F1: Veszélyben a Holland Nagydíj?

Közzétéve:
2019-10-10, 12:17

Zandvoort ugyan bekerült a 2020-as naptárba, ám a verseny megrendezése korántsem garantált.

Társszerző: Hajdu Balázs

Max Verstappen személyében futamgyőzelemre is esélyes holland pilótája van a Forma-1-es mezőnynek. A narancssárga színbe öltözött fanatikusok számos európai helyszínen jelentek meg tömegesen már az idei esztendőben is. A 2020-as versenynaptár szerint jövőre már hazai pályán, Zandvoortban buzdíthatják kedvencüket – amennyiben megrendezik a Holland Nagydíjat. Erre jelenleg azért nincs garancia, mert az F1 illetékeseinek meg kell küzdeniük a helyi környezetvédelmi rendelkezésekkel.

A legnagyobb problémát a nitrogén-kibocsátás jelenti. Hollandia kormánya egy Nitrogen Approach Programot hívott életre idén májusban. A kezdeményezés célja, hogy alapvetően csökkentsék a nitrogén-kibocsátás szintjét, az ökológiai konzerváció biztosítása érdekében a Natura 2000 területeken – vagy olyan helyeken, ahol kihalástól fenyegetett fajok élnek.

Zandvoortban számos egyéb versenyt rendeznek évközben, azok körül azonban nincs ekkora felhajtás. A legnagyobb problémát azok a fejlesztések jelentik, melyek az FIA előírásainak megfeleltetik a pályát. Hollandiában jelenleg több mint 18 ezer projekt szünetel, mivel leginkább az építőipar érintett a kérdésben. Mivel jelentős csúszásról van szó, egyelőre nehezen látható, miként készülnek el ezek a módosítások a verseny idejére – áll a Motorsport.com beszámolójában.

A májusi törvénymódosítás előtt sokkal könnyebb volt építési engedélyhez jutni. A kabinet döntése azonban nem teszi lehetővé, hogy később fizessenek kompenzációt a kibocsátott nitrogén mennyisége után. Erre a tényleges építési munkálatok megkezdése után kell sort keríteni. A holland kormány minden létező követ megmozgat. Bruno Bruins, egészségügyi miniszter szerint a legtöbb ember egy sikeres Holland Nagydíj megrendezését szeretné.

A legtöbb emberbe azonban nem tartozik bele mindenki. A Zandvoorttal együttműködő környezetvédő csoportok a pályaépítési munkálatok ellen dolgoznak. A tiltakozók leginkább az állatok egészsége, és a homokdűnék természeti értékében tett kár miatt aggódnak.

A pálya dolgozói már kezdeményeztek együttműködést a homokban élő fürge gyíkok áttelepítéséhez – ám ezzel együtt nem rendelkeznek számos szükséges természeti és környezetvédelmi engedéllyel. Ez jelenleg nem jelent problémát, hiszen rengeteg idő van a verseny időpontjáig. A környezetvédők az engedélyek azonnali beszerzését követelik.

Miközben a tervezett Forma-1-es futamok ellen gyakran tiltakoznak helyi lakosok, vállalkozások, szervezetek, elég ritka, hogy a Száguldó Cirkuszban valami kormányzati szabályozások miatt ne valósuljon meg. A Miami Nagydíj például a helyiek ellenzése miatt egyáltalán nem kerül megrendezésre. Az oda tervezett utcai pálya gazdasági okok és a megnövekedett zaj miatt váltott ki ellenérzést.

A hangszennyezés azonban más történet, mint a károsanyag-kibocsátás. A hibrid motorok is a sportág zöldebbé tételét szolgálják – ezzel együtt a Forma-1 még mindig jelentős károsanyag forrásnak számít.

Még mindig lehetséges, hogy megrendezik jövőre a Holland Nagydíjat, ám a jelenlegi körülmények nem kedveznek Zandvoort jövőjének.

Forrás:

További autós hírek

Olvasónktól, Károlytól kaptuk a felvételt. Kb. 130-cal haladtak még kora ősszel az M5-ös autópályán, amikor “fénysebességgel” elhúzott mellettük egy BMW.…

Egy autós lesodródott az útról és egy jelzőtáblának ütközött. A vezető életét vesztette, utasa megsérült – írja a police.hu Egyelőre ismeretlen…

A Puskás Aréna nyitó labdarúgó-mérkőzését 2019. november 15-én, pénteken este 19 órai kezdettel játsszák. A stadion bejáratai a Dózsa György…

A kategóriák között egyértelműen a SUV vezeti az idei eladási listát (is), csak ebből a fajtából 47480 újat állítottak forgalomba,…

Brutális baleset rázta meg Szlovéniát szerda reggel. A balesetet egy kis Opel Corsa vezetője okozta, amikor feltehetően a rosszul megválasztott…

Kapcsolódó írások

James Hunt
2019. június 15.
Az F1 legendás alakja egy olyan korban versenyzett, amikor még a vezetői képességek domináltak
Kallakis az üzletember és a Brown GP ünneplése
2019. október 06.
A pókeres berkekben is jól ismert üzletember, Achilleas Kallakis is bejelentkezett anno a Brawn GP megvásárlásért.
Hegedűs Andor a Red Bull Racing épülete előtt, szemből fotózva
2018. november 21.
Andor egy olyan karriert futott be eddig, amire sok benzinvérű társammal együtt ámulattal tekintünk . Az alábbi interjúból kiderül, hogyan került a Formula 1 egyik legelitebb csapatába tervezőmérnökként!
2018. december 16.
11 kérdés a szezon második feléről olyan kérdésekkel, hogy min sértődött meg Bottas Magyarországon, mennyi ideig nem nevetne Oconnal Verstappen, és milyen állathoz hasonlította magát vajon Hülkenberg?