F1: Veszélyben a Holland Nagydíj?

Közzétéve:
2019-10-10, 12:17

Zandvoort ugyan bekerült a 2020-as naptárba, ám a verseny megrendezése korántsem garantált.

Társszerző: Hajdu Balázs

Max Verstappen személyében futamgyőzelemre is esélyes holland pilótája van a Forma-1-es mezőnynek. A narancssárga színbe öltözött fanatikusok számos európai helyszínen jelentek meg tömegesen már az idei esztendőben is. A 2020-as versenynaptár szerint jövőre már hazai pályán, Zandvoortban buzdíthatják kedvencüket – amennyiben megrendezik a Holland Nagydíjat. Erre jelenleg azért nincs garancia, mert az F1 illetékeseinek meg kell küzdeniük a helyi környezetvédelmi rendelkezésekkel.

A legnagyobb problémát a nitrogén-kibocsátás jelenti. Hollandia kormánya egy Nitrogen Approach Programot hívott életre idén májusban. A kezdeményezés célja, hogy alapvetően csökkentsék a nitrogén-kibocsátás szintjét, az ökológiai konzerváció biztosítása érdekében a Natura 2000 területeken – vagy olyan helyeken, ahol kihalástól fenyegetett fajok élnek.

Zandvoortban számos egyéb versenyt rendeznek évközben, azok körül azonban nincs ekkora felhajtás. A legnagyobb problémát azok a fejlesztések jelentik, melyek az FIA előírásainak megfeleltetik a pályát. Hollandiában jelenleg több mint 18 ezer projekt szünetel, mivel leginkább az építőipar érintett a kérdésben. Mivel jelentős csúszásról van szó, egyelőre nehezen látható, miként készülnek el ezek a módosítások a verseny idejére – áll a Motorsport.com beszámolójában.

A májusi törvénymódosítás előtt sokkal könnyebb volt építési engedélyhez jutni. A kabinet döntése azonban nem teszi lehetővé, hogy később fizessenek kompenzációt a kibocsátott nitrogén mennyisége után. Erre a tényleges építési munkálatok megkezdése után kell sort keríteni. A holland kormány minden létező követ megmozgat. Bruno Bruins, egészségügyi miniszter szerint a legtöbb ember egy sikeres Holland Nagydíj megrendezését szeretné.

A legtöbb emberbe azonban nem tartozik bele mindenki. A Zandvoorttal együttműködő környezetvédő csoportok a pályaépítési munkálatok ellen dolgoznak. A tiltakozók leginkább az állatok egészsége, és a homokdűnék természeti értékében tett kár miatt aggódnak.

A pálya dolgozói már kezdeményeztek együttműködést a homokban élő fürge gyíkok áttelepítéséhez – ám ezzel együtt nem rendelkeznek számos szükséges természeti és környezetvédelmi engedéllyel. Ez jelenleg nem jelent problémát, hiszen rengeteg idő van a verseny időpontjáig. A környezetvédők az engedélyek azonnali beszerzését követelik.

Miközben a tervezett Forma-1-es futamok ellen gyakran tiltakoznak helyi lakosok, vállalkozások, szervezetek, elég ritka, hogy a Száguldó Cirkuszban valami kormányzati szabályozások miatt ne valósuljon meg. A Miami Nagydíj például a helyiek ellenzése miatt egyáltalán nem kerül megrendezésre. Az oda tervezett utcai pálya gazdasági okok és a megnövekedett zaj miatt váltott ki ellenérzést.

A hangszennyezés azonban más történet, mint a károsanyag-kibocsátás. A hibrid motorok is a sportág zöldebbé tételét szolgálják – ezzel együtt a Forma-1 még mindig jelentős károsanyag forrásnak számít.

Még mindig lehetséges, hogy megrendezik jövőre a Holland Nagydíjat, ám a jelenlegi körülmények nem kedveznek Zandvoort jövőjének.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek