2021. december 16. | 16:22

A kanadai versenyző balesete alaposan felkavarta a 2021-es világbajnoki címért folytatott küzdelmet.

A 2021-es Forma-1-es szezon meglehetősen ellentmondásos körülmények között ért véget. Max Verstappen begyűjtötte pályafutása első világbajnoki címét, míg Lewis Hamiltonnak nem sikerült megszereznie a rekordot jelentő nyolcadik elsőséget. Az egész történet középpontjában pedig egy kanadai versenyző, Nicholas Latifi található, akinek a futam végi balesete alapjaiban változtatta a vb-címért folytatott küzdelem alakulását.

Latifi az 54. körben, 5 körrel a leintés előtt tette falba a Williams-Mercedest a Yas Marina Circuit 14-es kanyarjának kijáratán. A versenybíróság azonnal pályára küldte a biztonsági autót, ami tökéletesen jött ki a Red Bull számára. Ezzel nemcsak lenullázódott Hamilton addig kiépített előnye, de egy gyors boxkiállásnak köszönhetően Verstappen friss gumikkal várhatta az újraindítást. A végeredményt pedig már ismerjük.

Az eset azóta rengeteg vitát szült nemcsak a szurkolók, de a csapatok, a versenyzők és a szakértők körében is. Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke odáig ragadtatta magát, hogy köszönetet mondott Latifinek, és élete végéig elegendő ingyen energiaitalt ajánlott fel a kanadai számára.

De ki is valójában Nicholas Latifi?

Latifi 1995. június 29-én született Montreálban. Édesapja, Michael Latifi üzletember, filantróp és vállalkozó, aki a Williams F1-es csapatának jelenlegi főszponzora, a Sofina Foods Inc. elnök-vezérigazgatója. Vagyis Lawrence Strollhoz hasonlóan ő is egy roppant sikeres kanadai üzletember, aki igen komoly összegeket invesztál a Száguldó Cirkuszba. 2018-ban Latifi apuka 260 millió dollárt pumpált a McLarenbe, és azóta a wokingi csapat résztulajdonosának mondhatja magát.

Nicholas egyébként nem nevezhető egy ügyelten versenyzőnek, hiszen 2019-ben négy futamgyőzelmet szerezve másodikként végzett a Forma-2-es bajnokságban, a sorozatot megnyerő Nyck de Vries mögött. 2016-tól a Renault tesztpilótája volt, mielőtt 2019-ben teszt- és tartalékversenyzőként csatlakozott a Williamshez, hogy egy évvel később már George Russell csapattársaként versenyezhessen az F1-ben. Eddig összesen 37 futamon állt rajthoz, ezalatt 7 pontot gyűjtött és a legjobb eredménye egy 7. hely volt a 2021-es Magyar Nagydíjon.

Mennyit is ér Nicholas Latifi?

Az idei volt Latifi második teljes idénye a Forma-1-ben. A becslések szerint a személyes vagyona valahol 1 és 5 millió dollár körül van, amibe beletartozik a Williamstől kapott évi 1,2 millió dolláros fizetése, valamint a szponzori támogatásokból befolyt összegek is. A kanadai pilótát többek között a Latifi család tulajdonában lévő Sofina, a Royal Bank of Canada és a Lavazza is szponzorálja.

Mindettől függetlenül családi hátterének köszönhetően az egyik leggazdagabb versenyzőnek számít a Száguldó Cirkusz mezőnyében. Michael Latifi nagyságrendileg 2,5 milliárd dolláros nettó vagyonnal rendelkezik, köszönhetően annak, hogy a Sofina az egyik legsikeresebb élelmiszerlánc Kanadában.

Az idősebb Latifi hatalmas autófanatikus, és az évek során jelentős kollekciót gyűjtött össze különleges négykerekűekből. Mivel a Ferrarik nagy rajongója, megvásárolt egyet abból az F2004-ből, amivel Michael Schumacher utolsó vb-címét szerezte. Emellett pedig gyűjteményében megtalálható Kimi Räikkönen 2007-es világbajnok versenyautója is.