2021. november 23. | 17:58

A világbajnoki címért küzdő riválisok a Katari Nagydíjon már a boxutcában is nehezítették egymás dolgát.

Lewis Hamilton győzelmével zárult a Forma-1 történetének első Katari Nagydíja, második helyen pedig Max Verstappent intette le a kockás zászló. A Red Bull holland pilótája futotta a verseny leggyorsabb körét, ennek megfelelően övé lett az ezért járó bónuszpont, így az összetettben 8 pont előnnyel vezet Hamilton előtt.

A két éllovas 2021-es párviadalában történt már néhány érdekes incidens. A Brit Nagydíjon sokak szerint Hamilton hibájából ütköztek, melynek következtében Verstappen a gumifalban kötött ki, az Olasz Nagydíjon történt találkozásukról talán inkább a holland tehetett, ebben a helyzetben a Halo sokat tett a Mercedes hétszeres világbajnok pilótájának testi épségéért. A Katari Nagydíjon a két csapat háborúja egy új taktikai elemmel bővült.

A Mercedes és a Red Bull garázsa közvetlenül egymás mellett található. A Reddit Forma-1-es közösségének egyik tagja kiszúrta, hogy a Mercedes szerelői „elfelejtették” elhúzni a kerékcseréknél használt pneumatikus vezetéket, ezzel nehezítve a Red Bull versenyzőjének beállását. Az osztrák csapat munkatársai ezt később egy hasonló megmozdulással viszonozták, ezzel szűkebb helyet hagyva Hamiltonnak.

A pneumatikus vezeték elmozdítása egy régóta működő, sportszerű gesztus a csapatok részéről. Az FIA szabálykönyve nem tér ki erre a témára, ám amennyiben a világbajnoki győzelemért versengő istállók a hátralévő futamokon is hasonló megoldásokhoz folyamodnak, könnyen lehet, hogy a dolog nem marad következmények nélkül.

A szurkolók hozzászólásaiból kiderül, hogy a Mercedes már korábban, a Ferrari ellen is bevetett a taktikát, valamint a Red Bullt Brazíliában is ezzel a megoldással próbálták lassítani.

Rendkívül érdekes, izgalmas és kiélezett csatát láthatunk, melynek végkimeneteléről a soron következő Szaúd-Arábiai és Abu Dhabi Nagydíjak döntenek majd. Két futammal a vége előtt Verstappen 8 ponttal vezet egyéniben, a konstruktőrök tabelláján a Mercedes pedig 5 ponttal előzi meg a Red Bullt.

„Izgalmas a küzdelem. Természetesen szerettem volna növelni az előnyt, de ehhez sajnos nem volt elég tempónk. Szeretnénk javulni, különösen a szaúdi utcai pályán, aztán majd Abu Dhabiban meglátjuk, hogy mire lesz elég” – mondta Verstappen a Katari Nagydíj után.

A rekordot jelentő nyolcadik világbajnoki címéért hajtó Lewis Hamilton is készen áll a végső összecsapásra.

„Remekül érzem magam, most vagyok idén a legjobb formában. Az autó is fantasztikus, így pozitív várakozásokkal tekintek a következő két versenyre” – tette hozzá a Mercedes brit pilótája.