Häkkinen: Mindig fair volt a küzdelmünk Schumacherrel

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-01-05, 18:59

Az F1 hivatalos YouTube csatornáján megjelent egy videó, melyben Schumacher egyik legnagyobb riválisa mondta el, milyen volt a hétszeres világbajnok ellen versenyezni

"Már akkor tudtam, hogy jó, amikor gokartoztunk, de soha nem gondoltam, hogy jobb, mint én (nevet)." - kezdi az interjút Häkkinen.

Mika Häkkinen nevet
Häkkinen nosztalgikus érzésekkel beszélt a Schumacher elleni csatájukról

"Természetesen az volt a célom, hogy legyőzzem. De indig egy fair küzdelem része volt legyőzni őt a pályán. Úgy érzem, Michael élvezte ezeket a küzdelmeket. A fair dolgot a magam részéről értettem (kacag)."

Spában több nagy csatája volt Häkkinennek Schumacher ellen
Spában több nagy csatája volt Häkkinennek Schumacher ellen

Az interjú során rátért Häkkinen arra a kényes témára, hogy mennyire is volt fair pilóta Michael Schumacher, egyúttal magyarázatot is adván a német sztár néhány megosztó manőverére.

"Hihetetlen dolog megnyerni a világbajnokságot. Michael néha hajlamos volt kissé megszegni a szabályokat, csak hogy elérje ezt a célt."

Ez valóban így volt. Például 1994-ben, amikor Adeleideben, a szezonzáró Ausztrál Nagydíjon Schumacher lekoccolta a falat, majd amikor látta, hogy elhúzna mellette Hill, elhappolva ezzel a világbajnoki címet, ráhúzta a kormányt. Később ki is esett Hill, így Schumacher ölébe hullott a világbajnoki cím. Aztán 1997-ben Jacques Villeneuve ellen rendkívül hasonló megoldással kísérletezett az Európa Nagydíjon, Jerezben, ekkor azonban nem váltak be számításai, és ki is zárták a manőverért a világbajnoki pontversenyből. Ezt a jelenetet be is vágták a videóba a szerkesztők.

"Michael kész volt arra, hogy szembenézzen a büntetésekkel. Ez egy személyiségbeli dolog, ami arra késztet, hogy ilyeneket tegyél."

2006-ban miután az időmérő edzésen a leggyorsabb körrel rendelkezett, szabályosan leparkolta autóját a boxutca bejárata előtti kanyarnál, elvéve ezzel a lehetőséget többek között Alonsótól, hogy jobb időeredményt érjen el. Utólag ezért a boxutcából kellett rajtolnia Schumachernek.

"Néhány megmozdulása természetesen nem a szabályok szellemében történt. Ha arról a bizonyos húzásáról kérdezel (amikor 2000-ben a Belga Nagydíjon bevágott Häkkinen elé a Eau Rouge végén), abban a pillanatban komolyan ideges voltam. A futam után elmagyaráztam neki, hogy ez nem volt korrekt versenyzői magatartás a részéről. Ő meghallgatott, majd annyit mondott: "Mika, ilyen a versenyzés.""

"Ő mindig a határon volt. Mindketten nagyon gyorsak voltunk, tudtuk, hogy egyszer Michael fog nyerni, míg máskor én. De nem számít, mit mondunk a nyilvánosság előtt, nagyon erősek leszünk, mindig harcolni fogunk, és ez nem fogja befolyásolni a munkánkat."

"Nagyon könnyű kimutatni a nyilvánosság számára a frusztrációdat, és különféle dolgokat mondani a riválisaidról. De mi nem mentünk bele az ilyesfajta játszmákba a sajtó nyilvánossága előtt."

Mindazok ellenére, amilyen kétséges volt az, amilyen eszközöket bevetett Schumacher annak érdekében, hogy legyőzze riválisait, két dolgot kiemelt Häkkinen, a német tudását és azt, ahogyan rá tudta erőltetni az aktuális csapatára, hogy megtalálják a megoldást a problémákra.

"Michaelnek több tudása volt, és rá tudta venni a csapatát, hogy ha problémák voltak az autóval, akkor megtalálják a megoldást a hibákra. Ezt attól függetlenül el tudta érni, hogy milyen autója volt. Mindig támadott, mindig dolgozott azon, hogy legyen olyan megoldás a problémákra, hogy vasárnapra, a versenyre jó autó legyen alatta."

Mika Häkkinen kitért arra, mi lett volna, ha átigazol a McLarenhez, amely annak idején pletykaként többször is felröppent.

"Ha a McLarenhez igazolt volna, amikor ott voltam, igent mondtam volna rá, egyáltalán nem zavart volna. Lenyűgöző lett volna. De nem tudom, hogy működött volna-e a dolog... (mosolyog) Azt gondolom, hogy a csapat két részre szakadt volna, az egyik felén lettek volna akik engem támogatnak, míg a másik oldalon akik Michaelt. Így már nem lett volna ez egy csapat. Azt hiszem lettek volna problémáink (nevet).

Majd rátért arra, mit tett Schumacher az F1 biztonságosabbá tételéért.

"Azt gondolom, hogy rengeteget tett a Forma-1 biztonságosabbá tétele érdekében. Mindig a határon autózott, így elkövetett néhány hibát, ebből fakadóan pedig volt néhány balesete."

"Mindig azon dolgozott, hogy a versenypályák biztonságosabbak legyenek."

Végül összegezte gondolatait Häkkinen:

"Michael eredményei lenyűgözőek, ehhez semmi kétség sem fér. Rengeteg világbajnoki cím, pole pozíció, leggyorsabb kör, brilliáns volt. De amikor versenyeztem, jó volt őt a visszapillantó tükrömben látni (mosolyog)."

Ha kíváncsi vagy a teljes videóra, akkor a Forrmula 1 hivatalos YouTube csatornáján megtekintheted.

Kapcsolódó írások

Forma-1-es autó
2019. december 29.
A gazdag múltra visszatekintő fesztivál fénypontját évről-évre a királykategória autói adják.
Petrov Alonso előtt
2019. december 30.
Emlékszel még Hamilton és Massa 2008-as drámájára? Vagy Vettel első világbajnoki címére? Esetleg hallottál a Hunt vs. Lauda csatáról? Most megnézheted a 10 legizgalmasabb F1-es végjátékot.

További hírek