räikkönen lemaradt a harmadik szakaszról, a versenyen pedig Danyiil Kvjattal való ütközését követően kiesett.

„Amikor befordultam, láttam őt a szemem sarkából, de akkor már nagyon késő volt. Nem így akartam befejezni a versenyt, de ma sajnos ennyi jutott” - értékelt a finn pilóta.

Oroszország

  • A verseny után: 14. helyezett 31 ponttal

Az Alfa Romeo teljesítménye Szocsiban még tovább romlott. Räikkönen már a Q1-ből sem jutott tovább – ez az elmúlt négy és fél évben csak másodszor fordult elő vele.

A versenynek a mezőny hátsó feléből vághatott neki. A rajtnál még azelőtt elindult, hogy kialudtak volna a piros lámpák, ezért boxutca-áthajtásos büntetést kapott.

„Meg kell értenünk, mi történt az elmúlt négy versenyen. Rémálomszerű teljesítményt nyújtottunk, ennek meg kell találnunk az okait” - mondta dühösen Räikkönen.

Räikkonen az előtérben, háttérben egy Ferrari közelít

Japánban jobb lesz?

Ha van egy helyszín, ahol Kimi visszatérhet a megfelelő útra, akkor az Suzuka. 2005-ben elképesztő győzelmet aratott ezen a pályán. Vajon az Alfának meg lesz a megfelelő versenytempója?

Forrás:

További autós hírek

Mentőautó ütközött személyautóval Nyíregyházán, a Pazonyi úton vasárnap este. A baleset következtében a gépkocsiban utazó 31 éves nő a helyszínen életét vesztette. További...

Olvasónktól kaptuk a videót az Illatos úti tahó teherautósról. Írja: “Az illatos út elején egy teherautó a tilos jelzés ellenére piros lámpánál és...

Elképesztő állapotban szeretett volna a következő videó “főhőse” autót vezetni. Olvasónk, aki megakadályozta ezt, a következőt írta: “Akkor kezdtem el felvenni, miután kiesett...

Viber közösségünkbe küldtek egy videót, amin már megint egy magát rettentően jó sofőrnek képzelő autós kezd előzésbe. Persze a gond nem is ezzel...

Tilos jelzést mutatott a sorompó, de a vonatra aztán hiába vártak az autósok. Pedig a többség megállt, ahogy az elő van írva, csakhogy...

Kapcsolódó írások

2019. március 06.
A világ egyik legnagyobb Autószalonjára több gyártó is kihozta a jelenlegi Formula 1-es versenyautóját
James Hunt
2019. június 15.
Az F1 legendás alakja egy olyan korban versenyzett, amikor még a vezetői képességek domináltak
Kallakis az üzletember és a Brown GP ünneplése
2019. október 06.
A pókeres berkekben is jól ismert üzletember, Achilleas Kallakis is bejelentkezett anno a Brawn GP megvásárlásért.
Räikkonen gesztikulál
2019. október 02.
A nyári szünet óta nem megy valami jól a Jégembernek.