2021. december 01. | 00:54

Az olasz istálló csapatfőnöke érdekes történetet mesélt el a kilencvenes évekből.

A Ferrari történetének legsikeresebb versenyzője egyértelműen az a Michael Schumacher, aki öt F1-es világbajnoki címet nyert az olasz istálló színeiben. A német legenda 1996-ban szerződött Maranellóba, ám Jean Todt egykori csapatfőnök történetéből kiderül, hogy a Ferrari korábban egy másik világbajnokkal is tárgyalt.

Ez a versenyző nem volt más, mint Ayrton Senna. Jean Todt egy interjúban elárulta, hogy 1995-re akarták megszerezni a brazilt, aki azonban 1994-ben ment volna a Ferrarihoz. Az olaszoknál viszont Jean Alesi és Gerhard Berger is élő szerződéssel rendelkezett, így a felek végül nem jutottak egyezségre. Sajnos már soha nem derül ki, hogy Senna mit tudott volna az olaszoknál, hiszen az 1994-es San Marinó-i Nagydíjon tragikus körülmények között életét vesztette.

A PlanetF1 oldal beszámolója szerint az FIA jelenlegi elnöke 1993-ban, hetekkel a Ferrari csapatfőnöki kinevezését követően, Monzában tárgyalt Sennával.

„Néhány héttel az érkezésem után, az Olasz Nagydíj hétvégéjén, egy szállodában találkoztam Ayrton Sennával. Én felajánlottam neki, hogy 1995-ben jöjjön a Ferrarihoz, ám ő ragaszkodott a ’94-es szerződéshez. Alesival és Bergerrel már korábban megállapodtunk, így nem tudtuk teljesíteni Senna kérését. Ő azonban annyit mondott, a Forma-1-ben nem számítanak a szerződését, erre azonban azt feleltem, hogy nekem viszont igen. Sajnos nem derülhetett ki, mit tudott volna 1995-ben nyújtani” – fogalmazott Jean Todt.

A Ferrari mindenképpen egy világbajnok pilótát akart hozni a csapathoz, akivel a patinás márka megkezdheti a felemelkedést. Senna valószínűleg kiváló választás lett volna, ám a brazil halála után képbe került a Benetonnal 1994-ben és 1995-ben csúcsra érő Michael Schumacher, aki 2000 és 2004 között nem talált legyőzőre.

A közelmúltból Jules Bianchi esete juthat eszünkbe, aki a Ferrari támogatásával bontogatta szárnyait a Forma-1-ben. Az ő szerződtetése Sennához hasonlóan tragikus okok miatt hiúsult meg. A rendkívül tehetséges francia a 2014-es Japán Nagydíjon szenvedett súlyos fejsérülést, kómában tartották, majd a 2015-ös Magyar Nagydíj előtt elhunyt.