Keszthelyi Vivien pontot szerzett a misanói Forma-3-as futamon

Tóth Balázs
Frissítve:
2019-06-10, 02:54

8 versenyzőt utasított maga mögé a pályán 18 éves tehetség

Keszthelyi Vivien beugróként lehetőséget kapott, hogy az olaszországi Misanóban versenyen is megmérettethesse magát. Ez volt a harmadik W Series futam, melynek keretein belül hétről hétre kizárólag hölgyek mérik össze erejüket Forma-3-as autókkal.

Ahhoz képest, hogy eredetileg tartalékosként kapott lehetőséget a magyar tehetség, nem is rossz, hogy már másodszor állhatott rajthoz. A belgiumi Zolderben sajnos egy baleset okán 2 kört követően kiállni kényszerült, most azonban teljesítette mind a 20 kört, nem is akárhogyan.

Keszthelyi Vivien a kvalifikáción

A kvalifikáción a 11. helyen zárt a 19 fős mezőnyben, ami egész jónak számít. A futamon aztán sikerült egy helyet előrelépnie és a 10. helyen zárt, ami ugyanúgy pontot ér, mint a Forma-1-ben, lévén, hogy a pontozás a W Series futamain teljesen azonos a királykategóriával. Nem volt egyébként messze a nyolcadik helytől sem, egy másodpercen belül futott be hozzá képest. A futamot a brit Jamie Chadwick nyerte, aki már másodszor bizonyult a legjobbnak az idény során, másodikként a holland Beitske Vissert intették le, míg a dobogó alsó fokát a liechtensteini Fabianne Wohlwend csípte meg.

Sokan csípkelődnek Keszthelyi Vivien teljesítménye kapcsán, ám ezúttal nehéz lesz fogást találni rajta. A magyar pilóta ugyanis épp olyan versesanyautóval közlekedett, mint a többiek, tehát technikai fölényben nem volt másokkal szemben. A 19 résztvevőből 18-an befejezték a futamot, ami azt jelenti, hogy nyolc hölgyet a pályán tartott maga mögött Vivien.

Keszthelyi Vivien 8 versenyzőt is maga mögött tartott

Jamie Chadwicket 32:45.929-es idővel intették le, míg Vivien 33:15.389 alatt teljesítette a 20 kört, ami közel fél perces lemaradást jelent. Ez viszonylag soknak tűnik, de ha nem a közvetlen élmezőnyhöz hasonlítja össze az ember a magyar hölgy teljesítményét, hanem mondjuk az ötödik Vicky Piriához, máris csak 15 másodperc a lemaradás, ami kevesebb, mint körönként egy másodperc. Ez nem az a különbség, amit fejlődéssel ne lehetne lefaragni. Azt is érdemes megjegyezni, hogy Vivien az utolsó, futamot befejezett pilótára, Naomi Schiffre jó 11 másodpercet vert.

„Akadtak problémák a hétvégén, de ez természetes a technikai sportokban. A fékerőszabályzóval egész hétvégén gondok voltak, míg a kormányon a második körtől elment a kijelző. Ez azt jelenti, hogy úgymond „vakon”, mindenféle részadat nélkül kellett teljesítenem a versenyt. Nehéz volt, mert nagyon együtt volt a mezőny, a mögöttem majdnem 20 percig autózó Naomi Schiffre pedig folyamatosan figyelnem kellett, mert fél másodpercen belül volt. Rendkívüli öröm számomra, hogy az első teljesített versenyemen sikerült a pontszerzés, és remélem, hogy legközelebb is lesz lehetőségem bizonyítani. Ezt a sikert minden honfitársamnak ajánlom. Kövessék az álmukat, mert ha valaki a nap minden percében keményen dolgozik, akkor végül eléri a hőn áhított célt” – nyilatkozta Keszthelyi Vivien.

Keszthelyi Vivien mosolyog

„Nem lehet egyik napról a másikra feljutni a csúcsra. Ezek az eredmények arra biztatnak, hogy jó úton járok, de tudom, hogy még rengeteg versenytapasztalatra van szükségem. Pontosan azért csatlakoztam a W Series-hez, hogy a lehető leggyorsabban fejlődhessek, a munka pedig nem holnap, vagy holnap után, hanem már ma folytatódik. Nincs megállás, de ezért is imádom ezt a sportot” - tette hozzá a magyar pilóta.

Az összetettben Jamie Chadwick és Beitske Visser között várható, hogy eldől a bajnoki cím sorsa. Jelenleg a brit hölgy vezet, előnye 13 pont, ám még három futam hátra van, a Norisring, Assen és Brands Hatch, szóval még egyáltalán nem lefutott a történet.

A W Series élmezőnyének állása 3 futam után:

 1. Jamie Chadwick 68 pont
 2. Beitske Visser 55 pont
 3. Marta Garcia 35 pont
 4. Alice Powell 33 pont
 5. Fabienne Wohlwend 29 pont
 6. Sarah Moore 22 pont
 7. Miki Koyama 22 pont
 8. Tasmin Pepper 18 pont
 9. Vicky Piria 12 pot
 10. Sabré Cook 4 pont
 11. Gosia Rdest 2 pont
 12. Catlin Wood 1 pont
 13. Naomi Schiff 1 pont
 14. Vivien Keszthelyi 1 pont
 15. Shea Holbrook 0 pont
 16. JEssica Hawkins 0 pont
 17. Esmee Hawkey 0 pont
 18. Megan Gilkes 0 pont
 19. Sarah Bovy 0 pont
 20. Emma Kimilainen 0 pont

Bár Vivien jól teljesített, a következő, július 5-6-án rendezendő németországi W Series futamon továbbra is csak abban az esetben állhat rajthoz, ha valamelyik eredetileg kijelölt versenyző nem tudja vállalni a küzdelmeket.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. január 15.
Ismét elhallgattatta a kétkedőket a 18 éves magyar tehetség
Keszthelyi Vivien
2019. január 21.
A technika ördöge játszadozott a magyar hölggyel, mégsem távozott üres kézzel Malajziából

További hírek