A Papp László Sportaréna ismét otthont ad az X-Trial ügyességi motoros világbajnokságnak, ám ezúttal a VB első, nyitó fordulójának állomása lesz. Január 20-án, este 16 órától Budapesten kerül sor a világbajnokság izgalmas szezonnyitójára, pont ott, ahol a 2018-as szezon fináléja zajlott.

A tavalyi szezon volt az első alkalom, mikor az X-Trial világbajnokság naptárába belekerült Budapest, akkor Adam Raga (TRS) győzelmével zárult a megmérettetés. A 2018-as, budapesti világbajnoki futam ideje alatt végig tapintható volt a feszültség az arénában, mivel a 20 éves Jaime Busto (Gas Gas) csupán három ponttal maradt le Raga mögött, megszerezve a második helyet.

Az akkori versenyen a sportág 12-szeres világbajnok, Toni Bou (Repsol Montesa-HRC) nem tudott részt venni sérülése miatt, most azzal a céllal érkezik a magyar fővárosba, hogy megszerezze a győzelmet és erősen tudja indítani a világbajnokságot.

„Úgy érzem, adósa vagyok Budapestnek. A múlt szezonban nem tudtam részt venni a bajnokság utolsó fordulóján, mert megsérültem, de nagyon várom, hogy versenyezzek egy olyan közönség előtt, amely a tavalyi szezonban igazi szenvedélyt és érdeklődést mutatott a sportág iránt. Biztos vagyok benne, hogy egy versengéssel teli show lesz, ami nemcsak intenzív, de izgalmas is.” - Nyiltakozta Toni Bou, aki ezt a november végi sajtótájékoztatón is elmondta.

A tavalyi szezon első három helyezettjét Bout, Ragát és Bustót 2019-ben két ígéretes ifjú próbálja letaszítani a dobogóról. A tavalyi negyedik, Benoit Bincaz a Scorpa-tól megválva a Beta színeiben debütál az első fordulón.

Továbbá érdemes számolni Takahisa Fujinamival (Repsol Montesa-HRC), Jeroni Fajardoval (Gas Gas), James Dabillel (Beta) és Jorge Casalessel (Vertigo) is, akik szintén harcba szállnak azért, hogy a nyitófordulón fel tudjanak állni a dobógóra. Miquel Gelabert-et (Sherco) váratlan bokasérülése miatt a britek ifjú tehetsége, Dan Peace (Sherco) helyettesíti. Ezzel az angol élete első világbajnoki futamán vehet részt Budapesten.

A nyitóforduló résztvevői (nem meglepő, hogy a legtöbb induló spanyol) :

  • Toni Bou
  • Adam Raga
  • Jaime Busto
  • Benoit Bincaz
  • Jeroni Fajardo
  • James Dabill
  • Takahisa Fujinami
  • Jorge Casales
  • Dan Peace

Egy új versenyformátum is bevezetésre kerül Budapesten az úgynevezett „vigaszágas döntő". Az idei világbajnokság minden helyszínén ez fogja eldönteni a harmadik hely sorsát. A rangsor élén elhelyezkedő első két versenyző nagydöntője előtt a harmadik helyért a második fordulóból vigaszágra kerülő két motoros méretteti meg magát a dobogóra kerülésért.

Az X-Trial Budapest jegyei a www.eventim.hu oldalon még limitáltan elérhetőek, illetve bővebb információkért látogass el az X-Trial weboldalára.