2021. december 13. | 09:16

Az idényzáró futam után két óvást is benyújtott az istálló az FIA-nak.

Max Verstappen drámai végjátékot követően nyerte meg az idényzáró F1-es Abu-dzabi Nagydíjat, így övé lett az egyéni világbajnoki cím 2021-ben. A trófeát fél kézzel már markoló Lewis Hamilton érthetően nagyon csalódott volt amiatt, hogy az utolsó körben csúszott ki a kezéből a győzelem, a Mercedes pedig a zöld asztalnál próbálta visszaszerezni az elbukott titulust.

A holland pilóta ugyan megszerezte a pole pozíciót a mindent eldöntő verseny előtt, de vasárnap pocsékul rajtolt, Hamilton már az első kanyarban az élre állt, Verstappen utána nemigen talált rajta fogást. A semmiből aztán jött az újabb csavar, Nicholas Latifi összetörte az autóját, bejött a biztonsági autó és minden a feje tetejére állt.

A két pilóta közül csak Verstappen váltott friss gumikra, ezért a Mercedes azért imádkozott, hogy a safety car mögött kocogjon be a mezőny. Az első és a második között ekkor még ott sorakozott öt lekörözött pilóta, akiknek először nem engedték meg, hogy elmenjenek Hamilton mellett, majd a versenybírák néhány pillanattal később meggondolták magukat.

Így tehát a Red Bull fiatal titánja felzárkózott Hamilton mögé, majd az utolsó körben el is ment a riválisa mellett, aki kopott gumikon már nem tudott ellenállni nagy ellenfele támadásainak. A leintés után a Mercedes két óvást is benyújtott, az első idézés a sportszabályzat 48.8-as pontjának megsértését említi. Ebben arról van szó, hogy a pilótáknak mikor tilos előzniük a pályán. A Mercedes szerint Verstappen már akkor Hamilton előtt volt, amikor erre a szabályok adta keretek között még nem lett volna lehetősége.

A másik óvás a lekörözött pilótákra vonatkozott, a német istálló azt nehezményezte, hogy csak azok mehettek el a biztonsági autó mellett, akik Verstappen és Hamilton közé szorultak be, a boly végén csatangoló Daniel Ricciardo, Lance Stroll, Mick Schumacher trió nem vehette vissza a körét.

A Forma-1-et irányító testület, az FIA (Nemzetközi Automobil Szövetség) végül mind a két óvást visszautasította. Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke jelezte fellebbezési szándékukat a második óvással kapcsolatban, majd elviharzott a pályáról, akárcsak Hamilton, aki a hivatalos sajtótájékoztatón és az interjúzónában sem jelent meg (előtte azért gratulált Verstappennek és a Red Bullnak).