Keszthelyi Vivient cserbenhagyta a technika

Tóth Balázs
Közzétéve:
2019-07-22, 19:44

A W Series 18 éves magyar versenyzője mindezek ellenére szerencsésnek érzi magát.

Keszthelyi Vivien ezúttal is ott volt a W Series mezőnyével, amely ezúttal a hollandiai Assenbe látogatott el.

„A csütörtöki napon közölték velünk, hogy a szimulátoros felkészülésen, valamint az első és a második szabadedzésen lesz lehetőségünk teljesíteni és végezni a szokásos feladatunkat. A két szabadedzésen tét nélkül gurulunk ki a pályára, a beállításokat teszteljük, így felesleges kockázatokat nem vállalunk, de értelmetlen is lenne. Ezeket a köridőket teljesítve a versenytempós beállításokhoz gyűjtünk adatokat. Az itt kinyert információk segítik a mérnökök és a csapat munkáját, miközben értékes tapasztalatokkal gazdagodunk az új fejlesztésű, első szezont teljesítő F3-as autóról, illetve a Hankook gumiról" - vázolta Keszthelyi Vivien a helyzetet az első szabadedzést megelőzően.

A W Series mezőnye Assenben versenyez

A 18 éves magyar pilóta bár eredetileg tartalék versenyzőként került a W Series forgatagába, már 4 versenyen is rajthoz állhatott. Ezúttal csak a gyakorlásokon vehetett részt, a szombati pontszerző futamon nézőként lehetett jelen.

„Alig egy hete egy promóciós eseményen vettem részt, ahonnan egy különös, addig nem tapasztalt tünettel utaztam a következő külföldi szimulátoros tesztemre. Onnan már csak orvosi kezelést, illetve gyógyszerellátást követően tudtam visszatérni Magyarországra. Először semmiségnek tűnt, Assenbe érve azonban éreztem, hogy valami nincs rendben. Szerencsére a W Series a DTM-el párhuzamosan zajlik, így segítséget kaptam az Audi Sport orvosi csapatától, akiknek sikerült olyan állapotba hoznia, hogy vállalhassam a versenyhétvégét" - mondta a W Series legifjabb versenyzője.

Sajnos az egészségügyi gondok mellett technikai problémákkal is meg kellett megküzdenie a magyar tehetségnek, a szabadedzésektől fogva azt érezte, hogy "kihagy a motor". Vasárnap fordított rajtrácsos futamon vehetett részt, de nem ment minden simán.

„A rajtrácsra felállva már tudtam, hogy nehéz lesz tartani a tempót a negyedik helyen. A versenyen csak arra koncentráltam, hogy megpróbáljam magam mögött tartani a vetélytársakat, mivel a motorteljesítmény ingadozása miatt érezhetően lassabb volt az autóm" - elemezte  helyzetet Vivien.

Keszthelyi Vivien mögött a többiek
Keszthelyi Vivien nem tudta megtartani jó rajtpozícióját

Keszthelyi Vivien autóját aztán hátulról eltalálta Alice Powell egy előzési kísérlet során. Az első kerekek beállítása szenvedte meg az ütközést, melynek következtében oda lett a jó szereplés reménye. Végül az utolsó előtti helyen, de célba ért a 18 éves pilóta.

„Mindent egybevetve rendkívül szerencsésnek érzem magam, hogy magyar nőként, Formula 3-as bajnokságokban és versenyeken indulhatok. Megbecsülök minden szimulátoros, teszt- és versenylehetőséget, mert a formula versenyzés világában egy-egy külföldi pilóta akár 80-90 teszten vesz részt évente a versenyhétvégéken kívül, ami óriási költséget jelent. A nemzetközi tapasztalatok megszerzése Magyarországról indulva szinte lehetetlen, így külön öröm számomra, hogy beválasztottak a W Series hivatalos versenyzői közé. Tesztpilóta szerződéssel rendelkezünk, ami nem azt jelenti, hogy minden alkalommal rajthoz állhatunk. Ezzel együtt úgy érzem, hogy gyors és tehetséges pilóták között gyűjthetek rendkívül hasznos formaautós rutint" - zárta gondolatait Keszthelyi Vivien.

Megan Gilkes ünnepel a vasárnapi asseni futam után a trófeával a kezében
Megan Gilkes nyerte a fordított rajtrácsos vasárnapi asseni futamot

A futamot a kanadai Megan Gilkes nyerte a brit Alice Powell és az amerikai Sabre Cook előtt. A szombati pontszerző futamon diadalmaskodó Emma Kimilainen bizonyította, nem véletlen volt az előző napi tündöklése, a 15. helyről rajtolva kis híján megcsípte a dobogót, a 4. helyen zárt. Az összetettet vezető Jamie Chadwicket nyolcadiknak intette le a kockázs zászló.

Az autós világ friss híreiért tekintsd meg az Alapjárat hírműsorát!

Kapcsolódó írások

2019. május 07.
A W Series család egyetlen magyar tagja, Keszthelyi Vivien Hockenheimben megkezdte a szezont
Keszthelyi Vivien
2019. április 30.
Keszthelyi Vivien a 77-es rajtszámot csípte meg

További hírek