2021. október 14. | 21:10

A brit istálló 2030-ra klímapozitívvá szeretne válni, ami a sportág által vállalt karbonsemlegességen is túlmutat.

A Forma-1 2030-ra nullára kívánja csökkenteni a károsanyag-kibocsátását. A fenntarthatóság a tavalyi évben életre hívott #WeRaceAsOne kezdeményezés egyik alappillére. Ennek jegyében a Száguldó Cirkuszban is vizsgálják az alternatív megoldások – köztük a bioüzemanyagok – lehetséges alkalmazását. A célok megvalósításában természetesen a csapatoknak is hatalmas szerepük van.

A Williams istálló az elmúlt évben rengeteget dolgozott a megfelelő fenntarthatósági stratégia kidolgozásán. A patinás brit csapat a karbonsemlegességnél egy szinttel feljebb lévő célkitűzéssel állt elő: szeretnének klímapozitívvá válni. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a károsanyag-kibocsátás nullára csökkentése mellett más vállalkozásoknak és egyéneknek is segít az ökológiai lábnyomuk redukálásában, illetve a globális felmelegedés féken tartásában. A világszerte ismert vállalatok közül korábban már a Microsoft és az IKEA is letette voksát a klímapozitív törekvések mellett.

A Williams célkitűzései összhangban vannak a Párizsi Éghajlatvédelmi Egyezményben megfogalmazott célokkal, melyek a globális átlaghőmérséklet emelkedésének jóval 2 °C alatt tartásáról, az éghajlatváltozás kedvezőtlen hatásaihoz történő alkalmazkodás képességének növeléséről, valamint a pénzáramlások következetessé tételéről szólnak.

„A Williams Racing úttörőnek számít a Forma-1-ben és az autóversenyzés világában, és komoly örökséggel rendelkezik a technológiai fejlesztések terén, melyeket az elektromos járművek, valamint a fenntartható közlekedés és energia szektorokban tudnak kamatoztatni. Csapatunk célja, hogy utat mutassunk a globális motorsport közösségnek a fenntarthatóság eléréséhez. Elkötelezetten kijelentjük, hogy 2030-ra klímapozitívvá szeretnénk válni, ennek érdekében pedig minden meglévő tudásunkat be fogjuk vetni. Ismerjük az erősségeinket, tudjuk, mely területeken van szükségünk fejlődésre, igyekszünk tanulni a többiektől, és megosztani a tapasztalatainkat másokkal” – fogalmazott Jost Capito, a Williams csapatfőnöke.