2018, 2019 és 2020 után idén is a Toyota nyerte meg a Le Mans-i 24 órás autóversenyt. A sikert a 7-es számú autóban a brit Mike Conway, a japán Kobajasi Kamui (aki korábban a Forma–1-ben is versenyzett) és az argentin José María López hozta össze a japán konstruktőrnek. Ami számunkra talán érdekesebb, hogy az LMP2-ben Habsburg Ferdinánd Zvonimir kategóriagyőzelmet ünnepelhetett Robin Frijns és Charles Milesi társaságában.


Habsburg Ferdinánd (jobbról az első a képen) úszott a boldogásban a Le Mans-i 24 órás autóverseny leintését követően (Fotó: Brecht Decancq/Twitter)

A második helyen ezúttal a Toyota 8-as rajtszámú kocsija végzett az előző három évben győztes svájci Sébastien Buemivel, a japán Nakadzsima Kazukival és az új-zélandi Brendon Hartley-vel. Kobajasi szívéről nagy kő esett le, a korábbi években rendre jól ment az időmérőkön, de nyernie eddig nem sikerült. Harmadik a brazil Andre Negrao és a francia Nicolas Lapierre, illetve Matthieu Vaxiviere lett ők a 36-os rajtszámú Alpine A480-Gibsonnal versenyeztek.

„Rengeteg támogatást kaptunk és kapunk Japánból, örülök, hogy végre összejött a győzelem ezen a pályán. Hittünk egymásban, csapatként erősebbek lettünk idénre, ha ez nincs, nem harcolhattunk volna a végső sikerért. Mindig is arról álmodtam, hogy megnyerem a Le Mans-i 24 órás autóversenyt, itt csodálatos a hangulat. A jövőben a hiperautó kategória még erősebb lesz, alig várom, hogy harcolhassak az új vetélytársakkal” – mondta Kobajasi az Eurosportnak a verseny leintését követően.

A verseny legnagyobb drámáját az LMP2-es kategória szolgáltatta, amelyben a belga Team WRT 41-es számú, éppen élen álló autója az utolsó körben megkotlott, így elveszítette a győzelmet. A kocsit Louis Delétraz, Robert Kubica és Ye Yifei vezette felváltva. Ezt kihasználva a WRT másik kocsija szerezte meg a kategóriagyőzelmet, a 41-es rajtszámot viselő versenygépjárművel Robin Frijns, Habsburg Ferdinánd Zvonimir és Charles Milesi rótta a köröket.

A 24 éves osztrák autóversenyző (akinek a teljes neve így hangzik németül: Ferdinand Zvonimir Maria Balthus Keith Michael Otto Antal Bahnam Leonhard von Habsburg-Lothringen) az utolsó magyar király, IV. Károly és Bourbon–Pármai Zita királyné dédunokája. A fiatalember 14 évesen kezdett gokartozni, néhány évvel ezelőtt pedig az FIA által rendezett Formula–3 Európa-bajnokságban is feltűnt, Spában még versenyt is nyert a Carlin istálló versenyzőjeként.